Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Papa’nın İznik Bereketi

Yazının Giriş Tarihi: 30.11.2025 00:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.11.2025 00:15

Beklenen gün geldi. Vatikan Devlet Başkanı Papa 14. Leo, piskoposlar, rahipler, diyakonlar, dini hayata adanmış kişiler ve ruhani görevlilerle toplantı yapmak üzere Kutsal Ruh (Saint Esprit) Katedrali’ni ziyaret etti. Daha sonra helikopterle İznik'e gelen Papa 14. Leo, Bazilika çevresindeki ayine eşlik etti.

Şöyle bir hatırlatmakta bulunmamda fayda var. Göl sularının çekilmesiyle ve Gölün havadan fotoğraflarının çekilmek istendiği sırada çok değil bundan 12 yıl önce keşfedilen Bazalika, bugünkü ayinlere ev sahipliği yaptı.

Hem Vatikan’da hem de ülkemizde ve dünyada büyük yankı uyandıran bu ziyaret, sadece ülkeler arasında değil, dünyanın pek çok ülkesiyle Türkiye, Bursa ve İznik arasında yeni köprülerin kurulmasına vesile olması bekleniyor.

Senelerdir, ülkemizdeki inanç turizmi ve Türkiye’nin turizm gelirlerinin artırılması için özellikle de eski yıllardan kalma inanç turizminin geliştirilmesi amaçlı bir sürü projeler üretilip duruyoruz.

Bu projeler arasında Bursa açısından öne çıkan tek planlama ise İznik ilçesi olarak dikkat çekti. Çünkü, insanlarımız dünya genelinde kutsal din sayılan üç tane dine inanıyorlar. Bunların en yaygın olanı Hıristiyanlık. İznik ilçemiz de Hıristiyanlar için önemli bir yer tutuyor. Tarihi kaynaklara göre de bu çalışmalar bin 700 yıl öncesine kadar dayanıyor.

İznik Konsilinin bin 700. yıl dönümü dolayısıyla Bursa'nın İznik ilçesine gelen Papa 14. Leo, göl kıyısında yer alan Bazilika'daki ayine katıldı. Bu ayin Hıristiyanlar tarafından çok önemli ve tarihi olarak değerlendiriliyor. Dün Ankara'yı ziyaret ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelen Papa 14. Leo, İznik Konsilinin bin 700. yıl dönümü dolayısıyla İznik'e gelmesi Bursa adına ve İznik adına değil, ülkemiz adına da belki kazanç kapılarının açılmasına yol açabilir.

Tam bin 700 yıl önce, bu gün; Hz. İsa Peygamber ile insanlığa gelen tevhit inancına dayalı İsevilik, İznik’te yeniden yazıldı diyebiliriz.

O gün ki, Roma Kralı İstanbul’da hükümdarlık süren Konstantin’in, daveti ile toplanan, 300 civarındaki piskoposun hemen hemen çoğunun, Piskopos Cordubalı Hosius’ un etkisinde kalmış. "Baba, oğul ve kutsal ruh" üçlemesi de, bu toplantıda, İznik’te ortaya çıkmış. Bu gün ki Hıristiyanlığın temelini oluşturan, "İZNİK İNANCI" olarak bilinen inanç bütünlüğünü, ilan etmiş oldular. İşte o günden beri, Pagan Roma Krallığının hâkimiyetine girmiş olan, Hıristiyanlık resmi dinini, Katolikler ve Ortodokslar olarak ikiye ayırmışlar. Bu mezheplere daha sonra İngilizlerin icadı ile Protestanlar dahil olmuş.

Hıristiyan âleminin, dini-ruhani lideri Papa 14.Leo’nun, savunduğu dininin temeli burada atılmış. Bir anlamda kendi dinlerinin Kâbe’si, çıkış noktası İznik’te bulunması ve ayine katılması dünya genelinde yankı uyandırdı.

Papa açısından büyük bir görev ifa edilmiş oldu. Bin 700 yıl önceki gibi bir tarih, kendi kitlesine vereceği mesaj olarak kaçırılmayacak fırsat! Buyursunlar, Bursa’ya ve İznik’e geldikleri için de kendilerine hoş geldiniz, sefalar getirdiniz, inşallah bundan sonra da bol bol turist gelmesine yol açarsınız diyoruz.

Hıristiyanlık dininin, Allah‘tan Hz. İsa vasıtası ile gelen İsevilik, (Hz. İsa’yı Allah’ın kulu ve elçisi olarak bilmek ve öyle iman etmek) olmadığını, gerçek dinin İznik’te 325 Yılında Roma Kıralı Konstantin’in isteği üzerine, toplanan papazlarla, ortadan kaldırıldığını konuşuyoruz.

Bizim kullandığımız ismiyle İznik, eski yıllardaki ismiyle Nikea dünya Hıristiyanlık alemi ve inancı içinde çok önemli bir yer tutuyor. Tarihi kaynaklara göre de İznik’teki Konsil, sadece Hıristiyanlık için değil, dünya dinler tarihi açısından da önemli roller üstlenmiş.

Konsil bugünkü İznik’te (Nicea) bugün İznik Gölü suları altında kalmış olan bir sarayda gerçeklemiştir. 300’den fazla episkoposun katılımıyla toplantı başlamıştır. Aynı dönemde yaşamış olan Hıristiyan tarihçi Eusebius kayıtlarına göre Konstantin, toplantının açılış konuşmasında şunları söylemiştir:

“Arkadaşlarım, sizlerle böyle bir birliktelik ve paydaşlık içinde olmak benim en büyük duamdı. Hepinizi bir arada gördüğüm için, görüş birliği içerisinde bulunduğumuz için ve dualarımı kabul ettiği için Kralların Kralı Tanrımız’a şükretmeyi borç bilirim. Şimdi, zorbaların ve tiranların Tanrı’ya karşı olan savaşı, kurtarıcımız olan Tanrı’nın gücüyle ortadan kaldırıldığına göre, kıskanç ve kötülükle dolu düşmanlarımızın, kendi sapkınlıklarıyla esenliğimizi ve bereketimizi yok etmesine izin vermeyelim! Bana göre Tanrı’nın Kilisesi’nin bölünmesi, herhangi acımasız bir savaştan veya dünyasal eziyetten çok daha kötüdür!”

İznik Konsili’nin temel konusu, İsa Mesih’in kimliği konusudur. Bilinmesi gereken en önemli konu, aslında Mesih’in tanrısallığının ya da Üçlü Birlik (Teslis) inancının tartışılmadığı, bazı önemli teknik detayların konuşulduğudur.

İznik Konsili’nin en amansız tartışması, Mısır’dan gelen bir rahip olan Arianus’un Mesih’in doğası ile ilgili iddia etmiş olduğu ayrıntılardı.

Arianus’a göre İsa Mesih Tanrı’ya en yakın olan, ama Tanrı olmayan bir varlıktı. İsa Mesih ilk yaratılan varlıktı ve evrenden önce yaratılmıştı. Evren İsa Mesih aracılığıyla Tanrı tarafından yaratılmıştı. Arianus’la fikir birliğinde bulunan çok küçük bir azınlık vardı ve ikisi dışındakiler fikirlerini değiştirmişlerdi.

İznik Konsili’nde bu görüş sapkın olarak kabul edilmiş ve İsa Mesih’in kimliği ile ilgili tartışmalar son bulmuştur.

Evet, İznik Bursamızın müstesna ilçelerinden birisi. İznik nüfusu 2024 yılına göre 45.208. Bu nüfus, 22 bin 290 erkek ve 22 bin 918 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: % 49,31 erkek, % 50,69 kadındır.

Şimdi, Bin 700 yıldır dünya genelinde konuşulan, ismi bilinen, duyulan ama makus talihi bir türlü beklenilen düzeyde olmayan İznik ilçemizin, Papanın gelmesi ve ayin düzenlemesiyle beraber, makus talihini yenmesini bekliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.