Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP Bursa’da miting tartışması

Yazının Giriş Tarihi: 26.03.2024 09:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.03.2024 09:55

Seçimlere sayılı gün, hatta saatler kala Cumhuriyet Halk Partisi örgütlerinde Bursa’da geniş il mitingi yapılıp yapılmayacağı konusu tartışılmaya başlandı. Söylentilere göre, parti üyeleri ve örgütü, geniş katılımlı ve genel başkanın konuşacağı açık hava toplantısı miting yapılmasını isterken, yönetim Ramazan ayı bahanesiyle miting yapmaya pek de istekli olmadığı siyasi kulislere düştü.

CHP genel merkezinin miting programında Bursa’nın olmadığını öğrenen partililerden bazıları, genel merkezi arayıp, bunun nedenini öğrenmeye çalıştıklarını söylüyorlar. Aldıkları bilgilere göre; “genel başkanımız Bursa’ya iki kez geldi. Hem aday tanıtımına katıldı hem de proje açıklaması ve ilçe binalarının açılışlarını yaptı. Zaten bu açılışlar miting havasında geçti” şeklinde ifadeleri dinliyorlarmış.

Tabi, bunlar parti içinde konuşulanlar. Üyelerin, CHP’ye gönül vermiş olanların Bursa’da miting istemesine rağmen, örgüt yöneticilerin “Ramazan ayında meydan dolmaz!” düşüncesiyle miting yapılmadan seçimlere gidilmesi yönündeki düşüncesiyle karşı karşıya kalmışlar.

CHP seçim öncesinde pek çok ilde ve ilçede, hatta bazen beldelerde bile genel başkanın katılımıyla Açık Hava toplantısı, miting yapıyor. Mitinglere Ramazan ayında da ara verilmeden devam ediliyor. Bursa’da neden böyle bir tercih yapıldığı veya seçime bir gün kala, birkaç saat kala genel başkanın gelip miting yapabileceği söylentilerinin konuşulması da eleştiriliyor.

Mitingler, açılışlar, açılışlar sırasında toplanan halkın partiye ve adaylara olan destekleri, seçim öncesinde moral veren göstergeler arasında. Siyasi partilerin meydanı doldurdukları sayı kadar, güçleri olup olmadığı halkımızca ölçülüyor. Değerlendiriliyor.

Siyasi partilerin miting yapmamaları veya yapmak istememeleri ise seçimlere olumsuz etki yapıyor. Çünkü, vatandaşlar, miting meydanını dolduran insanların kalabalığı kadar, miting yapma cesaretini gösteremeyen partilileri de kendi terazisinde tartıyor.

Özgür Özel seçim çalışmaları kapsamında İl merkezlerindeki mitinglerin yanı sıra ilçelerde de miting yapmak istediğini ifade etmiş.

CHP’nin genel merkez sayfası ve miting programlarına şöyle bir baktım. Birde, genel başkanın mitinglerle ilgili açıklamalarına baktım. Mitinglerle ilgili haberler şöyle;

 Özel, "Sadece il mitingleri değil özellikle kritik ilçelerde miting yapmak istiyorum. Rastgele bütün şehirleri gezmek yerine risk ve fırsat analizi yaparak fırsatın yüksek olduğu ya da kazanma çizgisinin hemen altında veya üstünde olduğumuz yerlere ağırlık vereceğiz. Büyük il mitingleri tabii ki olacak ama daha çok bir gün içerisinde kritik ilçelerde miting yapacağız" diye konuştu.

Özel, daha önce ittifak ya da işbirliği yaptıkları partilerle yerel seçim için de görüştüklerini ancak bunların çok sınırlı kaldığını belirtti. Şu anda 2019'daki yerel seçimlere göre şartların çok lehlerine olmadığını ancak seçmenin reflekslerinde de bir değişiklik oluşmadığını savunan Özel, "2019 başarısını bize yaşatan seçmenin saraya, Bahçeli'ye, kent suçlarına, israfa itirazı devam ediyor" ifadesini kullandı.

"Bizim oy aldığımız İYİ Partili, milliyetçi, demokrat seçmenler, eski merkez sağ seçmen, Devlet Bahçeli'ye itiraz eden seçmen ya da diğer partilerin seçmenleri için ne İstanbul'da, ne Ankara'da ne de diğer yönettiğimiz büyükşehirlerde bir hayal kırıklığı yaratmadığımız ortada" diyen Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bütün memnuniyet anketlerinde seçildikleri noktanın gerisinde olan belediyemiz neredeyse yok, çok ilerisinde olan belediyelerimiz var.

Parti yönetimine geldiğimizde ortadan kalkmış bir ittifak kapasitesi vardı, gizli protokol yönünden. Ben beyaz çiçeği aldım gittim ama ittifak yapmaya razı edemedim eski ortakları.

Ben elimden geleni yaptım. Bundan sonra da özenli bir dil kullanmaya, muhalefete muhalefet etmemeye, çatışmamaya devam edeceğiz. Partilerin kendi düşünceleri olabilir ama yerel seçim olduğu için seçmenin burada kendini ve kentini düşüneceğini düşünüyorum.

Bu açıklamalara bakıldığında genel başkan Özgür Özel, bütün iller değil de, kazanmaya az bir puan kalan veya kazanma şansları olan illerde miting yapmak iradesini ortaya koymuş.  Bursa da iddialı olan CHP’liler, bu iddialarına rağmen miting yapılmasına neden karşı çıkıyorlar?

İşte, işin can alıcı sorusu bu.

Mademki, Bursa’da CHP adayı seçimleri kazanacak, o halde genel başkanın seçim öncesinde gelip, halkla bütünleşmesi, partililere moral vermesi, seçimleri kazanma isteklerini tekrarlaması gerekmez miydi?

İkinci bakış açısı ise CHP’nin Bursa’da seçim kazanma umudu yok. Ama, iddialara göre sosyal medyada ve trol hesaplarla yapılan paylaşımlarda seçim kazanılmış havası yaratılıyor. Bunlara birde ısmarlama anketler ve ideolojik görüşleri aynı olup, her seçim öncesinde CHP’yi ve adaylarını şişirilmiş balon gibi gösteren anketlerin yayınlanması, sanırım bu kez 31 Mart sandıklarına yine takılıp kalacak.

Bende bir gazeteci olarak CHP’nin Bursa’da geniş katılımlı miting yapmasını isterdim. Bursa siyasi tarihinde ilk kez CHP’den böyle bur tutum ve kararla karşı karşıya kaldık. Seçime daha uzun süre var, umarım genel başkan “kazanıyoruz” dedikleri Bursa’ya gelip halkı meydanlarla toplar. Bekliyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.