Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Metin Burak'a Basın açıklaması

Yazının Giriş Tarihi: 08.07.2024 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.07.2024 18:15

6 Temmuz Cumartesi saat 18:00'de Kent Meydanında Basın açıklaması yapan

Sendikam BADİS Genel başkanı Metin Burak

Çalışan ve emekli kesimin haklarını istedi.

Yaşanacak ücret istiyoruz

Ülkemizde ekonomik ve siyasi krizlerle yaratılan işsizlik, pahalılık, her geçen gün artan fakirlik ve huzursuzluk, anayasa değişikliği ve normalleşme laflarıyla önlenemez.

Zamlar durmuyor, hayat her geçen gün daha da pahalılaşıyor. Ay sonunu nasıl getireceğimizi düşünmekten gözümüze uyku girmiyor.

Cumhurbaşkanlığı’nın gizli hizmet giderleri (örtülü ödenek harcaması), 2023 yılı Şubat ayında 373 milyon 300 bin lira iken, 2024 yılı Şubat ayında 5 kat artarak 1 milyar 897 milyon liraya yükseltilmiştir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre, Ocak-Şubat 2023 döneminde yaklaşık 203 milyar lira olan aylık merkezi bütçe açığı, Ocak-Şubat 2024 döneminde yaklaşık 305 milyar liraya yükselmiştir.

Milyonlarca işçiye açlık sınırının altından verilen 17 bin lira aylıktan ve milyonlarca emekliye verilen 10 bin lira sadaka maaşından kestiğiniz, dolaylı ve dolaysız vergilerle ödeyemediğiniz faiz, dış borçlar ile kur korumalı iç borçları ve yükselttiğiniz örtülü ödeneği, neyle ödemeyi düşünüyorsunuz? Anlaşılan odur ki borç batağına gömdüğünüz işçilere ve emekliye, hem insan onuruna yaraşır ücret vermeyeceksiniz, hem de daha fazla kesinti yapacaksınız.

Türkiye’de 10 işçiden 6’sı asgari ücretin yüzde 20 fazlasının altında çalışıyor. Bu oran 20 yıl önce 10 kişide 4 civarındaydı.

Sermayenin tüm fraksiyonları asgari ücretin yılda bir kez arttırılması, maaş artışlarının gerçekleşen değil, beklenen enflasyona göre yapılması, öğretmen başta olmak üzere, yandaşların dışında kamu çalışanı alımlarının sınırlanması konusunda anlaşmış görünüyorlar. Bunun nedeni çalışma hayatını tamamen özelleştirmektir.

İstanbul Bakırköy 41.İş Mahkemesinden sendikamıza ücret araştırması için gönderilen iki müzekkerede, yandaş olmadığı için 11 yıldan buyana atama bekleyen ve özel bir lisede, 3 yıldan beri haftanın 5 günü tam gün çalışan iki matematik öğretmeninin,

2023 Temmuz ayında asgari ücret 11 bin 402 lira olunca maaşlara zam istemişler, siz misin zam isteyen deyip”, 1 Ağustos 2023 tarihinde tazminat vermeden işten çıkarılmışlar. Yaptığımız araştırmada öğretmenlerin maaşı 11 bin lira olduğunu öğrendik. Öğretmenlerin istediği maaşta ise 15 bin lira. Ama önceleri millet vekili olup emekli olan, şimdi ise bakan yardımcısı olanların maaşı yaklaşık 142 bin lira, THY Türkiye Hava Yolları genel müdürünün maaşı 1 milyon 400 bin lira, müdür yardımcılarının ise maaşı 1 milyon 260 bin lira, üstelik ikramiyelerle yılda 16 maaş alıyorlar. Birde halka huzursuzluk verenlere, yılda 700 bin lira huzur hakkı alıyorlar.

Bunlar kamu kurumlarını babalarının çiftliği gibi kullanıyorlar. Ülkemiz, 20 yılda onlar için cennet, işçiler ve emekliler için ise cehennem olmuştur.

Saray ile burjuva muhalefet arasında oluşan yumuşama havası da bu zeminde gelişmektedir. Her momentte oluşan maliyetleri sermayenin değil, geniş toplumsal kesimlerin, emekçilerin, alt-orta sınıfların, kırsal üreticilerin üzerine yıkma noktasında anlaşanların, her kapışması sahte ve zevahiri kurtarmaya dönük olmaya mecburdur. Talanın rantını yiyenler, talancıdan hesap soramaz.

Sınıf mücadelesinin en güncel cephesi asgari ücret ekseninde oluşmuştur. Yerel seçim sonuçlarının da gösterdiği gibi prekarya ve proletarya, siyasal İslam’ın ve Türk-İslam sentezci çetenin hegemonyasından kopuşmaktadır.

‘Büyük Soygun’ halkın bilincinde tüm mekanizmalarıyla çözümlenemese bile, köklü bir dönüşümü zorlamaktadır.

Buradan yola çıkarak işçiler ve sosyalistler olarak, kendi krizimizi aşmak için tarihsel bir fırsat ile karşı karşıyayız. Düzenin dayattığı gündemden koparak, halktan çalınanları halka döndürme mücadelesini sokak sokak örgütledikçe, yıllardır içine sıkışılmış kısır döngülerin bir bir aşıldığı görülecektir.

Saray’ın Erdoğan’ı bir kez daha seçime sokabilmek için, kumpanyalaştırdığı Anayasa değişikliği lakırdırlarına karnımız toktur. Onurlu mücadele verenleri, sudan gerekçelerle zindana atan ve binlerce insanı rehin tutan, ülkenin bütün zenginliklerini bir avuç Cengiz’e, Kalyon’a, Koç’a peşkeş çeken, sınır ötesi savaşlar için gün sayan bu rejimle, demokrasi müzakeresi yürüterek kaybedecek vaktimiz yoktur. Cennet vatanımızı köle mezarlığına çevirenlerden mutlaka kurtulacağız.

Bir taraftan TUİK’in yalan ve tutarsız verilerine göre emekliye %24,73 memura .31 zam yaparak, asgari ücretli işçilere ise hiç yapmayarak, diğer taraftan 7 lira 50 kuruş olan ekmeğe %60 zam yaparak, ekmeğin fiyatını 12 lira 50 kuruşa çıkarmak ve diğer zorunlu ihtiyaçlara da aynı oranlarda zam yapmak, örtülü ödeneği 5 kat artırarak, kamunun başındaki yandaş müdürlere ve bakan yardımcılarına 4-5 maaş vererek yapılan israfla, tasarruf yapacağız yalanlarınıza karnımız toktur. Ekonomik ve siyasi krizden kaynaklı, TUİK’in yalan ve tutarsız verilerine göre belirlenen yıllık enflasyon %71,60’dır. ENAG’ın çıkardığı çarşı, pazar, market, zorunlu ihtiyaçlardaki enflasyon ise 3,08 olduğu bir gerçektir.

Bir an önce işçiler ve emekliler olarak taban ücretin, en az yoksulluk sınırı seviyesine çıkartılmasını istiyoruz. Bunun yolu birlikte örgütlü mücadele vermekten ve direnmekten geçer. Hepimize kolay gelsin yoldaşlar.

Sendikam BADİS;

Bağısız Direnişçi İşçiler Sendikası

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.