Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TEKNOLOJİ ZİRVESİ BURSA’DA

TÜGİAD Bursa şubesi başkanı Ahmet Parseker Bursa Haber Gazetesi’ne 2 Aralık’ta Bursa’da TÜGİAD tarafından düzenlenecek Teknoloji Zirvesi öncesi önemli açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2022 10:18
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2022 10:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
TEKNOLOJİ ZİRVESİ BURSA’DA

HABER: Özge IŞKIN - Cevdet YILDIZ

TÜGİAD Bursa şubesi başkanı Ahmet Parseker Bursa Haber Gazetesi’ne 2 Aralık’ta Bursa’da TÜGİAD tarafından düzenlenecek teknoloji zirvesi öncesi  önemli açıklamalarda bulundu.

TÜGİAD’I TANIYALIM

TÜGİAD, Türkiye’nin ilk ulusal ve tek uluslararası nitelikli genç iş insanları derneği olarak 1986 yılında, kurulmuş, bir dernektir. Türkiye çapında Genel Merkez ile birlikte 6 şubesi bulunan, 800’e yakın üyesi olan TÜGİAD; 60’dan fazla sektörü temsil eden, ortalama 35 yaşında olan ve dinamik iş insanlarının, üreticileri ve dünya çapında 100 ülkeye ihracat yapan ihracatçıları kapsamaktadır. TÜGİAD, G20 Genç Girişimciler İttifakı’nda (G20 YEA) Türkiye’yi temsil eden tek STK olmasının yanı sıra, Avrupa Genç Girişimciler Konfederasyonu (YES for Europe) Başkanlığı ve Avrupa’da 11 ülkeden 300 binden fazla girişimciyi temsil eden Avrupa Birliği Genç Girişimciler Organizasyonu (JEUNE) Başkan Yardımcılığı görevlerini yürütmektedir. 1993 yılından beri Brüksel’de daimi bir temsilcisi bulunan TÜGİAD ayrıca 84 ülkeden 200.000 Genç İş Kadını ve Adamını hedef alan Akdeniz-Ortadoğu Genç Girişimciler Ağı’nın (MAME) kurucusu ve yönetim kurulu üyesidir.

TÜGİAD Bursa Şubesi ise 13 Kasım 2000 tarihinde Muharrem Yılmaz öncülüğünde Kemal Beysel, Yılmaz Küçükçalık ve Turgut İnal tarafından Faruk Aslanoba başkanlığında kurulmuştur. Toplam 40 sektörde ağırlığını hissettirmekte olan TÜGİAD Bursa Şubesi ülke ekonomisinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Üye yaş ortalamasının 33 olduğu TUGİAD Bursa Şubesi’nin, 100'ü aktif 80'i onursal olmakla birlikte toplam 180 üyesi bulunmaktadır. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO), “İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2021” listesine bakıldığında burada, TÜGİAD Bursa Şubesi’ne üye 11 firmanın listede yerini aldığını görüyoruz. Yine İSO’nun “Türkiye'nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2021" listesinde de TÜGİAD Bursa üyesi 11 firma bulunuyor.

 SÜRDÜRÜLEBİLİR EKONOMİ MODELİ

‘Sürdürülebilir ekonomi modeli’ iş dünyası için çok önemli. Çevresel faktörlerin dikkate alındığı, sürekli yenilenen ve dinamik bir yapıya sahip olduğu için tükenmeyen bu ekonomik modelin her geçen gün kıymeti daha da çok anlaşılıyor. Dünyada birçok kriz yaşanırken, bu krizleri en az hasarla atlatmak ya da krizleri fırsata çevirmek adına ‘sürdürülebilirlik’ kelimesini çok iyi kavramamız gerektiğini düşünüyorum. Bugün dünyaya baktığımızda ekonominin yüksek katma değer üzerine kurulu olduğunu görüyoruz. Yüksek katma değerli üretim için de yeşil mutabakat ve dijital dönüşüm konuları karşımıza çıkıyor. İklime dayalı ekonomik model her geçen gün önem kazanırken, bunun yanında; BLOKCHAIN, METAVERSE, NFT, Web3.0 konuları dünyanın 1 numaralı gündemi haline gelmiş durumda. Küresel bir dünyada, çevremizde olup bitenlerden uzak kalmamız mümkün değil. Bu yüzden sürdürülebilir ekonomik modelin ülkemizde yayılması adına yeşil mutabakat ve dijital dönüşüm konularına her zamankinden daha çok önem verilmesi, yatırımların bu yönde yapılması gerekiyor. Bu noktada nitelikli iş gücü, nitelikli istihdam ve dengeli politikalara ihtiyacımız var.

 BURSA DA SANAYİ BÖLGELERİ YETERLİ

Bursa Sanayi ve Ticaret Odası verilerine göre; Bursa’da ilçeleri de baz aldığımızda 17 tane sanayi bölgesi olduğunu görüyoruz. Bunun yanında TEKNOSAB’ın da hızla yükseldiğini düşünürsek, OSB sayısının yetersiz olduğunu söylemek yanlış olur. Ancak bugün nüfusu 3 milyonu aşmış ve göç almayı sürdüren Bursa’da OSB’lerin çoğunun yerleşim alanları içinde kaldığını görüyoruz. Tekstil ve otomotiv sektörünün başkenti olarak görülen bir şehir için bu konu bazı dezavantajlar oluşturuyor. Bunun yanında değişen dünya düzeninde OSB’lerin sayısından çok niteliği önemli hale geldi. Ekonomik kalkınma için Katma değerli üretim şart. Sanayi bölgelerimiz yeterli ama nitelik açısından seviye atlamamız gerektiğini düşünüyorum. Dijital çağ ile birlikte zamanla dünyada OSB’ler yerlerini Amerika’daki gibi Silikon Vadilerine bırakacak. Önemli olan bizim bu dijital dönüşüme ne kadar ayak uyduracağımız.

ENFLASYONUN YÜKSELİŞİ EKONOMİYİ İHRACAT YAPAN FİRMALARI ETKİLİYOR

Koronavirüspandemisiyle ortaya çıkan ardından Rusya-Ukrayna savaşı ile devam eden kriz ortamı maalesef ülkemizi de derinden etkiledi. Dünyada yaşanan enerji krizi enflasyon artışının en önemli nedenlerinden biri. Belirsizlik ortamı; sanayicinin en korktuğu dönemdir. Dolarda yaşanan oynaklık ve enflasyon rakamlarının her geçen gün artışı, üretime sekte vuruyor. Uzun vadeli üretim anlaşmaları yapmak isteyen sanayicilerimiz, belirsizlik ortamından dolayı maalesef bunu hayata geçiremiyor. Çünkü bugün üretim için aldığını bir malın fiyatı 2 gün sonra farklılık gösterebiliyor. Enflasyonun ve döviz kurunun sabit kaldığı döneme geçebilirsek, sanayicilerimiz de rahatlayacak ve uzun vadeli üretim faaliyetlerini hayata geçirecektir. Her ne kadar ihracat yapan firmaların durumu biraz daha iyi olsa da üretimin sürekliliği için belirsizlik ortamının ortadan kalması gerekiyor.

BİRÇOK ETKİNLİK DÜZENLİYORUZ

TÜGİAD Bursa şubesi olarak birçok etkinlik gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz günlerde her yıl geleneksek olarak yaptığımız, ‘Tecrübeler Konuşuyor’ programımızın bir yenisi daha düzenledik. Bu yıl ‘Makroekonomik Analizler ve Beklentiler’ ile ‘Uluslararası Piyasada Neler Oluyor’ başlıklı konuları ele alındığı programımıza konuşmacı olarak, İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Direktörü Şant Manukyan, İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, İş Yatırım Kurumsal Firmalar İş Geliştirme Müdürü Gökçekocaoğlu ve İş Yatırım Kurumsal Finansman Müdürü Aydın Eralp katıldı. Bunun yanında iş gezilerimiz sürüyor. Yakın bir tarihte Estonya ve Finlandiya’ya yatırım gezisi düzenledik ve burada birçok projeyi üyelerimizle buluşturduk. Hatta bunlardan 3 tanesi için de yatırım çalışmalarımız başladı. Şimdi ise TÜGİAD Bursa Şubesi olarak çok önemli bir organizasyona imza atmaya hazırlanıyoruz. 2 Aralık Cuma günü düzenleyeceğimiz Teknoloji Zirvesi ile ABD Başkanı Joe Biden tarafından dünyanın örnek girişimcilerinden gösterilen e-pazarlama ve dijital iletişim, şirket kültürü ve dijital transformasyon alanlarında görüşleriyle dikkat çeken AKQA GroupTurkey CEO’su Alemşah Öztürk;

Stake DAO, Curve veya BlackPool gibi birçok proje yaratan StakeCapitalGroup Kurucusu JulıenBouteloup; Brüksel ve Washington’da danışmanlık alanında Türk şirketlerini Amerika ve Avrupa Birliği’nde temsil ederek çalışan, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi TalGarih; Doğan Holding'de Yeni Nesil Hizmetler Direktörü olarak kuruma bağlı televizyon kanallarında içeriği dijitalleştirme ve interaktif hizmetlerle zenginleştirme görevini üstlenen, 1000'in üzerinde profesyonel konuşma davetine katılan teknoloji yazarı M. Serdar Kuzuloğlu’nu ve Türkiye’nin ilk ve tek metaverse ve blockchain fonu Domino Ventures'in kurucu ortağı Mustafa Kopuk'u Bursa’ya getireceğiz. BLOKCHAIN, METAVERSE, NFT, Web3.0 kavramlarının konuşulacağı Teknoloji Zirvesi ile katılımcılar, yeni dünyada değişimin gücünü hissederek geleceği yönetme fırsatı yakalayabilecek. Tüm gün sürecek bu önemli zirvede yer almak isteyenler, www.tbtz2022.com adresinden kayıt yaptırabilirler.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.