Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa en borçlu belediye

Yazının Giriş Tarihi: 09.05.2024 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 18:38

Tam 47 yıl sonra Bursa’da, CHP’den Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mustafa Bozbey, her ay yapmayı planladığı basın toplantılarından ilkini önceki gün, 264 gazeteci ve 24 kamera önünde gerçekleştirdi. Canlı yayın da yapıldı.

Toplantının ana eksenini belediyenin borçları oluşturdu. Önlerinde acı ama gerçek bir tablo bulunduğunu, incelemelerin henüz tamamlanmadığını belirten Bozbey, AKP’li Alinur Aktaş dönemine vurgu yaparak; “7.1 milyar ile başlayan ve 20 milyar ile devam eden sürecin şu an 25 milyarı aştığını görüyoruz. Borçlar biner biner değil, milyon milyon değil, milyar milyar artıyor. Peki bu para nerede harcandı? Nereye gitti bu paralar” diye sordu.
Yanına; CHP İl Başkanı Nihat Yeşiltaş, CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Mehmet Yıldız ve Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Recep Çohan’ı alan Bozbey, geriye dönük incelemelerde yüzde 60-70 düzeyine geldiklerini, karşılarına çıkan borç ve taahhütler karşısında daha derine kazmak gerektiğini die getirdi.

Şimdilik olarak açıklanan borcu küsüratları bir tarafa bırakarak tarihe not edelim;

Büyükşehir: 10 milyar 309 milyon TL.

BUSKİ: 10 milyar 309 milyon TL.

Diğer şirketler: 4 milyar 634 milyon TL.

TOPLAM BORÇ: 25 milyar 076 milyon 239 bin 226 TL.

Belgeleriyle birlikte tespit edilen bu rakam, inceleme sonunda 35-40 milyar TL’yi bulursa eğer; Bursa, ‘belediye bütçesi ve il nüfusuna göre Türkiye’nin en çok borcu olan belediyesi’ unvanına sahip olacaktır.

Öde öde bitmez artık.

Gemlik Belediye Başkanı Şükrü Deviren, Büyükşehir Belediyesi ‘İlçe Belediyeleri Koordinatörü’ Mehmet Uğur Sertaslan, CHP İl Başkan Yardımcısı ve Büyükşehir Belediyesi TV Yayın Koordinatörü Yankı İçöz, Büyükşehir Belediyesi Özel Kalem Müdürü Mustafa Gazioğlu, Tarım ve Peyzaj AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Aydın Saldız, Tarım ve Peyzaj AŞ Genel Müdürü Sedat Akar ve çok sayıda birim müdür ve çalışanlarının katıldığı toplantıda, Türkiye gündemine taşınan ‘Yeğen Furkan Bozbey’ konusu da çözüme kavuştu. Başkan Bozbey, “Atama tamamlanmamıştı ve sona erdirdik. Gündemi meşgul etmeyecek artık” dedi.

ÇALIŞANLAR 14 BİN 050 KİŞİ

Bir sorum üzerine ‘31 Mart seçimleri öncesi 2 bini memur, 12 bin 800 kişi olarak açıklanan çalışan sayısını ‘14 bin 050’ diye yanıtlayan Başkan Bozbey, “Mazbatamızı 9 günlük Ramazan Bayramı’nın resmi olarak başladığı an aldık. Tarihi Belediye Binası’nda devir teslim töreni gerçekleşti ve nihayet belediye hizmetlerine başladık. Bu belirsizlik sürecini kendi çıkarları için kullananları, işten tazminatlarını alıp çıkarılanları, tayinlerini yaptıranları, içeride bir takım işleri sürdürenleri biliyoruz ve gerekenleri yapacağız” diye konuştu.
SÖZLER TUTULUYOR
Göreve geldikleri gibi yaptıkları çalışmalar sonucunda önceden söz verdikleri gibi suya yüzde 25 indirim yaptıklarını hatırlatan Bozbey, tüm meclis üyelerine teşekkür etti. Ardından ‘dilimiz kimliğimizdir’ diyerek Türkçeye sahip çıkmak için tabelalarda beklenen kararı aldıklarını, yıllarca mücadelesini verdikleri yol kenarlarındaki otopark sorununu da çözdüklerini, önceki borçları da sildiklerini ifade etti.

Atatürk Kapalı Spor Salonu projesinde değişikliğe gidildiğini dile getiren Başkan Bozbey, “Projede çalışmayı başlattık. 3.100 olan seyirci kapasitesini 5000’e çıkarmak üzere yoğun mesai harcıyoruz. Aynı zamanda Kayapa’daki katı atık depolama tesisine de kamuoyunun tepkisi vardı. Doğru bulunmuyordu. Bu projenin de çalışmalarına son verdik” dedi.
YANLIŞLAR
Sıranın belediyeye bağlı şirketlerin ihale ve satın almalarındaki usulsüzlüklere geldiğini de kaydeden Bozbey, Belediyeye 5,5 milyar lira gibi büyük borç yükleyen yeni stat örneği var. Kamuoyunda çok tartışılan T2 hattı var. Eğer metrobüs yapılsaydı şehrin 3 milyar gibi bir avantajı olacaktı. Bunların finansman maliyetlerini de daha konuşmuyoruz. Her geçen gün bunların faiz yükleri üzerine biniyor. Bunun gibi yanlış projelerle Bursa bu bedelleri ödemeye mahkum edildi” diye konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM
BURKENT ve Tarım AŞ üzerinden örnekler veren Başkan Bozbey, “Arabayatağı’nda kentsel dönüşüm adı altında yapılan konut projesi var. Seçim öncesi 2+1 dairenin bir buçuk misline ihalesinin yapıldığını görüyoruz. Üstelik hafriyatı Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmış. 2+1 dairenin maliyeti proje sonucunda yaklaşık 5 milyon TL’ye mal olacak. O bölgede 2+1 daireyi vatandaşlarla kaça takas yapabilirsiniz ya da satabilirsiniz? Diğer bir örnek de Tarım AŞ’den. 10 TIR çekicisi için aylık 2.2 milyon + KDV bedelle getirilmiş. Ödemesi yapılmış. Ancak bu çekicilerden sadece dört tanesi depoya geliyor. Hiç kullanılmıyor. Kilometre işlenmiyor. 6 tanesi ortada bile yok. Bununla birlikte 28 tane farklı binek aracı Tarım AŞ’ye getiriliyor. 28 aracın aylık maliyeti ise araç başına 80 bin liraya yakın. Gerçekten akıl alacak gibi değil. Sadece Tarım AŞ’de fazladan ödenen aylık 5.8 milyon + KDV bir rakam var” dedi.
Büyükşehir’in işi de çok borcu da.

Herkese kolay gelsin.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.