Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Osmangazi’deki dönüşüme ‘bakanlık engel’ çıkarmasın

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2025 00:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2025 00:10

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 47 yıl sonra Bursa Büyükşehir Belediye başkanlığını kazanmasındaki ana rollerden biri, Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın’a ait. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey gibi bitmez tükenmez bir enerjiyle hemen her açılışa, her derneğe, her düğüne ve taziyeye yetişen Aydın, 31 Mart 2024 Yerel seçimlerinde başarıyı yakalayınca Büyükşehir CHP’ye geçti.

Başkanların son bir yıllık icraat değerlendirme toplantılarını izliyorum. Haftasonu da Osmangazi Belediye Başkanı Aydın‘ın Kent Lokantası‘ndaki sunumunu takip ettim.

Başkan Aydın, belediyeciliği sadece yol, park, bina yapmakla sınırlamayan; insanı, doğayı, kültürü ve dayanışmayı merkeze alan yeni bir bakış açısı geliştirdi.

8 yıl milletvekili olarak Türkiye’ye hizmet eden Aydın, artık kentin merkezi için 4 yıl daha başkanlık yapacak; halkın sağlığını, refahını, huzurunu ve temizliğini düşünecek. ‘365 günde değişen ve gelişen Osmangazi’ başlıklı 12 sayfalık ‘kitapçıkta’, özet olarak yer alan tüm hizmet ve yatırımlar, görebildiğim kadarıyla oldukça önemli. Planlamayı yapan ekibi de tebrik etmek gerek.

OSMANGAZİ Türkiye’nin en kalabalık (nüfus 885.441) beşinci ilçesi. Her kökenden, her dinden, her siyasi akımdan, her ideolojiden insan yaşıyor. Gelir düzeyleri birbirinden farklı olanların bile barış içinde bir gelecek istediklerini biliyorum.

Gazetecilerden gelen soru üzerine ‘Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey ile hiç bir sorunu olmadığını, uyum içinde çalıştıklarını’ kaydeden başkan Erkan Aydın, bence polemiklerden uzak kalarak hep işine baktı ama ‘özellikle kentsel dönüşüm konusunda’ merkezi idareden beklediği kolaylığı şimdilik de olsa göremedi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum veya üst düzey birim müdürlerinin’kentsel dönüşüme’ yaklaşımları sıcak olmasına rağmen halen adım atılmamasını eleştiren başkan Aydın, ilçe sınırları içinde acilen atılması gereken ilk adımın depreme dayanıklı evler olduğunu bir kez daha hatırlattı.

Dönüşümün önünü tıkayan Bakanlık, zaman geçirmeden planları onaylamalı diye düşünüyorum.

Bakan Murat Kurum ve bürokratları eğer Bursa‘nın en büyük ilçesi Osmangazi‘deki dönüşüme sırf CHP’li bir belediye olduğu için onay vermiyorlarsa, Bursa‘ya büyük haksızlık ediyorlar demektir. Olası bir deprem ve sonrasında söyleyecekleri herhangi bir söz de kalmayacaktır. Bazı konular, siyaset üstü olarak ele alınmalıdır.

Bu işin sorumluluğu çok ağır...

BAŞKAN AYDIN KARARLI

Hiç birimizin tasvip etmediği Doğanbey TOKİ Konutları için jet hızıyla karar alanlar, Soğanlı, Kanalboyu ve Çiftehavuzlar başta olmak üzere kentin ‘çöküntü alanları’ için de acilen harekete geçmeliler. Osmangazi’nin makus talihi bu dönemde değişebilir. Başkan Aydın bir yılda yapılanları tek tek sıralarken oldukça hızlı geçişler yaptı. Takip etmek çok zor oldu. Oysa çıkışta verilen torbaların içindeki kitapçıklar dağıtılabilirdi. Anlatılanları oradan incelemek ve not almak daha yararlı sonuçlar doğururdu.

BÜTÇE KONTROLÜ

Osmangazi’deki 136 mahalleyi daha yaşanılır kılmak için çaba gösteren, 8 bin 802 sokaktaki tüm çöpleri toplayan, süpüren ve yardıma muhtaç aileleri ‘gösteri yapmadan’ destekleyen, imar planlarını yapan, isteklerinizi not eden, pazar yerlerini denetleyen, esnafı kontrol eden, gelene gidene çay taşıyan, parkları yenileyen, yeşil alanları sulayan, ilçedeki hemen her sorunla boğuşan belediyede, son istatistiklere göre, 2 bin 910 personel çalışıyor. İlçede yaşayan her 304 kişiye bir çalışan düşüyor.

Başkan Aydın, gelir ile gider arasında korelasyon kurduklarını, 4.3 milyar liralık bütçelerindeki gerçekleşmenin 4.1 milyar lira olarak kayıtlara geçtiğini söyledi. Bu arada tüm kalemlerde yüzde 61 oranında tasarrufa gittiklerini, ihalelerdeki kırım oaranlarını da yüzde 8’den yüzde 21’e çıkardıklarını öğrendik. Hem hizmet alacaksınız hem daha az ödeyeceksiniz demektir. Tebrik ederim...

DİJİTAL DÜNYA

Başkan Aydın, vatandaşın kaçak yapıya yönelmesini istemiyor. Dijital belediyecilik hizmetiyle nerede bir kaçak yapı varsa anında öğrenmeye başlamışlar bile.

Bu arada yapay zeka marifetiyle yakında pek çok yenilikle tanışacağımızı da söylemem gerek. Kim ne kadar su kullanıyor, ne kadar para harcıyor, nereye yatırım yapıyor, kaç saat uyuyor, kaçta evden çıkıyor, kimlerle görüşüyor, hangi mekanlara uğruyor, işindeki başarı oranı, hangi siyasal görüşe yakın gibi bilgiler zaten mevcut.
Eğer ‘İklim Yasası’ da engellenemez ve Meclis’ten geçerse; kişiler hakkında çok daha ayrıntılı bilgilere ulaşacaklar. Bir anlamda ‘attığınız adım’ izlenecektir.

Umarım bugünleri aramayız!

TARIM ve İNŞAAT

Başkan Aydın, bir yıl içinde belediyeye iki yeni iştirak kazandırdı. ’Gazi Tarım AŞ’ ile İmar İnşaat AŞ‘. Osmangazi‘de gelecekte iyi işler çıkaracaklarına inanıyorum. Çünkü hızla azalan çiftçi sayısının yeniden artırılması, tarım topraklarının korunması gerekiyor. İmar faaliyetleri de nüfusu artan ilçede öncelikli konular arasında yer alıyor. İlçede binaların yatay veya dikey mimariye uygun hale getirilmesi aşamasında belediyenin öncü rol alması gerekir. Hadi bir adım daha atalım; Müteahhitlere ve kendi evini inşa edecek olanlara TİP PROJE şartı gelsin. İsteyen istediği tarzda ev ya da işyeri yapamasın. Deprem izolatörü olmayan apartman ve rezidanslara da inşaat ruhsatı vermeyelim.

KENT LOKANTASI

Bursa’da açılan ilk Kent Lokantası‘ndan bugüne kadar 200 bin kişinin yararlanması üzerinde durmalıyız. Ardından Soğukkuyu‘da da Kent lokantası açıldı. Başlarda karşıydım ancak halkın teveccühü karşısında söylenecek söz kalmadı.

Uludağ’ı görmeyen çocukların dağa götürülmesi, 14 çıkmaz sokağın açılması, sevgi mağazası, 72 bin 900 kase çorba dağıtımı, ihtiyaç sahibi ailelere 1 milyon 423 bin 338 ekmek (her gün devam ediyor), 10 bin 074 öğrenciye kırtasiye yardımı, 103.000 kişiye iftar, 15 bin 966 erzak paketi, 439 adet Afet Toplanma Alanı, 9 bin 237 kişi ile randevulu görüşme, Soğanlı‘ya kütüphane ve kafe, Fomara’da Gençlik ve Girişimcilik Merkezi, Hasan Ali Yücel Halk Kütüphanesi, Yenibağlar Kadın Spor ve Yaşam Merkezi, Ayça Azak Gündüz Bakımevi, Emek Spor Tesisi, Yunuseli Kreşi (temeli atıldı), İsmet Paşa Parkı, Osmangazi Gösteri Merkezi, Çirişhane Spor Kulübü, Genç Kafeler gibi daha onlarca alanda hizmet üreten Osmangazi Belediyesi, Kent Meydanı’nda da Tankut Öktem imzalı Atatürk Anıtı açtı.

4 AYAKLI DOSTLAR

Başkan Aydın, 119 dönümlük ‘Hayvan Barınağı’na ek olarak 153 dönüm daha kamulaştırarak ‘4 ayaklı dostlarımıza’ rahat bir ortam sağlamayı düşünüyor. Bunlardan 17 bin 758’ine medikal tedavi hizmeti vermişler. 3 bin 432’si kısırlaştırılmış. 13 bin 491 hayvanı da toplamışlar. 727 sahiplendirmeye çok sevindim. Ancak bu çabayı devam ettirmek pek de kolay bir iş değil. 256 intörn veteriner hekim de stajlarını bu tesislerde yapmasına karşın kökten çözüm bulmak gerekiyor. SAHİPLENDİRME dışında da aklıma bir şey gelmiyor doğrusu.

TARİHİ AKS

İyi ve yerinde projelerden biri de ‘İpekyolu Tarih Aksı.’ Turistleri kentte biraz daha fazla tutmayı, para harcatmayı ve Türkleri tanıtmayı hedefliyor. Tophane, Fabrika-i İpekhane, Filiboz Mescidi, Arkeopark, Açık Çarşı, Kapalıçarşı, Kozahan gibi Bursa’nın kalbinde yer alan ‘Ticaret Yolu’ belki daha da canlanır.

Kolsuz Faik Fabrikası da kültür, sanat, konaklama, yeme içme ve konferans salonlarıyla Bursa‘ya değer katacak yeni bir proje.

Önündeki binalardan arındırılan Temiz Cadde’deki surlar ve ‘Üftade Teras Altı projesi Bursa’ya kazandırılacak. Orada üst caddeye çıkmak için asansör de kurulacak.

Başkan Aydın’ın daha çok çalışması, ‘eczacı kimliğine uygun olarak’ Osmangazi’nin ağrıyan ve aksayan yerlerine doğru ilaçları enjekte etmesi gerekiyor.

Aksi halde Osman Gazi’nin kemikleri sızlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.