Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Rektör Erdal, sınavı yüz yüze yapmaya kararlı

Anadolu Üniversitesi’nin Yaz Okulu sınavlarını, örgün öğrenciler için çevrimiçi Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) Öğrencileri için yüz yüze yapacağını açıklamasının ardından, AÖF öğrencilerinin tepkileri, sosyal medya üzerinden katlanarak devam ediyor. Öğrenciler; pandemi sürecinin henüz bitmediğini hatırlatıp, üniversite yönetiminin öğrencileri farklı şekilde sınava sokarak çifte standart uyguladığı, Twitter üzerinden açtıkları #öğrenciyizeşitiz hastag’i üzerinden belirtiyorlar.

Haber Giriş Tarihi: 08.07.2021 09:12
Haber Güncellenme Tarihi: 08.07.2021 09:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Rektör Erdal, sınavı yüz yüze yapmaya kararlı

HABER: Uğur TEMEL

Geçtiğimiz hafta haberi hazırlarken, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal’ın da görüşlerini almak istemiştik. Israrlı aramalarımıza kayıtsız kalan Erdal, soruların yazılı olarak iletilmesini Anadolu Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörü Doktor Serhat Koca aracılığı ile istemişti. Doktor Koca’ya, AÖF öğrencileri adına, soruları yazılı olarak iletip beklememize rağmen yetkilerden cevap alamayıp haberi yayımlamak zorunda kalmıştık. Anadolu Üniversitesi yetkilileri, yoğun ısrarlarımız üzerine hazırlamış oldukları cevapları, yine Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü aracılığıyla ilettiler. Sorularımız karşısında gelen cevapta; “ an itibariyle takvime uyulduğu, pandemi durumuna göre istişare edip durumun tekrardan değerlendirebileceği.” ifade ediliyor.  Yetkililer; “Hali hazırda; Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilkokul, ortaokul ve liseler’de de Açık Öğretim Sistemi Yaz Okulu Sınavlarından iki gün sonra, 6 Eylül tarihinde yüz yüze eğitime” başlanacağına da vurgu yapıyorlar. Bursa Haber Gazetesi olarak, AÖF öğrencileri adına, Anadolu Üniversitesi’ne yönelttiğimiz sorulara, yetkililerden gelen cevaplar şu şekilde;

Geçtiğimiz hafta başında AÖF, Yaz okulu sınavının 4 Eylül'de ve yüz yüze yapılacağını açıkladı. Ancak, A.Ü, örgün öğrencileri için yaz okulu sınavını (ki yaz okulu dersleri de online olacağı açıklandı üniversite tarafından) online yapacağını açıkladı. Bu farklılık niye?

Açık Öğretim Sistemi Yaz Okulu öğrencilerin öğretim süreçleri içerisinde yer alan zorunlu bir dönem değildir. Yaz Okulu isteğe bağlı bir uygulamadır. Yaz Okulu öğretim takvimi ve sınav uygulaması öğrencilerle paylaşılmış olup, dileyen öğrenciler için kayıt sistemi açılmıştır. İsteğe bağlı Yaz Okulu uygulamasını tercih etmeyen öğrencilerimiz 2021-2022 Güz döneminden itibaren eğitimlerine devam edebilir. Açıköğretim Sistemi öğrenci sayıları, uygulama ve ölçme değerlendirme yöntemleri bakımından örgün sistem ile tamamen farklı özelliklere sahiptir. Bilindiği üzere kitlesel sınav uygulayan ÖSYM bu alandaki sınavları çok daha önce gerekli önlemleri alarak yüz yüze olarak başarıyla gerçekleştirmiştir. Kitlesel eğitimin verildiği Açıköğretim Sistemi kapsamında yüz yüze sınav uygulamasına da Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklama ve aşılama durumundaki ilerlemeler göz önüne alınarak karar verilmiştir. Hali hazırda; Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı; ilkokul, ortaokul ve liseler de Açık Öğretim Sistemi Yaz Okulu Sınavlarından iki gün sonra, 6 Eylül tarihinde yüz yüze eğitime başlayacaktır.

Şu anda salgın henüz kontrol altında değil ve üstelik Delta ve Delta Plus  varyantı tehdit oluşturuyor (Örneğin, aşılamasını bitiren Avustralya genel kapanmaya gitti on beş gün için) Üniversite senatosu niçin günümüz şartları için değil de muhtemelen bir senaryoya göre sınavları yüz yüze yapmayı planlıyor? Yaz okulu sınavını mevcut şartlara göre düzenlememek ne kadar doğru?

Yaz Okulu kapsamında 4 Eylül 2021 tarihinde yapılacak yüz yüze sınav, Kovid-19 Bilimsel Danışma Kurulunca hazırlanan "Kovid-19 Kapsamında Ulusal Sınavlarda Alınması Gereken Önlemler" başlıklı rehber doğrultusunda tüm tedbirler alınarak gerçekleştirilecektir. Bu kapsamda, sınav merkezlerinin ve salonlarının detaylı dezenfekte işlemi yapılacak ve sınav merkezlerinin fiziki uygunluğuna göre sosyal mesafe kuralları gözetilerek sınav salonlarına seyrek aday ataması yapılacaktır. Yaz Okulu kayıtlarında ve sınav merkezi girişlerinde HES kodu sorgulaması yapılacak, sınav merkezi girişinde ateş ölçümü gerçekleştirilecek, öğrenciler ve görevli personele maske ile dezenfektan dağıtılacaktır. Yine sınav süresince, sınav merkezlerine sınav görevlileri dışında hiç kimse alınmayacaktır. Sınav görevlileri sınav süresince sosyal mesafenin korunması için yönlendirici olacaktır. Kovid-19 tanılı ve Kovid-19 temaslı olduğu belirlenen öğrenciler, gerekli tüm önlemler alınarak ayrı salonlarda sınava alınacaktır. Bu salonlarda görev alacak personele koruyucu önlük ve siperlik sağlanacaktır .Ayrıca belirtmek gerekir ki; Anadolu Üniversitesi açısından öğrenci, personel ve ailelerin sağlıkları  her şeyden daha fazla önem arz etmektedir. Pandeminin seyrindeki olası bir olumsuzluk durumunda, üniversitemiz senatosu daha önce yaptığı gibi gelişmeleri dikkate alacaktır.

Yaz okulu sınav tarihini oluştururken YÖK'ten görüş aldınız mı? DGS sınavına gireceklerin tercih yapma dönemine sınav sonuçları yetişecek mi?

2021 DGS ile yerleşen öğrencilerin Yükseköğretim Kurumlarına kayıtlarının Eylül ayının 3. haftasından itibaren yapılacağı öngörülmektedir. Bu nedenle yaz okulu sınavının ertelenmesi sorun yaratmamıştır.Yükseköğretim Kurulu Kararına göre; Dikey Geçiş Sınavı kayıt tarihleri arasında yükseköğretim kurumlarından mezun olamadığı için kazandığı programa kayıt yaptıramayan ancak kayıt tarihinden sonra stajını tamamlama, bütünleme sınavı, tek ders sınavı vb. başararak mezuniyet hakkı elde eden ön lisans öğrencilerinin bu durumlarını belgelemeleri kaydıyla ilgili eğitim öğretim yılı bahar yarıyılı başlangıcına kadar, DGS’de kayıt hakkı kazandıkları lisans programlarına kayıt yaptırabilmektedir.

Ayrıca Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının 20.11.2020 tarih ve 75850160-104.01.02.04-E.74855 sayılı "Sınav Güvenlik Tedbirleri" ve 22.12.2020 tarih E-75850160-301.02.04-81950 sayılı "Sınav Güvenliği" yazıları gereği sınavların güvenli bir şekilde yapılması planlanmıştır. Üniversite yönetime göre; Yaz Okulu, isteğe bağlı ise, sınavı uygulama yönteminin de isteğe bağlı olup olmadığını değerli okurlarımızın taktirine bırakıyoruz.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.