Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uludağ 16 Gurup Sektöründe Lider

Bursa Uludağ16 Özel Güvenlik Eğitim Hizmetleri gurubu yönetim kurulu başkanı Eyüp Eken ile firmasının faaliyetlerini ve gelecek hedeflerini konuştuk.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 22:33
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 22:33
Kaynak: (HABER MERKEZİ)
Uludağ 16 Gurup  Sektöründe Lider

Eyüp EKEN kimdir?Sizi ve şirketlerinizi tanıyalım ?

Öncelikle nazik davetiniz için teşekkür ederim 1984 Balıkesir doğumluyum.Kara kuvvetlerinde çeşitli şehirlerde ve yurt dışında olmak üzere yaklaşık 11 sene astsubay olarak görev yaptıktan sonra zorunlu hizmeti tamamlayıp 2013 yılında istifa ettim. 2013-2017 yılları arasında özel sektörde çeşitli firmalarda orta düzey yöneticilik yaptım 2017 yılında şu anki ortağımla birlikte Uludağ 16 özel güvenlik eğitim kurumunu kurarak güvenlik sektörüne eğitim ile giriş yaptık ve özel güvenlik personeli yetiştirmeye başladık. 2018 yılının ortasında güvenlik ve genel hizmet şirketlerimizi de aktif hale getirerek, yaklaşık 6 yıldır güvenlik personeli yetiştirmekle birlikte güvenlik-temizlik ve diğer hizmet personelinin istihdamını sağlıyoruz. Aynı zamanda profesyonel site yönetim hizmeti veriyoruz.Tabii bu arada 2020 yılında da Gemlik'te Gemlik özel güvenlik eğitim kurumu ve geçen ay Nilüfer'de yine Uludağ özel güvenlik adında bir eğitim kurumu daha açtık şu anda 3 tane eğitim kurumuyla Bursa ilinde güvenlik personeli yetiştirmeye devam ediyoruz.

Eğitim kurumlarınızın olduğunu söylediniz,Pekala güvenlik olmak için neler gerekli?Öncelikle TC. vatandaşı olması gerekiyor, kanunda belirtilen bazı adli şartlar var bunları da sağlaması gerekli. Aslında sabıkası temiz olması gerekli diyebiliriz. Devlet hastanelerinin sağlık kurulundan heyet raporu almaları gerekiyor, Ayrıca Silahlı olmak için, en az lise mezunu ve 22 yaşından gün almak ve Silahsız olmak içinde en az ortaokul mezunu ve 19 yaşından gün almaları gerekmektedir.

Eğitim sektöründe yaşadığınız sıkıntılar nelerdir?Ne gibi sorunlarla karşılaşıyorsunuz ?

Türkiye'de 548 tane özel güvenlik eğitim kurumu var, aslında yaşadığımız sıkıntılar genel hatlarıyla aynı. Türkiye geneli bütün illerde eğitim kurumlarıyla alakalı kota gelmesi gerektiğini düşünüyorum, sürekli yeni bir eğitim kurumunun açılmasının çok faydalı olacağını düşünmüyorum açıkçası. Ayrıca bir fiyat politikasının belirlenip, sürücü kurslarında olduğu gibi bir alt taban ücretinin olması gerektiğini düşünüyorum. Bunların olması eğitimde kaliteyi daha çok arttıracaktır.

Güvenlik personeli istihdam ettiğinizi söylediniz, personel bulma konusunda sorun yaşıyor musunuz?Bu sektörde çalışan özel güvenlik personellerinin sosyal şartları nelerdir?

Eğitim kurumu olmamız hasebiyle personel bulma konusunda daha az sıkıntı yaşıyoruz ancak sektörümüzde gerçekten personel anlamında büyük bir sıkıntı var. Şöyle izah edebiliriz 833.973 adet geçerli kimliği olan personel olmasına rağmen halihazırda çalışan kişi sayısı 371.146 yaklaşık 500.000 kişinin sektörde çalışmadığını görüyoruz ve şu an son verilere baktığımızda en çok işçi aranan sektörün özel güvenlik olduğunu da görmekteyiz. Tabii bundaki en büyük etkenlerden biri de alt taban aylığının olmaması. Çünkü genelde asgari ücret veya birazcık üstünden bordrolama yapılıyor bu da riskli olan bu sektöre çalışma talebini otomatikman eksiye indiriyor. Yani aslında şunu söylemek gerekiyor sosyal şartlar düzenlenmediği müddetçe bu sektörde güvenlik açığı her zaman fazlasıyla var olacaktır. Bunun da en büyük çözüm kaynağının bir alt taban aylığının getirilmesi olduğunu düşünüyorum.

Özel güvenlik sektörünün Türkiye’deki durumundan bahseder misiniz?

Özel güvenlik görevlisi genel kolluğa yardımcı bir kolluk mahiyetindedir. Kabaca şöyle bahsedelim şu anda Türkiye’de 548 tane Özel güvenlik eğitim kurumu, 1.310 tane Özel güvenlik şirketi, 73 tane Alarm izleme merkezi,İl özel idare ve belediyelerin toplamında 361 tane güvenlik şirketi ve Özel güvenlik izni alan 100.435 tane yer bulunmaktadır.Çalışan güvenliklerin 186.891 tanesi kamuda, 184.255 tanesi de özel sektördeolmak üzere toplamda 371.146 kişigüvenlik sektörüne hizmet vermektedir.Bir önceki konuda da bahsettiğim gibi 833.973 tane geçerli güvenlik kimliği olan personel bulunmakta olup, bunlardan sadece 371.146 kişi şu anda görev yapmaktadır. Duruma baktığımız zaman yaklaşık 500 bine yakın kişinin güvenlik sektöründe kimliği olmasına rağmen çalışmadığını görüyor. Aslında genel toplama baktığımız zaman İçişleri bakanlığında de görev yapan personelemniyet mensubu sayısından bile fazla güvenlik sayısı mevcut.Buda sektörün ne kadar önemli bir sektör olduğunu aslında bize gösteriyor. Ancak 500.000 kişinin çalışmadığını gördüğümüzdeen çok işçi aranan sektör olmasınıntemel nedeni maaşların düşük olması, Riskinin fazla olması ve genelde alanların kamuya geçmek içinkenarda bulunsun diye aldıklarıgörülmektedir.

Site Yönetim hizmeti verdiğinizden bahsettiniz, bu alanda ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz ? Neler yapıyorsunuz ?

Aslında biz firma olarak hizmet verdiğimiz yerlerde işimizle alakalı bir zorluk yaşamıyoruz. Ancak site yönetimleri,bizim gibi firmalar ile çalıştığında büyük problemlerle karşılaşabiliyorlar. Ben buradan site yöneticilerine veya yönetim kurullarına şunu tavsiye etmek istiyorum; Profesyonel site yönetimini yapan bir firma olarak söylüyorum ki bütün yetkiyi firmaya lütfen vermeyin. Biz her zaman asıl ve tam yetkinin size de seçilen yönetim kurulunda olmasında ve verdiğimiz hizmetlerin site yönetimiyle iletişim halinde olarak sağlanmasından yanayız kontrollü gidebilmek tüm maddi giderleri onaylı olarak ilerlemek 2 taraf için de daha sağlıklı olacağı düşüncesindeyiz, aksi takdirde kötü amaçlı olanfirmaların neler yaptığını neleri harcayıp harcamadığına bakmanız çok mümkün olmuyor ve maalesef iş işten geçtikten sonra kayıplar çok büyük oluyor.

Çalıştığınız sektörde başarılı olmanın sırrı nedir ?

Aslında bütün sektörler de geçerli olan bir kural, kesinlikle işinize saygınız olacak ve her şeyi kuralına göre yapacaksınız ve en önemlisi insana değer vereceksiniz.Eğitim veriyorsanız kurumunuzu sadece para kazanmak için değil,kursiyerlerin gelince mutlu olduğu eğitim almaktan zevk aldıkları bir yer haline getirmeniz gerektiğini düşünüyorum.Bunlar başarıyı getiren en önemli faktörlerdir diye düşünüyorum.

 Hedefleriniz nelerdir?

Tabii ki hedefimiz emin ve doğru adımlarla şirketlerimizi istikrarlı bir şekilde büyütmek. Bunu kesinlikle insana verdiğimiz değerden ödün vermeden yapmayı hedefliyoruz. Tabii eğitim kurumu sayımızı ve personel sayımızı yükselterek sektörde öncü firmalar arasında olmak da hedeflerimiz ve ideallerimiz arasındadır.

Kaynak: (HABER MERKEZİ)

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.