Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kestel Soğuksu sanayi projesine bakanlık iptali

Yazının Giriş Tarihi: 14.12.2025 00:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.12.2025 00:20

Eski ismi her ne kadar Yeşil Bursa olsa da bugünkü adı beton Bursa olarak anılan kentimizde, Kestel- Yenişehir arasındaki yol kenarında kurulmak istenilen Sanayi sitesine Çevre ve Şehircilik Bakanlığından veto geldi.

Bakanlığın vetosu öncesinde ise Bursa 4. İdare Mahkemesi kararıyla, Sanayi Sitesi yapılması kararının ve bakanlıkça izin verildiği ileri sürülen projelendirme yetkisinin iptal edildiği de ortaya çıktı. Olayın kısa bir değerlendirmesi yapılırken, konudan haberdar olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “artık Bursa yeşil kalsın. Sanayi yerine tarım ve kültür, turizm değerlendirmesi yatırımları hızlandırılmalı…” düşüncesiyle, iptal kararında etkili olduğu konuşuluyor.

Bu karar, belki de artık Bursa’nın hemen en ücra köşelerinde bile ucuza arsa kapatıp, sonrasında buraları sanayi imarlı haline getirmek isteyenlere karşı bir frenleme olarak kabul edilebilir. Çünkü, Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu çerçevesinde Bursa’da tüzel kişilik sıfatını kazanmış 17 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunmakta.

Kestel’in eski köyleri Soğuksu ve Seymen Mahallelerinde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde 332 bin 44 hektarlık alana ‘İleri Teknoloji Sanayi Bölgesi’ kurmak için girişimler 2016 yılında başlamıştı. 2 bin 600 dönümlük arazi hazine yeri, yaklaşık bin dönümlük arazi ise köylünün tarım alanıydı.

O tarihlerde halkın, köylünün bazı şikayetleri sanırım göz ardı edilip, projenin gerçekleştirilmesi adına, siyaset ve ticaret erbapları el ele vererek yola çıkmışlardı.

Hatta, çok ileri bir adım atılıp, sanayi yatırımcıları ve TOKİ aralarında Soğuksu sanayi bölgesi içinde anlaşmıştı. 2017’de 'Başbakanlık Olur’u ile bölgede TOKİ adına, TOKİ ve devlet gücüyle kamulaştırma işlemleri yapılmış. Tarihi kayıtlar böyle gösteriyor.

Bugünden tam sekiz yıl evvel, 29 Kasım 2017 tarihli protokol ile sanayi bölgesi için kurulan S.S. İleri Teknoloji Sanayi ve Toplu Yapı Kooperatifi’ne TOKİ tarafından kamulaştırılan arsaların devri yapılmış. Hızlı tren hattına kadar ulaşacak bölge tamamen sanayi rotası haline döndürülmek istenmiş. Yerel idareler devre dışı bırakılarak, hazırlanan planlama ile kurulmak istenen sanayi bölgesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ortak girişimleriyle onaylanma aşamasına gelinmiş. Kooperatifinin ilk başladığında 70 üyesinin olduğu, şimdilerde 200’e yakın üyesinin olduğu konuşuluyor.

Bursa’daki mahalli idareleri bypass yapıp imar planlarını yapma yetkisini üzerine alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu yetkiyle yapılmak istenen sanayi bölgesi için 1/100 bin, 1/25 bin, 1/5 bin ve 1/binlik imar planları kooperatif yönetimiyle beraber hazırlanmış. Bakanlık tarafından ‘sanayi ve depolama alanı’ olarak bu planlama çalışması ve proje taslakları onaylanıp, bölge sanayi alanı olarak ilan edilmiş.

2023 Genel ve 2024 yerel, mahalli idareler seçimlere kadar sumen altı bekletilen sanayi bölgesi, seçimlerden sonra yeniden gündeme gelmiş. Ve beklenen zamanda mahalli seçimlerden hemen sonra, 22 Nisan 2024’te imar planları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce askıya çıkarılmıştı. Planlara ilk itiraz, İnşaat Mühendisleri Odası’ndan (İMO) gelmişti. Oda, 26 Temmuz 2024’te süreci Bursa 4. İdare Mahkemesine taşıyarak yürütmeyi durdurma ve plan iptali davası açmıştı. Bu davada, bakanlığın onayladığı planlama çalışması iptal edilmiş. Fakat, BAM süreci devam ediyor.

Ortada, konuşulan ve siyasetçilerinde alkış tutup destek verdikleri pek çok iddialar var. Ankara’yı kızdıran ve “böyle olmamalı” yorumları yapılan konu ise sanayileştirilmek istenen alan tarım ve orman vasfı taşıması. Bakanlık TOKİ istimlak çalışmasıyla buraları tarım ve orman alanı dışına çıkarmış. Hazırlanan imar planları onaylanmadan arsaların sanayi kooperatifine devredilmesi yapılmış.

Kısaca anlatılması gerekirse, sanayi bölgesi vasfı kazanmayan bir alan, yeni kurulan Sanayi Kooperatifine inşaat ve sanayi bölgesi yapılması istemi ile devir edilmiş. Birileri sanırım imar garantisi vermişler.

Oysa ki, Toprak Koruma Kurulu da proje alanının 'Yenişehir Boğazköy Barajı Tarımsal Sulama Sahası' içerisinde kaldığı, sanayi alanının suda kolayca çözünebilen karstik zeminde bulunduğu, yeraltı suyunun olası sanayi kirliliklerinden doğrudan etkilenebileceği, bölgede bir fay bileşeni olduğu ve bazı alanlarda alüvyon zeminde sıvılaşma tehlikesinin beklendiği uyarılarını yapmış.

Sanayi alanı için göz koyulan tarım arazileri beklenilen bir depremde çürük ve sulak zemini nedeniyle sarsıntıyı daha fazla hissedecek ve olduğundan daha fazla zarara uğrayacağı biliniyormuş.

Tabi, planlama aşamasında ortaya çıkan bu durum pek dikkate alınmadığı ileri sürülüyor. Çünkü, iddialara göre, bu teknik rapor dikkate alınsa idi, bölgede zaten sanayi bölgesi kurulması için hazırlanan planlar onaylanmazdı.

Yaparım, yapılamaz tartışmaları sürürken, madalyonun bir başka yüzü daha ortaya çıktı.

Hükümetin 500 bin konutluk toplu konut projesi çerçevesinde, Bursa’da belirlenen, açıklanan ve TOKİ’ye ev yapması için gösterilen Seymen Mahallesindeki arsaların konut yapımına uygun olmadığı iddia edilmeye başlandı. Nedeni, planlama çalışması yapılan alandan Kemalpaşa’dan başlayıp, Bilecik’e kadar uzanan deprem fay hattı geçtiği ortaya çıkmış. Bu konu gerçeklik kazanır kazanmaz, devreye giren TOKİ, sanayinin yapılmasının iptal edilmesini ve Soğuksu’daki istimlak edilen arsa ve arazilerin, kendilerine geri verilmesini istemiş. Sanayi için hazırlanan planda kalan arazilerin, arsaların kendisine geri verilmesini Kooperatiften resmen istemiş.

Olayın bir başka yönü de böyle.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Atilla Erdem, geçtiğimiz aylarda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylı İleri Teknoloji Sanayi Bölgesi imar planlarının iptali için açtıkları davayı kazandıklarını duyurmuştu.

Mahkeme kararına göre, davalı olan plan kesinleşmeden başlatılan bölgedeki bütün inşaat çalışmaları durdurulmalıydı. İMO Bursa Şubesi, kaçak yapılaşamaya karşı Kestel Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi, Çevre İl Müdürlüğü ve Valiliğe yapmış olduğu ‘kaçak yapıyı durdurun’ çağrılarına olumlu cevaplar verilmediğini iddia ediyor.

İşin sonu ise hak yerini buldu şeklinde özetlenebilir. Bugün itibariyle Çevre, İklim Değişikliği ve Şehircilik Bakanlığı Soğuksu Sanayi Bölgesi, alanı imarlarının tamamen iptal ettiklerini duyurdu. Bölgede, tarım ve turizme yönelik çalışmalar yapılması bekleniyor.

Bakalım, sonuç nasıl olacak?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.