Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Şehzade Mustafa'nın türbesine ziyaretçi akını

Bursa’nın merkez Osmangazi İlçesi’nde bulunan 500 yıllık Muradiye Külliyesi’nin içerisinde yer alan Şehzade Mustafa’nın türbesi, Muhteşem Yüzyıl dizisinde Şehzade Mustafa’nın boğdurulmasının ardından bugün ziyaretçi akınına uğradı. Restorasyon çalışmaları yapılan ve bu nedenle kapalı olan türbeyi, öğle saatine kadar 400 kişinin ziyaret ettiği bildirildi. Türbede incelemelerde bulunan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Şehzade Mustafa’nın türbesinin restorasyon çalışmalarının 3 ay içinde bitirileceğini ve ziyarete açılacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2014 01:31
Haber Güncellenme Tarihi: 14.02.2014 02:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Şehzade Mustafa'nın türbesine ziyaretçi akını
 Muhteşem Yüzyıl dizisinin dün akşam yayınlanan bölümünde Şehzade Mustafa’nın cellatlar tarafından boğularak öldürülmesinin ardınan, bugün Muradiye Külliyesi içerisinde yer alan türbesi, resterasyon çalışması devam ettiği için kapalı olmasına rağmen ziyaretçi akınına uğradı.



BAŞKAN ALTEPE: İLGİDEN MEMNUNUZ

Türbedeki restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe şunları söyledi:

"Şehzade Mustafa’nın Bursa’da yattığını insanlar bilmiyordu. Ancak dizi ile birlikte insanlar Muradiye Külliyesi’ni öğrendi. Öğle saatine kadar 400 kişinin ziyaret ettiği bana söylendi. Biz de ilgiden memnunuz. Şehzade Mustafa’yı sevenleri, dua etmeleri için Bursa’ya bekliyoruz."



ANNESİNİN SANDUKASI DA BULUNUYOR

Sultan İkinci Murat tarafından kurulan ve içinde camisi, medresesi, şifahanesi, imarethanesi ve 12 türbesi bulunan külliyede, 1553 yılında ölen Şehzade Mustafa’nın türbesinin yanı sıra İkinci Murat’ın, Cem Sultan’ın türbeleri de yer alıyor. Şehzade Mustafa’nın türbesinde ayrıca annesi Mahidevran Sultan ile Kanuni Sultan Süleyman’ın oğullarından Şehzade Orhan’ın da sandukaları bulunuyor.



PEKİ, GERÇEKTE NE OLDU?

Muhteşem Yüzyıl dizisinde bu akşam Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mustafa hakkında verdiği idam kararını izleyeceğiz. Mustafa, dilsiz cellatlar tarafından boğulacak, gerçekte neler yaşandığını tarihçi ve yazar Yavuz Bahadıroğlu’na sorduk.

Bahadıroğlu, tarihçiler tarafından Hürrem Sultan’ın bir oyunu olarak gösterilmesine rağmen gerçeğin böyle olmadığını ve bu kararı Kanuni’nin verdiğini söyledi. Tarihçi Bahadıroğlu’nun Şehzade’nin idamıyla ilgili açıklaması;

“Tarihçiler, erkek olduğu için bir kadını öne çıkmasını hazmediyor ve bu yüzden Hürrem Sultan’a düşmanlık duyuyorlar. Kösem Sultan’a da bunu yapıldı…

Şehzade Mustafa’nın ölümünü Hürrem ve Rüstem’e ihale ediyorlar. Ama gerçek böyle değil...

KANUNİ'NİN İSTİHABARAT AĞI VARDI

Şehzade’nin İran Şahı’na yazdığı mektuplar ele geçirildi. Kanuni Sultan Süleyman 46 yıllık bir padişah ve çok sağlam bir istihbarat ağı var. Ayrıca Şehzade’nin ve Şehzade’nin katiplerinin yazısını da tanır.

Şehzade Mustafa, Bağy suçu işlemiş. Bu, “devlete isyan” anlamına geliyor. Şimdi de olduğu gibi bu bir suç…

Kanuni, Şehzade’yi izletiyordu. Şehzade’nin İran Şahı’na yazdığı mektuplar ele geçirildi. Mektuplarda, “Babam yaşlandı, tahta benim geçmem gerekli, dedem Yavuz Sultan Selim gibi…” yazıyordu.

Sultan Süleyman, Şeyhülislam Ebussuud Efendi’ye de danışarak mahkeme kararı aldırdı ve oğlunun idamına karar verdi.



O sıra da İran’a karşı bir savaş vardı, zaten İran’la aramız hiç iyi olmadı… Kanuni, Amasya Valisi olan oğlu Mustafa’yı “Konya’ya gidiyorum, sen de gel” dedi. Konya Ovası’na çadırlar kuruldu. Kanuni, oğlunu çadırına çağırdı, Mustafa babasını kendisini öldürtebileceğinden hiç şüphelenmediği için gitti. Babasının yanına girerken silahları alındı. O dönem şehzadeler babalarının yanına kılıçlarıyla girebilirdi, ama Mustafa’nınkiler alındı.



Kanuni elini öptürdü, yarım ağız halini hatırını sordu. Mustafa daha sonra kendi çadırına döndü. Burada onu 7 dilsiz cellat bekliyor ve Zal Rüstem Ağa bekliyordu. Şehzade çadıra girer girmez cellatlar üzerine çullandı, Mustafa direndi. Bir perdenin arkasında bekleyen Zal Rüstem Ağa, Şehzade’nin arkasından dolanarak boynuna kement atarak boğdu. Kanunlar gereği Hanedan ailesinden birinin kanı dökülemeyeceği için Şehzade Mustafa boğularak idam edildi.



Bu sırada Kanuni sultan Süleyman’ın çadırında ağlayarak Kuran-ı Kerim okuduğu rivayet edilir.

Ayrıca Şehzade Mustafa’nın adına tuğra çektirmiştir, bu padişahlık alametidir.

Üç tane padişahlık alameti vardır. Bunlar, Tuğra çektirmek, adına hutbe okutmak ve adına para bastırmak.. Padişah olmadan bunları yaptırmak suçtur ve cezası idamdır. Yani Şehzade Mustafa hakkında iki idam kararı vardır.

O zaman ortaya şu soru çıkıyor, Bir şehzadenin hayatı mı, yoksa devletin düzeni mi?

Bugün baktığımızda çirkin görünüyor, ama Devletin selameti için şehzade orada şehit ediliyor.”

(Hürriyet)
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.