Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kültürümüzü yaşatmak için köprü oluyoruz: EĞRİDERELİLER DERNEĞİ

Haber Giriş Tarihi: 10.12.2022 11:20
Haber Güncellenme Tarihi: 10.12.2022 13:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Kültürümüzü yaşatmak için köprü oluyoruz: EĞRİDERELİLER DERNEĞİ

HABER: Aysun ŞAHİN KARAKUŞ -  Cevdet YILDIZ

YÜKSEL YURTSEVERİ TANIYALIM!                                                                            

 1961 yılında Bulgaristan da doğdum. Sekizinci sınıfa kadar orada okudum. 1977 Yılında Türkiye'ye geldik liseyi ve üniversiteyi burada bitirdim. Kapalı Çarşı'da bir gece listesini okurken gündüz bir esnaflık yaptım 45 yıllık esnaflık tecrübem var. Makine mühendisiyim kendim. Serbest çalışıyorum, proje yapıyorum, doğal gaz, ısıtma, mekanik işler yapıyorum Evliyim, iki oğlum var.                                                                                     

 EĞRİDERELİLER DERNEĞİ KURUCULARINDANIM

Derneğimizi başkanların efsanesi dediğimiz abilerimiz Ali Durmaz Ahmet Kahraman. Hocamız ben ve bir çok arkadaşımızla birlikte 1996 yılında kurduk amacımız doğduğumuz toprakların kültürünü  Göç edipte yaşadığımız Bursa da yaşatmak ve gelecek nesillere taşıyarak bir köprü vazifesi görmek dayanışma içinde olmak.                                                                                                                         

Derneğimizin ilk başkanı rahmetli Ali Durmaz sonrasında 3 dönem Ahmet Kahraman. Hocamız başkanlık yaptı sonrasında Aydın Yılmaz bir dönem başkanlık yaptı.                                                                                                                                    

Ben de kurucu üyelerden bir tanesiyim. Derneğin kuruluşundan beri de tüm dönemler derneğimizin yönetimde olmuşumdur,  başkan yardımcı yapmışımdır. Şu anda başkanlık görevini yürütüyorum.

DERNEĞİMİZİN KENDİ HİZMET BİNASINI YAPTIK

Bizim bu binamız Ali Durmaz abinin zamanında yapıldı. Ali abi çok büyük ekonomik katkılarla bulundu binamızın arsasını veren Nilüfer Belediyesine de çok teşekkür ederiz. Derneğimizi hizmet binasına emeği geçen tüm üyelerimize ve hemşehrilerimize de çok teşekkür ederim.                                                                                                                                                        

SOSYAL FALİYETLERİMİZ OLDUKÇA FAZLA

Tabii bizim dernek işi biliyorsunuz gönül işi fedakarlıkla, cefakarlıkla, ekonomik olarak, çalışma olarak, gönül olarak katkı koymakla olur dernek olarak geleneksel yaz piknik organizasyonu yapıyoruz Yaşlılarımızla ilgili belli bir yaşın üstündeki insanlarımızın düzenli olarak kahvaltılar veriyoruz. Doktorlar gününde doktorlarımızı topluyoruz. Öğretmenler Günü'nde öğretmenimizi topluyoruz 11 Şubat da geleneksel gecemizi yapacağız bu geleneksel gecemiz 14 Şubat sevgililer günü kutlaması amacıyla düzenliyoruz. Ramazanlarda hem burada hem de Eğridere’de ki hemşehrilerimize erzak destekleri yapıyoruz. İnsanlarımızla beraber yemekler yapıyoruz.                                                                                                                                                                                 

En önemlisi kültürümüzü yaşayıp yaşatmaya çalışıyoruz

EĞRİDERELİLER DERNEĞİ OLARAK FARKLIYIZ

Turizm Bakanlığı tarafından koruma altına alınmış tarihi değeri olan güzel bir köprümüz var.

Bizim insanlarımız Kırsal bir yokluk yerlerden geldikleri için, şehirlere geldiği zaman kendi ayaklarının üstünde durmayı becermişlerdir. Biz Eğirdereliler esasında Bulgaristan'da okuma oranının en yüksek olduğu kasabadır. Yani bizim Eğridereliler ya okur  ya da okur. Başka seçeneği yoktur. Hayvancılık yok, tarım yok, zenginlik yok. Ancak okuyarak meslek sahibi olabiliyorlar. Bizim Eğridere’nin nüfusunun çoğunluğu doktordur. Diğer yarısından fazlası, yarısı öğretmendir. Diğerleri mühendistir. Okumamış insanın neredeyse yok, denecek kadar azdır. Dolayısıyla buraya gelen herkes iyi kötü bir sanayinin yolunu tutmuştur. Çok yatırımcı, sanayici insanlarımız var, çok doktorlarımız var.Tabii bu bir güç birliği oluyor. Ekonomi güç birliği oluyor. Bununla beraber insanlarımıza ulaşmak için paralar lazımsa, para destekleri de oluyor.

GENÇLERİMİZ BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Gençlerimizin Sadece ülkeyi gezmek değil, büyük kasabaları gezmek değil doğdukları köyleri, dedelerinin nenelerinin mezarlıklarını gezip orada ataların, yattığını bilmeleri, o ruhu orada yaşamalarını, babalarının annelerinin orada doğup geldiklerini, bunlar hiçbir zaman unutmamalarını istiyorum. Bu amaçla derneklere üye olarak, dernekler ve bizlerle iç içe olarak bizden fikir alışverişi yaparak ve imkanları yoksa kendi aileleri tarafından biz bunları Bulgaristan'a götürüp oradaki atmosferleri yaşamaları için organizasyonlar yapabiliriz. Nereden geldiklerini unutmamalarını istiyoruz. Bunları da sadece kendileri öğrenmeleri için değil, kendilerinden sonra gelecek nesillere de aktarmalarını istiyoruz. Bunun için biz dernek olarak buradayız. Bizden destek alabilirler, bilgi alabilirler. Gidip gelme konusunda bunlara yardımcı oluruz.                                                                                                                         

Tüm göçmen camiası için göç adıyla başlayan her şey zordur. Göçün kendisi zordur  Bunun zorluklarından sonra rahatlığa belli bir seviyeye ulaşıp ekonomik olarak belli bir yere geldikten sonra insanlar gene  söylüyorum. Nereden geldiklerini unutmasınlar Bu çekilen sıkıntıları silmesinler. Gelecek kuşağa aktırsınlar. Gençlerimize önem verelim. Gençlerimizi aramıza katalım ve burada bireysel derneklerle ilgili tüm dernekler ortak hareketten ses getirebiliyorsak camiamız inşallah Hak ettiğimiz yerde olacağız. Hak ettiğimiz kazançlarla standartları yaşayacağız ama hak ettiğimiz şekilde de temsil edilmemiz gerekiyor. Temsiliyet de yüz yüz olmak zorundayız. Evet. Yani insanlar biz para kazanıyoruz, ama Siyasete de girmeli, siyaset ülkeyi yönetiyorsa orada da olmalıyız. Her yerde temsil hak ettiğimiz şekilde olmalı diyorum.  Özellikle gençlere vurgu yapıyorum. Yeni nesilde buna çok dikkat etmeliler. Bunun üzerine gitmeliler diye düşünüyorum.

BULGARİSTAN SEÇİLERİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ

Bulgaristan'dan bir milletvekili Türk milletvekili olsun açısından Oradaki milletvekili sayısının artması, buradan verilen destekle alakalı. Bu biz bunu şöyle yapıyoruz.                                                                                                                        

İnsanlar burada oy kullanmak istiyorlar. Bulgaristan hükümeti kendi tarafından görevli edilmiş burada seçim sandıkları açılıyor. Bizim de yurt dışında Türkiye'de. Evet. Sistem aynı Seçim sandıkları açılıyor. Arzu eden burada Bursa'da, İstanbul'da, İzmir'de oy kullanabiliyor. Arzu eden gidip oradaki yerinde kullanabiliyor. Burada kullanmayı ve orada kullanma arasında ne fark var diye soracak olursanız eğer  Seçim zamanı buradan mesela biz organizasyonlar yapıyoruz. Bal Göç olsun, bizim dernek olsun. ve diğer yöre dernekleri. Herkes kendi yöresine Herkes kendi yöresine olabildiğince beş otobüs, on otobüs, insan götürür. Orada oy kullansınlar diye. Bunun avantajı şu. Eğer Kırcali bölgesinde gidip orada oy kullanırsak oradaki kullanılan oy direkt kırsaldaki milletvekili sayısını etkiliyor. Beş milletvekili çıkacaksak bu sayıyı yakalayabiliyoruz. Türkiye'de kullanılan oy nereye gidiyor? Genel olarak. Kaybolmuyor. Genel olarak gidiyor. Genel meclise toplam sayıya gelen eşit oranda gidiyor bu durumda bölgede milletvekili durumunu etkiliyor bu açıdan Bulgaristan seçimleri bizim için önemli oraya gitmemizin amacı da çok sayıda Türk milletvekilinin kendi bölgesinde seçilmesidir. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.