Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Öğrenci Andı’ tarihe karıştı!

Yazının Giriş Tarihi: 16.03.2021 09:46
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.03.2021 09:46

Türk'üm, doğruyum, çalışkanım,
İlkem: Küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.
Ülküm: Yükselmek, ileri gitmektir.
Ey Büyük Atatürk!
Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.
Varlığım, Türk varlığına armağan olsun.
Ne mutlu Türk'üm diyene!

Türk gençlerinin 88 yıl boyunca ezberlediği andımızın son hali, yukarıdaki satırlarda yer alıyor… Milli şuuru güçlendirmek için atılan adımlarından biri olan manzum eser, artık tarihin tozlu raflarındaki yerini aldı… Milli Eğitim’de alınan kararların yargıda onaylanma süreci sona erdi…

Yazan, söyleyen, konuşan ve algı yaratma çabası içinde olan kişilerin tartışmalarından edindiğim izlenime göre; Andımızın kaldırılma çabaları; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Tek parti CHP'si döneminde başlatılan uygulamayı hala sürdürmeye çalışmak yanlıştır" sözleri ile bağlantılı…

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının ardından 1933 yılından itibaren ilkokullarda ve ortaokullardaİstiklal Marşı’ ile birlikte okutulan ‘Öğrenci Andı’, 2013 yılında AK Parti iktidarının girişimiyle kaldırıldı.

ÖĞRENCİ ANDI NE ZAMAN KALDIRILDI?

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, 2013 yılında çıkardığı yönetmelikle, ‘Öğrenci Andı’ kaldırılmıştı. Türk Eğitim-Sen bunun üzerine Danıştay'da dava açmış; Danıştay 8. Dairesi de, 2018 yılında andımızı kaldıran yönetmeliği oy çokluğu ile iptal etmişti. Her şey yolundaydı…

Milli Eğitim Bakanlığı, dairenin bu kararını temyiz etti. Temyiz üzerine dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na geldi. Kurul da ‘Andımız’ ile ilgili nihai kararı 12 Mart 2021 günü verdi. Buna göre Kurul, MEB'in itirazını oyçokluğuyla kabul ederek, Danıştay 8. Dairesi'nin yönetmeliği iptal eden kararını kaldırdı. ‘Andımız’ artık okunmayacak!

CUMHURBAŞKANI NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 23 Ekim 2018 tarihinde AK Parti grup toplantısında yaptığı açıklamada ‘Öğrenci Andı'nın kaldırılması tartışmalarıyla ilgili şunları söylemişti:

"Andımız geride bıraktığımızı sandığım bir konuydu. 2013'te bunu çözmüştük. Mahkeme yetki aşımı yaparak maalesef bu düzenlemeyi iptal etmiştir. Türkiye'yi hak etmediği bir tartışmanın içine sürükleyen bu karar, eski hastalıkların yaşadığını gösteriyor. Tek parti CHP'si döneminde başlatılan uygulamayı hala sürdürmeyi çalışmak yanlıştır.

Andın ilk halini Türk Ocaklarını kapatmasıyla, üniversitelerini perişan etmesiyle bilinen tıp doktoru Reşit Galip yazmıştır. Türkçe ezan zulmünün de mimarıdır. Milletimizin en etkili andı İstiklal Marşı’dır. Bunun dışında bir ant tanımayacağız.

Ben Türk'üm ama Türkçü değilim. O başka bir şey. Irkçılık bizim dinimizde yasaklanmıştır. Her etnik unsur kendi etnik unsuruyla iftihar edebilir. Sizin Türkçülük yapma hakkınız varsa benim Kürt vatandaşımın da Kürtçülük yapmak hakkı doğar. Asla bunu ırkçılık yapma boyutuna taşımayalım. Bunu yaptığınız anda ayrımcılık yapmış olursunuz. AK Parti olarak bu yanlışa düşmedik."

İşte böyle değerli okur…

Hızla değişiyor her şey; Ant okuyarak mezun olanlar, kalem oynatarak andımızı kaldırıyor… Ben de hayret ediyorum…

ÖĞRENCİ ANDININ BULUNDUĞU ÜLKELER

*Amerika Birleşik Devletleri

*Meksika

*Filipinler

*Hindistan

*Singapur

*Vietnam

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.