Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Enerji köprüsüyüz

Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Erman Aytac, Türkiye‘nin Asya ve Rusya‘dan Batı‘ya açılan bir koridor olarak, enerji alanında stratejik bir köprü özelliğine sahip olduğunu söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 03.08.2022 10:14
Haber Güncellenme Tarihi: 03.08.2022 10:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Enerji köprüsüyüz

Uludağ Elektrik Genel Müdürü Ali Erman Aytac Bursa Haber Gazetesi’ne konuk oldu. Enerji sektörünü değerlendiren Aytaç, ‘ Enerji, dünyadaki savaşlardan, hareketlerden en çok etkilenen piyasaların başında geliyor. Dolayısıyla, Ukrayna ile Rusya arasındaki gerginlikler, Avrupa’da baş gösteren sıkıntılar, Çin ile Tayvan arasındaki mücadeleler belki enerji emtialarının bulunduğu coğrafyadan uzak olsa da döviz kurlarının üzerinde hem de bunların küresel baz da belirlenen fiyatları üzerinde çok ciddi etkilere sahip oluyor. Pandemi zamanında tüketimlerdeki düşüşten dolayı petrol ve türevlerinin piyasalardaki fiyatlaır eksilere inmişken pandemi sonrası toparlanma ile beraber kömür, doğalgaz ve petrol fiyatlarında tarihin neredeyse en yüksek yerlerine çıkan seviyelere geldiğini görüyoruz. Kömür fiyatları 40- 50 dolar civarlarındaydı şuan 400 dolarlara gelmiş durumda. Doğalgaz da 150 -200 dolardan 1700 gibi fiyatlar oluyor. Petrol fiyatları 140 dolarlara kadar çıktı sonrasında gevşedi‘dedi. Aytaç, ‘Elektrikte de biz otomatik olarak bu fiyatlardan etkileniyoruz. Son yıllarda yenilenebilir enerji alanında ciddi artışlar yaşandı. Biz hala sistemi baz enerji santralleriyle ayakta tutuyoruz. Yani düğmeye bastığımızda çalışan santraller ile… Bir hidroelektrik ya da rüzgar santrali öyle değil. Yani rüzgar yetmiyorsa o an o santrali çalıştırmanın imkanı yok. Doğalgaz ve kömür santralleri bizim hala sistemimizde belirleyici santraller. Öbür tarafta da maliyet artışları yaşandığı için otomatik olarak bunların fiyatları da elektriğe yansımış durumda. Bazı konum olarak avantajlarımız var özellikle doğalgaz tarafındaki kaynaklarda tüketim noktalarında köprü vazifesi görüyoruz. O anlamda boru hatlarıyla Rusya, Azerbaycan ve İran ile uzun vadeli anlaşmalarımız olduğu için biraz önce bahsettiğim borsalarda fiyat değişimlerinden Avrupa’ya göre daha az etkilendik. Bir yandan da Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi hem doğalgaz hem elektrik alanında devletimizin de desteğiyle bizdeki artışlar daha sınırlı oldu’ dedi.

BURSA İHRACAT ODAKLI BİR ŞEHİR

Aytac, ‘Pandemi sonrasındaki sürecin bence önemli etkilerini görüyoruz. Bizim bölgemizde de Türkiye’de de yüzde 3-  4 seviyesinde artış var. Bursa bu sene sanayinin büyümesiyle elektrik tüketiminde yukarıda seyrediyor. Bursa ihracat odaklı bir şehir dolayısıyla kurdaki artışlar buradaki sanayicimizin çoğuna da avantaj olarak yansıdı. Sanayimizdeki ivmenin korunduğunu görüyoruz. Ticarethanelerimiz yine yüksek bir seyirde devam ediyor. Bu sene hem sanayi de hem ticari abonelerde tüketimlerinde artışlar görüyoruz, meskende tam tersi yönde düşüşler yaşanıyor’ ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE KIŞA HAZIR

Nükleer santrallere değinen Aytac, ‘Nükleer, ülkemizin gerçekleştirmek istediği ama bir türlü başlayamadığı konulardan bir tanesiydi ama baktığımızda 4 tane ayrı reaktör 4 tane ayrı sene devreye girecek. İlk reaktörün artık önümüzdeki sene itibariyle bitmeye yaklaştığını görüyoruz.  Ülkemizin yenilebilir kaynaklar yanında baz santrallere de ihtiyacı var ve nükleer santraller bu baz kaynakların en önemli unsurlarından bir tanesi çünkü 7 -24 çalışma ı gereken santral yapıları bunlar. Geçen seneye kadar kömür santralleri için çok yakın sürelerde kapatmalar görülerken, Rusya ile Ukrayna savaşından sonra artık nükleer santralleri de bir yeşil enerji kaynağının sayıldığını kömür santrallerinin kapanma süresinin ötelendiğini de Avrupa’da görüyoruz. Her kış genel olarak dünyada da ülkemizde de zor. Kimse kendi vatandaşını soğukta bırakamayacağı için herkes kışa ciddi bir şekilde hazırlık yapıyor. Biz bu sene geçen seneye kıyasla hidroelektrik santraller açısından da güzel bir sene geçirdik öyle bir avantajımızda var. Bu sene barajlarda güzel su var inşallah kışa hem yer altı gaz depolama tesislerimizin ve hidroelektrik doluluğuyla iyi bir noktada gireceğimizi düşünüyorum’ dedi.

GELECEK PROJELER DAHA İDDİALI

Uludağ elektrik ile ilgili bilgiler veren Aytac, ‘Uludağ Elektrikte hissedarlık yapısında bir değişiklik yaşadık. Şuan itibariyle bir İngiliz yatırım şirketi Uludağ Elektriğin sahibi oldu. Bizim burada ikisi daha göz önünde olan diğeri de sahada operasyonlarımızı yürüten 3 şirketimiz vardı. Bu çok önemli bir değişiklik. Çünkü yurtdışından gelen yatırımcı başkalarının gelmesini yine teşvik edecek bir noktada.  Hele ki böyle bir Batı Avrupa’lı şirketin Türkiye’ye gelmesi böyle bir yatırıma imza atması da ülkemiz açısından geleceğe dair ne kadar güven duyduklarını da gösteriyor. Enerji anlamındaki şirketler lisans süreleriyle sınırlı. Dolayısıyla sürenin sonuna kadar da buradaki yeni anlayışla da yatırımlarını sürdürecekler. Sürdürebilirlik anlamında da hedefleri var. Yenilebilir üretimde bunun içerisine giriyor. İş sağlığı güvenliği anlamında yeni yapılacak hamlelerde içine giriyor. Gelecekte etkilerini sahada göreceğiz’ dedi.

TÜRKİYE, ENERJİ KÖPRÜSÜ KONUMUNDA

Aytac,’Türkiye’nin genelde enerji kaynakları doğuda ama tüketim orada çok yok. Tüketim merkezimiz Marmara’da. Doğuda ürettiğimiz elektriği batıya enerji nakil hatlarıyla ulaştırıyoruz. Petrol ve  doğal gaz da benzer şekilde. Türkiye’nin bu noktada çok stratejik bir yeri var. Dünya’nın geneline baktığımız da hem tüketim hem üretim kaynakları arasında bir köprü noktasında. Artık yeni sistemde elektrikli araçlar yeni dönemde sisteme çok büyük bir yük getirecekler. Bakanlığımızın projeksiyonlarına göre herkes kendi üzerine düşen kısım da uygun olarak yatırımlarına başlayacak. Bir yandan da bunun mevzuatsal altyapısı gelişiyor. Elektrikli araç sayısının artışına paralel olarak şirketler üzerine düşen görevi yapacaklar’ şeklinde konuştu.

GENÇLERE TAVSİYE

Enerji sektörüne ilişkin gençlere tavsiyelerde bulunan Aytac ‘ Gençler bizim için en kıymet verdiğimiz alan. Eğitim, onların doğru yönlendirilmesi en azından enerji ile ilgili konularda gerekli farklılıkların oluşturulması bizim için çok önemsediğimiz alanlardan. Enerji, Dünyanın en modern, çağın en eski alanlarından bir tanesi. Odunla başlayan kömürle,  petrolle,   gazla devam eden…  Şimdi artık yenilebilir teknolojilerin hayatımıza girmesiyle ilerleyen bir süreç.  Burası klasik bir sektör değil her geçen gün dünyanın siyasetinde odağında, ekonominin de. Geleceğe yönelikte enerjinin yeni alanlarında odaklanmaları gereken çok fazla yenilikçi alanda var. Dijitalleşme iletişimin kolaylaşmasında buna imkan veriyor. Dolayısıyla ben gençlere bunları değerlendirmeleri gerektiğini söylüyorum. Geliştirilecek çok alan var’ dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.