Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Turan Köy hizmet bekliyor ! (2)

Yazının Giriş Tarihi: 08.11.2024 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.11.2024 00:02

Doğalgaza hasretiz

Ata toprağımız, babamızın doğduğu Turanköy mahallesiyle ilgili olarak dertlere devam ediyoruz. Bugünkü konumuz, köye 2 kilometrelik mesafede doğalgaz olmasına rağmen, hattın bu bölgeden geçmeyişi,

Okurlarımız için hatırlatmakta fayda var. Kestel ilçesine bağlı Turanköy Mahallemiz 1885 yılında Bosna- Hersek eyaletinden getirilen ailelerin kurduğu bir yerleşim alanı. Tamı tamına 140 yıldır yerleşim ve yaşam var bu köyde.

Tabi, Bursa-Ankara yolunun açılması sırasında, köyün arazilerinin büyük çoğunluğu yol nedeniyle istimlak edilmiş. Şu anda da yolun çift şerit haline gelmesiyle beraber, Bursa-İnegöl ve Bursa Yenişehir kavşağının tam tamına birleşme noktası bu köy yerleşim alanı. Dünkü yazımızda, ulaşımla ilgili sıkıntıları anlatmıştım. Çünkü, köyün ne girişi belli ne de çıkışı.

Ulaşımla ilgili sorunların çözümü içinde bugüne kadar kimsenin elini bile oynatmayışı, sürekli şikayetlere rağmen, ilgililerin ilgisiz kaldığının düşünüldüğü bir merkez burası.

Yol konusunda sıkıntılara birde bugünlerde doğalgaz sorunu eklendi. Köyde, hemen bitişiğindeki Gölbaşı Köyü, Gölcük köyü ve Erdoğan köy ile arasında kalan araziler sanayi imarına açılmış. Buralara fabrikalar işyerleri yapılmış. Çalışmaya devam ediyorlar.

Yani, iki köyde ikamet eden toplamda 310 hanenin yanı sıra doğalgaz için fabrika müşterileri de hazır vaziyette hizmet bekliyorlar. Hacı gözler gibi doğalgazı gözlüyorlar.

Çaldıkları kapılardan olumlu sonuç alamayan köy muhtarı Zayit Erkan, bu kez ilgililere seslerini duyurmak ve yaşadıkları sıkıntıları halka, kamuoyuna gösterme adına ilginç bir yöntem uygulamış. Köy ihtiyar heyeti kararıyla Bursa yolundaki viyadük, köprülü kavşağa pankart asmışlar.

Pankarttaki yazı şöyle;

“Sanayi bölgesindeki 310 haneli Turanköy ve Erdoğanköy doğalgaz mağdurudur.”

Köy muhtarı doğalgaz konusundaki gelişmeler üzerine şunları söyledi:

Köyümüz, Bursa’nın en merkezi yerleşim alanı ama kamu hizmetleri bakımından da en göz ardı edilen, ilgilenilmeyen, hizmetleri yapılmayan bir yer.

Kaymakamlığımız başta olmak üzere doğalgaz konusunda çalmadık kapı bırakmadık. Herkes dertlerimizden, sorunlarımızdan haberdar. Ama, çözüm noktasında senelerdir mağdur ediliyoruz.

Pek çok kişi, özellikle siyasetçilerimiz, iktidar ve muhalefet partilerinin çok değerli temsilcileri, “biz, notlarımızı aldık. En kısa zamanda sorunlarınızın çözümü için çalışacağız” diye söz verip, köyümüzden ayrılıyorlar.

Doğalgaz için zaman geçirilmeden hizmet bekliyoruz. Malum, karakış geldi kapıya dayandı. Köyümüzde ısınma, odun / kömür sobalarıyla yapılıyor. Bu da evin bütün kesimlerinin ısıtılmadığı bir yöntem. Dedelerimiz, ninelerimiz, atalarımız hep böyle yaşamışlar. Bizlerde böyle yaşıyoruz. Fakat, artık devir değişti. Modernleşme ve ilerleme mevcut. Hatta, Türkiye olarak kendi doğalgazımızı bile çıkarmaya başladık. Bunun ödülü olarak da vatandaşlarımızın kullandığı belli miktar doğalgaz bedelleri devlet imkanlarıyla karşılandı.

Gelelim bizim köyümüze ve bizim köyümüze ve bizim köyümüz gibi olan yerleşim alanlarına doğalgaz gelmediği için vatandaşlarımız böyle bir haktan yararlanamadılar.

Mutfak tüpünün 12 kg. bütangaz tüpünün fiyatı Ekim ayı sonu itibariyle 850 lira. Tüp fiyatlarına bugün yarın zam geleceği konuşuluyor. Ayrıca, yılbaşından sonra bütün fiyatlara gelecek olan zamlarla beraber tüp fiyatlarının bin lira olması muhtemel. 4 kişilik bir aile, sadece yemek pişirme ve kendi imkanları doğrultusunda kullanım yaptıklarında ayda iki tane 12 kg. bütangaz tüpü tüketiyorlar. Aylık sadece tüp masrafımız bin 700 lirayı buluyor. Köyümüzden Bursa’da oturan bir aile, evlerinde kombi kullanması halinde, hem ısıtma hem de ocak için doğalgaz kullandıklarında rakam bin 500 lira civarında doğalgaz faturası geldiğini ifade ediyorlar.

Bizler, bu konuda mağdur durumdayız. Zaten tüp kullandığımız içinde doğalgaz için verilen devlet yardımlarında faydalanamıyoruz. Köy şartları içinde değerlendirildiğinde bu rakamlar bizin için çok fazla. Doğalgaz olan bölgelerde vatandaşlarımız ısınma bedeli için sadece kış aylarında doğalgaz faturalarını yüksek ödüyorlar. Yaz aylarında ödemelerinin 150 ile 250 lira arasına kadar düştüğünü söyleyenler var. Biz ise bütangaz tüplerine yaz kış demeden aynı bedeli ödemek zorundayız. “

Muhtar Zayit Erkan’ın anlattıklarına katılmamak mümkün değil.

Doğalgaz meselesi için şöyle bir etraflıca inceleme yaptığımızda ise Kestel ilçesinin pek çok köyünde doğalgaz var. Özellikle, dağ köyleri olarak bilinen Çimento fabrikası ile Alaçam köylerine kadar boru döşenmiş, buralara doğalgaz getirilmiş. Ne hikmetse, Kestel ilçesinin tam orta göbeğindeki yerleşim alanlarına köylerine gaz bağlantısı olmamış.

Yine köyün hemen alt kesimindeki, Gölbaşı gölüne cephe, köy yerleşimi ile arasında 2 kilometre mesafe bulunan Dudaklı’ya doğalgaz gelmiş. Bu bölgelerde doğalgazın sıcaklığı ve medeniyet mutluluğu yaşanıyor.

Bir kesimi sanayi, bir bölümü de yerleşim alanı olan Turanköy ile Erdoğan köy, projelendirme yapılırken pas geçilmiş.

Muhtar ve ihtiyar heyeti işte bu yüzden de yaşadıklarını anlatabilme adına yola pankart asıp, dertlerine çare aramaya başlamışlar. Mustafa Kemal Atatürk’ün deyimi ile “köylü milletin efendisidir!” diye konuşuluyor. İş, hizmete geldiğinde köylerimiz unutuluyor.

Buradan ilgililere bir kez daha sesleniyoruz. Turanköy’ün yol ve doğalgaz meselesini çözmek için daha ne bekliyorsunuz?

Yarın : çevre temizliği

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.