Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

YSK'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığına onay

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü kez adaylığına yapılan itirazın reddedildiğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 30.03.2023 17:26
Haber Güncellenme Tarihi: 30.03.2023 17:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
YSK'dan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığına onay

YSK, bugünkü toplantısında cumhurbaşkanı adaylarına yapılan itirazı ele aldı. YSK Başkanı Yener, Erdoğan'ın adaylığına yapılan itirazın reddedildiğini açıklayarak, kararın oy birliği ile alındığını duyurdu.

Yener, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Kılıçdaroğlu ve İnce'nin adaylığına da itiraz edildiğini açıkladı. Tüm itirazların karar bağlandığını açıklayan Yener, üç adayın da seçime girebileceğini ifade etti.

YSK Başkanı şu ifadeleri kullandı:

"Altı partinin oluşturduğu Millet İttifakı ismi 2023 seçimlerinde kullanılabileceğine oy çokluğuyla karar verildi.

Kurulumuz adaylara yapılan itirazları değerlendirmiş. 77. 101. 106 ve 116. maddeleri ve 6371 sayılı kanunun 3-6-8 ve 8A maddeleri birlikte değerlendirmiştir. Sonuçta oy birliğiyle her üç aday yönünde; Kılıçdaroğlu, İnce ve Erdoğan'ın adaylıklarına yönelik itirazların reddine karar verilmiştir.

Cumartesi günü saat 14:00 itibariyle adayların oy pusulasındaki yerlerinin belirlenmesi için kura çekimi yapılacaktır.

Dört parti itiraz etmişti

Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığına İyi Parti, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Memleket Partisi itiraz etti. YSK'ya itiraz dilekçelerini veren partiler, Erdoğan'ın iki dönem cumhurbaşkanlığı yaptığını ileri sürerek, aday olmasının anayasaya aykırı olduğunu iddia etti.

Dilekçelerde, "28 Mart 2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan geçici aday listesinde yer alan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı geçici adayları listesinden çıkarılması" talep edildi.

İyi Parti Genel Sekreteri Uğur Poyraz, itiraz gerekçelerini anlatırken, "Cumhurbaşkanının en fazla iki defa seçileceği hususu ilk defa 2007'de anayasamızda yer aldı. 2017'de yapılan değişiklikte de bu hususta bir değişiklik yapılmadı. Dolayısıyla şu anda hepimiz biliyoruz ki ilk olarak 2014'te, ikinci kez de 2018'de Sayın Erdoğan, cumhurbaşkanı seçilmişti. Cumhurbaşkanlığı makamı sabit olduğuna göre, hâlâ cumhurbaşkanı sıfatını taşıdığına göre bundan sonraki seçimde de üçüncü kez adaylığı söz konusu olacaktır. Anayasa'da da bu çok net bir şekilde ifade edilmiştir" demişti.

Bozdağ: Anayasa'ya uygun

İtiraz eden partilerin bu iddialarına karşılık AKP, Erdoğan'ın adaylığının anayasaya aykırı olmadığını açıklamıştı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, şu görüşleri aktarmıştı:

"Gerek anayasa hukukunun temel ilkeleri, gerek yorum yöntemleri, gerek yasama belgeleri gerek ise Anayasa Mahkemesi içtihadı uyarınca Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mayıs 2023'te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olması ve cumhurbaşkanı seçilmesinin önünde hiçbir anayasal ya da yasal engel yoktur. Siyasi hesaplarla ya da anayasaya aykırı yorumlarla anayasa hükümleri değişmez ve değiştirilemez. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mayıs 2023'te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimindeki cumhurbaşkanı adaylığı, Anayasa'nın yeni 101'inci maddesine göre ikinci adaylığıdır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 14 Mayıs 2023 seçimlerinde cumhurbaşkanı adayı olması anayasal hakkıdır. Bu hakkını kullanmasının önünde de hiçbir anayasal ya da kanuni engel yoktur. Ayrıca bu hakkın kullanımı da anayasanın teminatı altındadır."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.