Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursa şehitleri Çanakkale Zaferi'nin 108. yılında anıldı

Çanakkale'de bulunan Kireçtepe Bursa Seyyar Jandarma Taburu Şehitliği'nde, Çanakkale Zaferi'nin 108. yılında tören programı düzenleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2023 15:25
Haber Güncellenme Tarihi: 29.04.2023 15:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursa şehitleri Çanakkale Zaferi'nin 108. yılında anıldı

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekleştirdiği organizasyonla Çanakkale Kireçtepe Bursa Seyyar Taburu Jandarma Şehitliği, Çanakkale Zaferi'nin 108. yılı anma töreni gerçekleştirildi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği Şehitlik ziyaretine, Bursa'dan 30 otobüs, yaklaşık bin 500 vatandaş katıldı. 2015 yılında düzenlenen Kireçtepe Bursa Seyyar Jandarma Taburu Şehitliği, aynı yıl açıldı ve 2015 yılından beri her yıl anma töreni gerçekleştiriliyor.

Gerçekleştirilen anma törenine, Bursa İl Jandarma Tabur Komutanlığı Binbaşı Fırat Eker, Bursa İl Kültür Turizm Müdürü Kamil Özer, Çanakkale Tarihi Alan Başkan Yardımcısı Zülküf Memiş, 22. Dönem Bursa Milletvekili Faruk Ambarcıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fethi Yıldız, Belediye Meclis üyeleri katıldı.

Gerçekleştirilen törende Çanakkale'de en fazla şehit veren il Bursa'nın şehitleri, dualar eşliğinde anıldı. 

Bursa İl Jandarma Tabur Komutanlığı Binbaşı Fırat Eker:

"Çanakkale Zaferi Türk ve dünya tarihinin seyrini değiştiren Türk istiklal mücadelesine zemin hazırlayan, cesaret ve kahramanlık örneği bir Türk destanıdır. Bu zafer Türk'ün vatan toprağına el uzatılama ve Türk'ün esir edilemeyeceğinin tüm dünyaya ispatıdır. Bu zaferin kazanılmasında büyük rol oynayan kahramanca mücadele eden Bursa Seyyar Jandarma Tabur Komutanı Yüzbaşı Hasan Tahsin Bey komutasında yiğit vatan evladıyla teşkil edilmiş ve Çanakkale Cephesi'ne sevk edilmiştir. Gelibolu Yarımadası'nın çeşitli bölgelerinde görev almış Gelibolu Seyyar Jandarma Taburu'yla birlikte sayıları 27'i bini bulan dönemin en güçlü silahlarıyla tesis edilmiş düşmana geçit vermemiştir" 

"TÜM DÜNYAYA İNSANLIK DERSİ VERMİŞLERDİR"

Binbaşı Fırat Eke: "Ana kucağından, baba ocağından, evlatlarından geçerek vatan ve millete canlarını tereddüt etmeden vererek şehadete yürümüşlerdir. Düşmana bile kucak açıp yaralarını sarıp kendilerine bile yetmeyecek ekmeğini onlarla paylaşıp tüm dünyaya insanlık dersi vermişlerdir. Ruhları şad olsun" dedi.

Bursa İl Kültür Turizm Müdürü Kamil Özer, konuşmasında şunlara değindi: "Misafirler bugün bir devrin battığı ama vatan kalbinin de attığı topraklardayız. Bugün burada Bursa'dan sizler buradasınız. Sizin de kalbiniz burada atıyor. Ama aynı zamanda bir Çanakkaleli olarak ben de buradayım. Aynı zamanda Bursa'da okuyan çok farklı yerlerden milletlerden gelmiş gençler de burada. Bundan birkaç gün önce Anzaklar da buradaydı. Dolayısıyla aslında herkes burada, 72 milletin kanı ve canı bu topraklarda. Şimdi de bütün dünyanın yüreği bu topraklarda. Bize bugün düşen o Çanakkale ruhunu Mustafa Kemal Atatürk'ün de anlattığı o Çanakkale ruhunu sonsuza kadar yaşatmaktır.  Bunu yaşatmak adına bugün burada yapılan bu tören ve yapılan bütün törenlerde biz Türk milletinin çocukları o dedelerin evlatları olarak o gün burada şehit düşen, buradaki genç kardeşlerim gibi daha vatanın bağrında baharında, hayatının baharındaki o gençlerin yaşadıkları heyecanı yaşamak ve geleceğe aktarmak. Bu vesileyle bu programı yapan Büyükşehir Belediyemize ve Belediye Başkanımız Alinur Aktaş'a ben onun şahsındaki tüm arkadaşlara ve buraya katılan sizlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum."

Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fethi Yıldız: "Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Türk ve silah arkadaşlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum. Gelecek nesillere hizmet etme anlamında bu tür görevleri çok iyi görüyoruz. Ve bugün buraya geldiğimizde bir daha şeref duydum. Bu Türkiyeli olmaktan ve büyük gurursal olmaktan ben gelecek seçimlere değil, gelecek nesillere yatırım yapan büyükşehir belediye başkanımız Alinur Aktaş Bey'e size selam ve saygılarını getirdim. Gördüğümüzde gerçekten tarihini, geleneğini, göreneğini unutan milletlerin özellikle tarihi milletlerin coğrafyasını o gün başkaları çiziyor. Cenabı Allah bu milletin coğrafyasını hiç kimseye nasip etmesin. Ve gerçekten bir Türk vatandaşı olmaktan onur duyuyorum ve gurur duyuyorum" şeklinde konuştu. 

"300 bine yakın askerimiz şehit oldu"

1915-1916 yıllarında gerçekleşen Çanakkale Savaşı tarihimizin en en şerefli sayfaları dolduran bir zafer destanıdır. Bu savaş sadece bizim tarihimizi değil, dünyanındaki tarihini, en önemli savaşlardan biridir. 300 bine yakın askerimizin şehit olduğu bu savaşta düşman donanmaları, haritayı para vererek geri çekilmek zorunda kaldılar. Yakın tarihimize yazılan bu destan ecdadımızın ağzı aziz hatırasını hatırlatacak milli birlik ve beraberliğimizi daima canlı tutacak izler bırakmıştır. Arıburun'da, Anafartalar'da ve daha birçok cephede Çanakkale'yi geçilmez yaptılar. Çanakkale'de Bursa'nın 4 bin 92'i asker şehit oldu. Yaklaşık bin kişiden oluşan Yüzbaşı Hasan Tasfiye komutasındaki taburumuz savaşın kaderini değiştiren stratejik savunmalar yaptılar. Cepheden cepheye koşarak bir nevi özel görev taburu olarak muhaberelerde yer alan taburu ağır kayıplar vermesine karşın düşman saldırılarını kırarak tarihe kendilerini altın harflerle yazdırdılar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.