Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

2022 matrah arttırımına girmeli

Yazının Giriş Tarihi: 25.01.2023 00:07
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.01.2023 00:07

 Yapılandırma kanunlarına, vergisini zamanında ödeyen ve mükellefiyet ödevlerini yerine getiren mükellefler tarafından haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle zaman zaman karşı çıkılsa da çok sayıda mükellefin bu kanunların çıkmasına taraftar oldukları ve çok sayıda mükellef tarafından yapılandırma kanunlarından yararlandıkları görülüyor. Normalde matrah artırımı ve yapılandırma kanunları kurumlar vergisi beyannamelerinin verildiği tarihten sonra gündeme alınır ve yasalaşırken, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin erkene alınabileceği gündeme gelince daha erkene alınarak yürürlüğe gireceği görülmekte.

Yeni bir Yapılandırma ve Matrah Artırımı Kanunu’ndan kamuoyunun, iş dünyasının, meslek odalarının ve mükelleflerin beklentileri bulunuyor.Matrah artırımı ve yapılandırma düzenlemesinin 2023 yılı şubat veya mart ayında çıkabileceği bir çok platformda dile getirilirken bu düzenlemeye 2022 yılı beyanlarının dahil edilebilmesi için 2022 yılı gelir vergisi ve kurumlar vergisi beyannamelerinin öne çekilebileceği gündeme gelmiş bulunuyor. Bize göre, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı Yapılandırılması yapılacaksa 2022 beyanlarının dahil edilmesi gerekmektedir.

Yapılandırma ve Matrah artırımına yönelik tavsiyelerimiz şunlardır.

1-) Katsayılar düşürülmeli;

Enflasyonun etkisiyle birlikte işletmelerin cirolarında yükselmeler olduğu görülüyor. Bu etkileri gidermek ve mükellefler üzerinde daha az vergi yükü oluşturmak adına hesaplama katsayıları düşürülmeli.

2- Matrah artırımı ve Savcılığa suç duyurusu konusu;

    Sahte ve Yanıltıcı belge düzenleyen ve kullananlara yönelik müfettişlerin savcılığa suç duyurusunda bulunması kanunun gerekçesine, düzenleniş amacına ve mantığına aykırıdır. Bu farklılığı gidermek adına sahte belge kullanan mükelleflerin matrah artırımından yararlanması halinde herhangi bir suç duyurusunda bulunulmaması yerinde olacak.

3-) Taksitlerin geç ödenmesinde Yapılandırmaların bozulması;

Mükelleflerin yapılandırma taksitlerini unuttukları veya ödeyemedikleri durumlarda yapılandırma bozulmaktadır. Yeni düzenlemede taksitleri ödemeyen mükellefler için, vergi dairelerince belli bir süre vererek ödeme çağrısı yapmak ve bu çağrıya rağmen ödemeyen olursa yapılandırmanın ihlal edilmiş sayılması mağduriyetleri gidermiş olacak.

4-) Vergi incelemesi devam eden mükellefler

Vergi incelemesi devam eden mükelleflerin istemeleri halinde tamamının yapılandırma kanunundan faydalandırılması gerektiği yerinde bir düzenleme olacak.

5-) Devreden KDV’si olan mükelleflerin durumu;

Devreden KDV’si olan mükellefler KDV yönünden matrah artırımında bulunsalar dahi, bu dönemler için yapılacak vergi denetimlerinde matrah artırımı dikkate alınmadan Devreden KDV azaltılarak beyannameleri tekrar düzeltiliyor. Bu da Devreden KDV’si bulunan mükelleflerin matrah artırımında bulunmalarının önüne engel olarak çıkıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.