Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yol gürültüsü ve hipertansiyon

Yazının Giriş Tarihi: 29.05.2023 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.05.2023 23:20

Her gün vızır vızır işleyen bir yolun yakınında yaşıyorsanız, kükreyen motorların, kornaların ve sirenlerin sesini duyuyorsanız kan basıncınız sırf bu nedenle bile yüksek olabilir.

            Önceki çalışmalarda, gürültülü yol trafiği ile artan hipertansiyon riski arasında bir bağlantı olduğunu gösterilmişti. Bununla birlikte, gürültünün mü yoksa hava kirliliğinin mi daha büyük bir rol oynadığı belli değildi. Yeni araştırma, karayolu trafik gürültüsüne maruz kalmanın hipertansiyon riskini artırabileceğini gösteriyor.

            Pekin Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu Mesleki ve Çevre Sağlığı Bilimleri Bölümü'nde yardımcı doçent olan Jing Huang, "Karayolu trafik gürültüsü ile hipertansiyon arasındaki ilişkinin hava kirliliği için düzeltme yapıldıktan sonra bile güçlü olmasına biraz şaşırdık" diyor.

            Çalışma için UK Biobank'a kayıtlı, hipertansiyonu olmayan 240.000'den fazla kişiden (40 ile 69 yaş arası) alınan veriler kullanılmış. Karayolu trafik gürültüsü ise yerleşim adresine ve bir Avrupa modelleme aracı olan Ortak Gürültü Değerlendirme Yöntemine göre tahmin edilmiş.

            Araştırmacılar, ortalama 8 yıllık takip verilerini kullanarak, kaç kişiye hipertansiyon tanısı konduğuna bakılmış. Karayolu trafik gürültüsünün yakınında yaşayan insanlarda hipertansiyon görülme olasılığının daha yüksek olduğunu bulmakla kalmayıp, aynı zamanda gürültünün şiddetiyle birlikte riskin arttığını da bulmuşlar.

            Hava kirliliğine maruz kalmayıp sadece gürültüye maruz kalanlarda da hipertansiyon riskinin arttığı belirlenmiş. Bununla birlikte, hem trafik gürültüsüne hem de hava kirliliğine yüksek oranda maruz kalan kişilerin en yüksek hipertansiyon riskine sahip olduğu belirlenmiş.

            Özetleyerek size anlatmış olduğum çalışma, karayolu trafik gürültüsünün yeni teşhis edilen hipertansiyon sıklığı üzerindeki etkisini doğrudan ele alan ilk büyük boyutlu çalışmadır. Yol gürültüsünün hangi mekanizmalarla hipertansiyon oluşma riskini arttırdığını anlamak üzere de çalışmalar yapılmakta.

            Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.