Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye yüzyılı

Yazının Giriş Tarihi: 02.06.2023 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.06.2023 16:45

Türkiye kritik seçimleri ve kritik haftayı geride bıraktı. 28. Dönem milletvekilleri bugün TBMM’de yemin ederek görevlerine resmen başlayacaklar.

Böylece, AK Parti ve Cumhur ittifakının seçimler öncesinde açıkladığı Türkiye Yüzyılı resmen başlamış olacak.

Çünkü, Türkiye Cumhuriyeti 29 Ekim 1923 tarihinde kuruldu. Bu sene Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılını kutlayacağız. Ülkemiz bir asırlık oldu.

Ne mutlu bizlere ki, Mustafa Kemal Atatürk’ün sadece ordumuz değil, Mehmetçiklerimiz değil, halkımızla beraber büyük mücadeleyle ve zorluklarda kurduğu hür ve bağımsız Cumhuriyetimizin yüzüncü şeref yılına ulaştık.

Bu onur ve mutluluk her şeyin üzerindedir.

Nu mutlu Türküm diyene, diyebilene.

Tabi, seçimler öncesinde ülkemiz iyice gerildi. Siyasi partiler ve ittifaklar, halkla beraber propaganda yaparken, olur olmaz bazı söylemlerle toplumda gerginlik yarattılar.

Kimisi, yalan yanlış bilgilerle, halkın kafasını karıştırıp, kendisine daha fazla oy toplama uğruna, olmadık olayları olmuş gibi göstermeye çabaladı.

Kimileri de yurt dışı destekli siyasi komplo ve kaset iftiralarıyla kendisine zafer kazanabilme yollarını aradı.

Türk seçmeninin ve halkının hiç hak etmediği çok olaylar yaşadık. Seçimlerin ve seçim çalışmalarının saygı, sevgi yerine, silah mermilerinin TBMM kürsüsünden yerlere atıldığına tanıklık ettik. Gerçek dışı söylemlerle iktidarın yıpratılmak istendiğine tanıklık ettik.

Neyse ki sayılı günler geldi, geçti. Halkımız sandıklarla konuştu. Muhalefetin, eski deyimle yedi düvel bir araya gelerek yaptığı saldırılar, halkımız ve seçmenimiz tarafından kullanılan oylarla bertaraf edildi.

Şimdi, seçimleri kazanan Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğündeki AK Parti ve beraber ittifak yaptıkları Cumhur ittifakı partileri, MHP, YRP, BBP, DSP, el ele kol kola yol yürümeye devam ediyorlar. Bu ekibe 28 mayıstaki 2. Tur seçimleri öncesinde katılan Ata ittifakı Cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan’ın da destekleriyle Türkiye Yüzyılı başlamış oldu.

Seçimler bitti.

Seçimleri kazanan veya kaybeden siyasi partilerin artı-eksi, vatandaşların sandıkta verdiği mesajları analiz etmek yerine, hala iktidarı suçlayan açıklamalarla gün geçirmeye çabalaması ise seçmenin ne kadar doğru tercih yaptığının işareti.

Ana muhalefet CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bütün oyunlara, komplo teorileri, iftiralar, sosyal medyada estirilen rüzgarlara rağmen, medyanın açık desteği, anket şirketlerinin düzmece sonuç açıklamalarına rağmen kaybetti.

Ama, “ben yüzde 47.82 oy aldım. CHP tarihinin en yüksek oyunu topladım. Başarılıyım” demeye başladı. Çünkü, bu zatı muhterem, bundan önce de kaybettiği her seçimden sonra aynı açıklamaları yapmış ve zafer kazandığını iddia etmişti.

Şimdi gelelim, CHP’nin gerçek oyları ve Kemal Kılıçdaroğlu’na giden oylara.

Çok değil, hani seçim öncesinde vatandaşlarımız, “HDP-PKK ile beraber yol yürümeyin!” diye uyarmıştı, onlarda bütün koro halinde “yok böyle bir şey!” diyerek inkar ettikleri sandık bölgeleri ve sonuçlarına bakalım.

Bu tablonun açıklamasının nasıl yapılacağını hep merak ediyorum. Toplumda merak ediyor, CHP’ye gönül vermiş seçmenler değil, bütün seçmenlerimiz merak ediyor.

Ardahan ili CHP yüzde 25.94 oy toplamış. Kemal Kılıçdaroğlu’na çıkan oylar yüzde 56.15. Aradaki fark HDP/YSP oyları.

Ağrı, CHP yüzde 2.76 oy toplamış. Kemal Kılıçdaroğlu’na çıkan oylar yüzde 65.80. Aradaki fark HDP/YSP oyları.

Iğdır, CHP yüzde 2.69 oy toplamış. Kemal Kılıçdaroğlu’na çıkan oylar yüzde 62.49. Aradaki fark HDP/YSP oyları.

Van, CHP 2.48 oy toplamış. Kemal Kılıçdaroğlu’na çıkan oylar yüzde 62.26. Aradaki fark HDP/YSP oyları.

Muş, CHP yüzde 2.31 oy toplamış. Kemal Kılıçdaroğlu’na çıkan oylar yüzde 58.88. Aradaki fark HDP/YSP oyları.

Hakkari CHP yüzde 3.49 oy toplamış. Kemal Kılıçdaroğlu’na çıkan oylar yüzde 72.32. Aradaki fark HDP/YSP oyları.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun kendi memleketi Tunceli, CHP 26.39 oy toplamış. Kemal Kılıçdaroğlu’na çıkan oy toplamı 80.26. Aradaki fark HDP/YSP oyları.

Daha fazla örnek vermeye gerek yok. Birde Diyarbakır’ı ekleyelim. CHP 2.34, Kemal Kılaçdaroğlu 71.95. Aradaki fark yine HDP/YSP oyları.

İnkar etmenin bir anlamı veya faydası yok. Sandık sonuçları gerçeği tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor zaten. CHP ve Millet İttifakı birleşenleri bütün itiraz, inkar ve kabul etmeme söylemlerine rağmen bal gibi de HDP/YSP ile ittifak yaptıkları sandıklarla belli oluyor.

Peki, bu sonuçlara göre Kemal Kılıçdaroğlu, kendisine verilen oyları neden CHP’ye kazandıramamış?

Yani, yüzde 47.82 oy oranı içinde CHP’nin aldığı 25.53 oy aranı seçim sonuç tablosunda yazılı. Aradaki fark yüzde 22.29. Bu farkın içinde HDP/YSP’nin oyu var. İYİ Parti’nin oyu var. 6’lı masa sakinleri DP,GP,SP,Deva P.’nin oyları var. Toplam oy,  47.82 CHP’nin oyu değil ki!....

Başarı bunun neresinde?

CHP oy kazanmamış, kaybetmiş. Seçmen sayısının artış yüzdesi ile CHP’nin aldığı oy yüzdesine bakıldığında ise ortada başarı falan yok gibi.

Gerçek ve gönüldün CHP’ye destek veren seçmenlere üzülüyor insan. Hani, yüzde bir bile etmeyen partilere 39 tane milletvekilliğinin kaptırılmasına mı yansın bu insanlar, yoksa sürekli seçim kaybetme rekoru kıran Kemal Kılıçdaroğlu’nun ötekileştirme ve kaos yönetim anlayışına mı?

Umarım, CHP, kısa zamanda kendisini toplar ve fabrika ayarlarına geri döner.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.