Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Milli Eğitim Bakanı soru almadan gitti

Yazının Giriş Tarihi: 22.06.2026 14:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.06.2026 14:33

Merkezi Eğitim Merkezi (MESEM) ile ortaokulu bitiren çocukların ‘bir gün okula dört gün işyerine gitmesini içeren projeyi’ uygulayan (81 çocuk iş kazası sonucu hayatını kaybetti), ‘Maarif Modeli’ ile tarikatların ve cemaatların ‘Sivil Toplum Kuruluşu-STK’ olarak tanınmasını sağlayan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını ve yaptıklarını ders kitaplarında bir kaç sayfaya sığdıran, ‘Türküm, doğruyum, çalışkanım’ diye başlayan ‘andımız’ı okullardan kaldıran, İslam dini ve uygulamaları konusunda bilgiler içeren ders sayısını artıran, öğretmen ve öğrencilere ‘kıyafet serbestisi’ getiren, bazı okullarda zil sesi yerine ‘Kabe’de hacılar hu der Allah’ ilahisinin okul hoparlörlerinden yayınlanmasına ses çıkarmayan, öğretmenleri ‘baş, uzman, sözleşmeli, özel okul’ diye ayıran ve her birine ayrı maaş ödenmesinin önünü açan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, geçen hafta Bursa’yı ziyaret etti, önemli açıklamalarda bulundu.

*

17 Haziran 2026 günü sabah 09:00’da Vali Erol Ayyıldız ile biraraya gelen bakan Tekin, saat 11:00’da Ahmet Çabuk Ortaokulu’nda incelemelerde bulundu.

11:30’da Hamidiye Tarım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne geçen Bakan Tekin, burada Türkiye’nin 81 İl’inden getirilen peynir çeşitleri hakkında bilgi aldı.

88’i envanterde olmayan, toplamda 472 peynir çeşidini yakından inceleyen, oldukça da şaşıran bakan Tekin’in, henüz tanınmayan ve yöresel kalan peynirlerin ticarileştirilmesi konusunda adım atılmasını istediğini öğrendik.

Bu konuda Eker, SÜTAŞ, Yörsan gibi dev markalara görev düşecek gibi duruyor. Dünyaya peynir ihraç ederek milyarlarca dolar/euro kazanan Hollanda’yı örnek almamız, daha da iyisini yapmamız işten bile değil... Doğal olarak öncelikle yerli sığır, koyun, manda ve keçi sayımızın artırılması, hayvan ırklarının iyileştirilmesi, yetiştiricilere faizsiz destek kredileri ile hibe krediler verilmesi gerek ve şart...

*

Bakan Tekin’in son durağı AK Parti Bursa İl Başkanlığı oldu. Saat 14.45’i gösteriyordu.

Görebildiğim kadarıyla toplantıda; İl Başkanı Davut Gürkan, milletvekili ve AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Üyesi Av. Osman Mesten, Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, eski il başkanı ve eski milletvekili Hayrettin Çakmak, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Numan Çakır, Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, Millî Eğitim Bakanlığı Genel Müdürleri Aynur Gökalp Durna, Bülent Çiftci ve Dr. Emre Topoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Gürhan Çokgezer, İl Kadın Kolları Başkanı İmren Çavuşoğlu, İl Gençlik Kolları Başkanı Furkan Akın, AKP Bursa İl Yürütme Kurulu üyeleri yer aldı.

*

2023 yılı haziran ayından bu yana Milli Eğitim Bakanı olarak kabinede yer alan Tekin yaptığı konuşmada; Bursa'da 2002 yılına kıyasla öğretmen sayısının 16 bin 568'den 42 bin 917'ye, derslik sayısının ise 9 bin 488'den 25 bin 407'ye yükseldiğini belirtti. Tekin ayrıca, ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile müfredatın beceri odaklı hale getirildiğini, okul dışı öğrenme ortamları ve geleneksel çocuk oyunları gibi uygulamalarla da eğitimin zenginleştirildiğini ifade etti.

*

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in verdiği bilgiye göre; Bursa'da 2002 yılında ortaokullarda derslik başına 44 öğrenci düşerken bu sayı 2026 yılında 27 öğrenciye düşmüş olarak görülüyor. Liselerde ise derslik başına düşen öğrenci sayısı 39’dan 22’ye kadar gerilemiş durumda. Bir başka anlatımla öğrenme ortamı iyileştirilmiş... İlkokullarda öğretmen başına düşen öğrenci sayısı da 30’dan 19’a, liselerde ise yine 30’lardan 14’e kadar inmiş... Yardımseverlerin büyük katkısı olduğunu biliyorum.

*

Bursa ile ilgili bilgileri Milletvekili Av. Osman Mesten’den öğrendiğini hatırlatan bakan Tekin, "Siyasi partiler ve siyasi partilerin liderleri teoride çok güzel projeler ortaya koyabilirler. Çok güzel söylemler ifade edebilirler. Ama bu ifadelerin, bu söylemlerin hayata geçmesinin yolu, arkasındaki güçlü teşkilat desteğidir. Bunların hayata geçmesinin yolu, bu söylemlerin tabana ulaşmasıdır ki bunu tabana ulaştıracak olan mecra da teşkilatlardır. Bu anlamda teşkilatlar hayati bir öneme sahip. Türkiye'de 2002'den önceki Türkiye ile 2002'den sonraki Türkiye'yi karşılaştırırken, hem yurt içinde hem yurt dışında, ulusal ya da uluslararası ortamlarda bu değerlendirmeyi yaparken nasıl gurur duyuyorsak, bu gururun arkasında bize sürekli destek olan AK Parti teşkilatlarının ve Türk milletinin çok büyük bir desteği var, çok büyük bir katkısı var" dedi.

*

Geleneksel çocuk oyunlarının toplumsal değerleri çocuklara aşılayan unsurlar olduğunu bilerek hareket ettiklerini belirten Bakan Tekin, "Geleneksel çocuk oyunlarımızı çocuklarımızın öğrenmesi için formatör öğretmenler aracılığıyla onları yetiştirerek, okul bahçelerimizi bu oyunların oynanacağı zeminler haline dönüştürerek burada da bir adım attık. Bütün bunları yaparken Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nin devamı niteliğinde işler yürütüyoruz. Bu başlıklardan bir tanesi de bugün buraya geliş sebeplerimizin bir tanesi aslında. O da yemek kültürü. Yemek, mutfak kültürü ve mutfak sanatları bir toplumun toplumsal değerlerinin en görünür olduğu alanlardan bir tanesidir. Yurt dışından ya da başka bir yerden bir misafiriniz geldiği zaman karşılama biçiminiz, ağırlama biçiminiz, yemeğinizi ikram ediş biçiminiz, yemeğinizi hazırlayış biçiminiz; bunların hepsi bizim kültürümüzün tamamlayıcı unsurlarıdır. Dolayısıyla biz burada gastronomiyle ilgili, gastronominin bizim kültürümüzdeki yeriyle ilgili de bir eğitim öğretim takvimi oluşturmuştuk. Türkiye'de başlangıç olarak yedi tane gastronomi lisesi açtık. Devam ettireceğiz. Bu yedi tanesi şu anda eğitime öğretime başlamak üzeredir. İki tanesi başladı. Bir de bunu tamamlayan bir başka husus" dedi.

*

AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ise bakanlığın Bursa’ya 7 milyar TL’lik yatırım yaptığını, vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandığını söyledi. Okullarda gençlerin eğitim tarzındaki değişikliği fark ettiklerini belirten Gürkan, gençlerin eğitime olan sevgisinin her geçen gün arttığına dikkati çekti.

Bakan Tekin, yorgun ama mutluydu... Günün sonunda il yürütme kurulu, kadın kolları, gençlik kolları ve ilçe başkanları ile ayrı ayrı fotoğraf çekildi.

Keşke gazetecilerden de 3 soru alsaydı...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.