Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Güçlü kadın güçlü Türkiye

Yazının Giriş Tarihi: 15.06.2025 00:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.06.2025 00:10

22 Temmuz 2019’da, 7 kurucu üye ile faaliyetlerine başlayan Bursa Mühendis Kadınlar Derneği (BUMKAD), ülke genelinde örgütlenebilmek amacıyla 13 Eylül 2024 tarihinde adını Tüm Mühendis Kadınlar Derneği (TÜMKAD) olarak değiştirdi. Üye sayıları 140’ı bulan dernek, aynı zamanda Marmara ve İç Anadolu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (MARSİFED) üyesi.

Endüstri mühendisi Ülfet Öztürk, kurucu başkan olarak görevini halen büyük bir başarıyla sürdürüyor. Öztürk’ü, kolay iletişim kurulabilen, titiz, heyecanlı, dernek çalışmalarında iyi bir koordinatör ve dünyaya açık bir kişi olarak tanıdım.

Dernek yönetim kurulu başkan yardımcısı, endüstri mühendisi Funda Geyimer. Genel sekreter endüstri mühendisi Gizem Ersezen Nar, sayman endüstri mühendisi Sıla Altun. Yönetim kurulu üyeleri ise; makine mühendisi Ayşe Köksal, endüstri yüksek mühendisi Elif Kuş, endüstri mühendisi Gökçe Yurdakul İleri, kimya mühendisi Demet Dengiz Oral ve malzeme bilimi mühendisi Şehnaz UysalTürk...

***

Dernek, 6 yıl boyunca pek çok projeyi hayata geçirdi ve halen sürdürüyor.

23 Haziran 2025 Pazartesi günü Podyum Davet’te ‘Dünya Kadın Mühendisler Günü’nü bir konferansla kutlayacaklar. ‘Together We Engineer-Mühendislikte İşbirliği Gücü’ adı altında alanında tanınmış isimlerin biraraya geleceği etkinliğin ilk konuşmacısı doğal olarak dernek başkanı Ülfet Öztürk.

Sanırım protokol üyeleri de kısa birer konuşma yaparlar.

Saat 12.00’da başlayacak olan organizasyonda 6 ayrı panelde 8 konuşmacı var.

*İlk oturum olan “Sınırları Aşıyoruz” panelinde PROSMT Elektronik Kurucu Ortağı Zafer Karamanlı yer alacak. Zafer Karamanlı sahneye iki insansı robot ile çıkacak. Robotların kabiliyetlerini gerçekten çok merak ediyorum.

*“Dönüşüm Öncüsü Kadınlar” panelinde yönetici, melek yatırımcı ve girişimci Zeynep Dereli yer alacak. “Kadınlar Dönüşüme Nasıl Öncülük Ediyor?” konusunun kolaylaştırıcısı (moderatör) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve TÜMKAD kurucu üyesi Funda Geyimer.

*“Daha Güçlü Yarınlar” panelinde Deloitte Teknoloji, Dönüşüm Lideri ve Fütüristler Derneği önceki dönem Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Göl sahne alacak.

*“Birlikte Çalış, Birlikte Değiştir” panelinde ise Koç Holding CIO (Chief Information Officer) Koç Holding Dijital Dönüşüm Koordinatörü Hayriye Karadeniz, Koç Holding’in dijital dönüşüm yolculuğunu ve Hayriye Karadeniz’in bu yolculuktaki deneyimlerini anlatacak.

*“Geleceği Şekillendiren Algoritmalar, İş Birliği ile Geleceği Kodlamak” panelinde Los Angeles’ta düzenlenen 22. Nöro-Teknoloji Kongresi’nde ABD Merkezli Beyin Haritalama Derneği tarafından verilen prestijli “2025 Golden Axon Leadership” ödülüne layık görülen Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türker Ergüzel’in sunumu yer alacak.

*Programın son bölümünde ise “İlham Veren Kadınlar” paneli ile Yunanistan’dan EIT Manufacturing South East İş Geliştirme ve İnovasyon Müdürü Dr. Vivian Sophou, İngiltere’den Surrey Üniversitesi Yazılım Tanımlı Elektrikli Araçlar, Otonom araçlar, Filolar ve Altyapı Laboratuarı Direktörü Prof. Dr. Ahu Ece Hartavi Karcı ve Mercedes Benz Türk AŞ’den Teknik Eğitmen Sultan Arslan, TÜMKAD Yönetim Kurulu Üyesi Elif Kuş’un kolaylaştırıcılığında (moderatörlüğünde) sunumunu gerçekleştirecek.

***

TÜMKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ülfet Öztürk, haziran ayında mühendislik disiplininin sesinin daha gür çıktığını söylediğinde bir an düşündüm. Yaz aylarının başlangıcındayız ve kanımız kaynıyor. Dünyada kadın mühendislerin günü yaklaşıyor. Ülfet Öztürk, “Her 23 Haziran’da bizler; mühendisliğe ruh, bakış ve vizyon katan kadınları onurlandırıyor, görünmeyeni görünür kılmaya çalışıyoruz. 2022’den beri Bursa’da ve Türkiye’de 23 Haziran Dünya Kadın Mühendisler Günü’nün kutlanmasına TÜMKAD olarak önderlik yapıyoruz. Çok gururluyuz. Her yıl konferans katılımcılarımızın çoğalmasının, her yıl daha fazla kadın mühendislerle bir araya gelmenin heyecanını ve onurunu yaşıyoruz” dedi.

***

23 Haziran’da daha önemli başka bir programınız yoksa Podyum Davet’e gidin. İnsansı robotların neler yapabildiğini izleyin hatta neler yapabileceklerini hayal edin. Yapay zeka destekli sanatsal bir çalışmayı deneyimleyin. Mühendisliğin, geleceğin dünyasını nasıl şekillendirdiğine tanıklık edin.

“Güçlü Kadın, Güçlü Gelecek” temasıyla yola çıkıldığında ‘sizi dünyaya getiren kadınların’ artık ‘eksik etek’ olmadıklarını, ‘karnından sıpayı sırtından sopayı’ diye tarif edilmekten nasıl kurtulduklarını bir kez idrak edin.

***

Onlar, Türkiye Cumhuriyeti’nin banisi, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde olan kadınlar. ‘Çocuk da yaparım kariyer de’ diyebilen akıllı ve zeki kadınlar. Her ne kadar bir kadın derneği olsalar da asla cinsiyetçi bir bakış açısı içinde değiller.

Liselerde ‘Geleceğin mesleklerini’ anlatıyorlar. Evine çekilen 25 mühendis kadına ulaşarak onları çağın gerçekleriyle tanıştırıyorlar, 120 kadın mühendise mentörlük eğitimi veriyorlar, Türk Eğitim Vakfı (TEV) ile çalışıyorlar, ‘Sürdürebilirlik’ konusuna eğiliyorlar, kadın istihdamının artırılması için çaba harcıyorlar.

Uluslararası bir araştırmaya göre artık 178 milyon yeni rol model yani yeni meslek geldi ya da gelecek. Yapay zeka ile birlikte işsiz kalacak milyonlarca insanın yeni mesleklere göre eğitilmesi gerektiğini de dile getiren TÜMKAD Başkanı Öztürk, mühendislik dallarından mezun olan kadın sayısının beklentilerin altında olduğunu da açıkladı. Toplam içindeki payları sadece yüzde 15...

Bursa dışında İzmir, Ankara, Sakarya ve İstanbul temsilciliklerini açmışlar. Sırada Konya var. Ardından Antalya ve Eskişehir gelecek. Umarım Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Trabzon, Samsun ve Mersin’deki mühendis kadınlar da örgütlenerek TÜMKAD’ın önce federasyona ardından da konfederasyona dönüşmesini hep birlikte sağlarlar.

NAÇİZANE ÖNERİM: O yıl başarısıyla göz dolduran, icat çıkaran, bildirilerinden binlerce alıntı yapılan, insanlığa çağ atlatan, bir konuda ‘ilk ya da ilk’lere imza atan mühendis kadınlar arasından 3 kişiye BURSA ÖDÜLÜ verilmelidir.

Yolunuz ve şansınız açık olsun...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.