Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Temel meselesi

Yazının Giriş Tarihi: 22.05.2025 00:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.05.2025 00:11

Bursa’nın ulaşımında yaşanılan grev sancısının çözülmesinde emeği geçen herkesi şimdiden kutluyorum. Aslında, bu konunun 6 ay gibi uzatılmadan halledilmesi, grev nedeniyle bir tek kişinin bile mağdur olmadan, Bursa’daki Ulaştıran Ulaşım sloganının tam anlamıyla uygulanması ve anlam bulması dileğimizdir.

Burulaş’da başlayan ve saatler süren grev süresince sağduyulu davranan işveren Büyükşehir Belediyesi ile çalışan Demiryol-İş sendikasının da uğraşlarını, çabalarını unutmamak lazım. Bu anlaşma ve grevin son bulması hepimizi sevindirdi. İnşallah ulaşım hizmetlerine zam olarak yansımaz. Cebimize, bütçemize zararları olmaz.

Bursa yerel siyasetinin son haftalarda devam eden tartışmalarından bir tanesi Kültürpark yanındaki Atatürk Kapalı Spor Salonu inşaatıyla ilgili. 2024 Mart seçimleri öncesinde, burasının ihalesi yapılmış, inşaatı başlamıştı. Seçimlerde değişim olması nedeniyle önce inşaatın durduğu açıklandı. Sonra, aynen devam edileceği konuşuldu. Sonrasında ise seyirci kapasitenin artırılıp, yeni bir şekilde inşaatın yeniden temellerinin atılacağı açıklandı. Nitekim, temeller 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı günü bir kez daha atıldı.

Bu olay, AK Parti Bursa il başkanı Davut Gürkan tarafından eleştirildi. Gürkan, sosyal medya hesaplarında yaptığı paylaşımlarda, “yapamadıklarını sahiplenmek, beceremediklerini süslemek, işte CHP’nin yönetim özeti budur” diyerek söze başladı. Atatürk Kapalı Spor Salonu temelinin AK Parti’li belediye tarafından temellerinin atıldığını hatırlatan Davut Gürkan, “14 Mart 2024 tarihinde temelini attığımız Atatürk Kapalı Spor Salonu için bugün CHP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi ikinci bir temel atma töreni düzenliyor. Gençlik ve Spor Bakanlığımızın 100 milyon TL’lik hibe desteğiyle hayata geçirilen projeye tekrar temel atmak, siyasi çaresizliğin ve tükenmişliğin ve gösterişin ilanıdır.” Diye yazdı.

AK Parti il başkanı 14 Mart 2024 tarihinde yapılan temel atma töreninden de fotoğrafları paylaşıp, olayı kamuoyunun takdirlerine sundu.

Davut Gürkan’ın bu açıklamasına Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şirin Rodoplu’nun da Atatürk Spor Salonu temel atma töreniyle ilgili şu açıklamaları eklendi.

“Bursa'nın kent belleğinde özel bir yeri olan ve uzun yıllar kent halkına hizmet etmiş olan Atatürk Spor Salonu, 2020 yılında ekonomik ömrünü tamamladığı gerekçesiyle riskli yapı raporu sonrası yıkılmıştır. Bu gelişmenin ardından Mimarlar Odası Bursa Şubesi girişimiyle yapının yeniden ve nitelikli bir şekilde inşa edilmesini sağlamak amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içinde ulusal ölçekte bir mimari proje yarışması düzenlenmiştir.

Yarışma süreci mesleki etik, kamu yararı ve katılımcılık ilkeleri doğrultusunda örnek bir iş birliğiyle ilerlemiştir. Ancak 2024 yerel seçimlerinin ardından göreve gelen yeni belediye yönetimi, projenin kapasitesini artırma kararı almış ve bu değişikliği başlangıçta Şubemizle paylaşmıştır. Bu doğrultuda, sürecin yine katılımcı biçimde sürdürüleceği beklentisiyle bu değişiklik olumlu karşılanmıştır.

Ancak ilerleyen süreçte, proje üzerindeki değişikliklere ilişkin Şubemizle herhangi bir yeni değerlendirme yapılmamış, proje revizyonlarının son hali tarafımıza sunulmamış, jüri heyetiyle paylaşılmamış ve 19 Mayıs 2025 tarihinde temel atma töreni gerçekleştirileceği doğrudan kamuoyuna duyurulmuştur. Bu gelişmeler sonucu sürecin spor salonu ve bölgenin yeniden elde edilmesi için Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Mimarlar Odası Bursa Şubesi arasında imzalanan işbirliği protokolüne ve akabinde yapılan mimari proje yarışması adabına uygun şekilde yürütülmediğini üzülerek belirtmek isteriz.

Atatürk Spor Salonu gibi kent için simgesel öneme sahip bir yapının yeniden inşa süreci, yalnızca teknik bir yatırım değil, aynı zamanda kamusal bir sorumluluk ve toplumsal bellekle ilgili önemli bir yaklaşımdır. Bu nedenle, projenin son halinin kamuoyuna açıklanmadan önce, sürecin paydası olmuş Şubemize ve ilgili jüri üyelerine sunulması gerekirdi.

Kamu yararını gözeten, nitelikli ve katılımcı bir mimarlık ortamının savunucusu olarak, bu süreçte yaşananları kabul etmediğimizi ve kınadığımızı kamuoyunun bilgisine sunarız.”

Mimarlar Odası kısaca demek istiyor ki, bir yarışma ile elde edilen projenin revize edilmesinde, koordinatör kurum olan odalarının görüşü alınmadan işlem yapılması, temayüllere aykırı. Ortak akıl söylemlerine uyum sağlamayan, ben yaptım oldu, zihniyetindeki yönetimin uygulamalarıdır.

Odanın açıklamasından ortaya çıkan durum böyle.

Gelelim, olayın diğer muhatabı Büyükşehir Belediyesi’nin konu ile ilgili açıklamasına.

Bursa’da 1972 yılında hizmete açılan ve kentin yakın tarihindeki önemli anlama ev sahipliği yapan tanıklık eden Atatürk Kapalı Spor Salonunun 2020 yılında yıkıldığına dikkat çekildi. Yeni salonun yapılması için projede 3 bin 100 kişilik seyirci kapasitesi olmasının eleştiri konusu olması nedeniyle, yeni göreve geldiklerinde bu konuyu çözüme kavuşturmak için revize çalışması yaptıkları açıklandı.

Spor salonu seyirci sayısının yeni revize ile 3 bin 100’den 5 bin 016’a çıkarılmasıyla birlikte, yeniden temel atma ve inşaatın devamı çalışması başlatıldı.

Temel atma töreni ile ilgili tartışmalar hala devam ederken, aklımıza 1978 yılında Adalet Partisi, Milli Selamet Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi tarafından kurulan Milliyetçi Cephe (MC) koalisyon hükümetinin ortağı Necmettin Erbakan’ın ülkenin dört bir köşesinde ağır sanayi hamlesi adı altında attığı temeller geldi.

Bursa siyasetinde ise 31 Mart mahalli seçimleri sonrasında, hizmetlerle ilgili tabela değiştirilip yapılan açılışlar ve en sonda Atatürk Kapalı Spor Salonunun temeli tartışma konusu oldu.

Bunlar, siyasi çekişmeler olabilir. Biz ise Bursa’ya hizmet adına taş üstüne taş koyanın takdir edilmesini ve unutulmamasını istiyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.