MESLEK LİSESİ İÇİMDE “UHDE” OLARAK KALDI...

Toplamda 35 yıllık görev sürecinde Çalı’ya birçok hizmetin gelmesinde önayak olmuş olan Bursa’mızın tanınmış simalarından ve muhtarlarından Sayın Mustafa Yunguş ile uzun görev sürecinde yaşadıklarını ve anılarını öncelikle masayı yatırdığımız güzel kapsamlı bir röportaj gerçekleştirdik.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursahaber.com/

Öncelikle Sayın muhtarım, bize kısacahizmet serüveninizianlatır mısınız?

  ---Elbette, 1984 yılında ilk olarak Çalı  Mahallesi'ndeki  iki muhtarlıktan  birinde aza oldum. Muhtarların yanında yetiştim, 1996 yılında muhtarımız vefat etti. 1999 seçimlerine az kaldığı için bu zamana kadar muhtarlık yaptım. 1999 , 2004, 2009,2014 seçimlerini kazandıktan  sonra 2019 seçimlerinde görevimi nihayetlemiş  oldum. Bu şu demek oluyor; 35 sene bil fiil   hizmet etmiş oldum köyüme.

Bu süreçte ne gibi hizmetlerinmahallenize gelmesinde ön ayak oldunuz?Hangi iz bırakan işlerde imzanız oldu?

OKULUMUZ İHALE  AŞAMASINA  GELMİŞ..

 --- Elbette bu süreçte köyümüze birçok hizmetin gelmesinde aracı olduk, fakat iz bırakacak dendiğinde Meslek Lisesi'ni bir türlü faaliyete geçiremedim. Bununla ilgili birçok girişimim oldu, geçmişte birçok  Devlet Bakanına   ve Sağlık Bakanına  mahallemizin bu ihtiyacını söyledim. Çünkü mahallemiz potansiyel olarak bu meslek lisesini  kaldırabilecek büyüklükte bir belde . Fakat maalesef bir çok girişimime rağmen müsbet geri dönüş sağlayamadım . Bu Meslek Lisesi ile ilgili valiye  çıktım ,Kaymakamlığa da çıktım gitmediğim  çalmadım kapı kalmadı ben en son Muhtarlığı sonlandırmadan önce Çalı’ya Meslek Lisesi kazandıramadan ölürsem , gözüm açık gider diye söyledim  basına, şimdi duyuyoruz, mahallemize yapılacak olan Meslek Lisesi ihale aşamasına gelmiş. Elbette bunun bu seviyeye gelmesinde katkımız büyük , fakat görevim sürecinde açılmamış olması da içimde uhde olarak kaldı. Çünkü gelişen Türkiye'de kalifiye eleman lazım olduğu için meslek liseleri çok önemli. Bu bağlamda bende Çalı’ya Meslek Lisesi açılması ile ilgili 20 yıldır büyük bir çaba gösterdim. Devletin hem meslek liselerine  destek  olması gerektiği gibi Ziraata, tarıma  da   destek olmalı ,, devlet teşvik veriyor vatandaşa bu konuda ama bana göre teşvik olayı tarımda yanlış. Öncelikle  malın para ettirilmesi  lazım. Ne kadar mal yaptıysa o kadar para verilmesi lazım, bu yanlışların mutlaka düzeltilmesi gerekiyor  .

Sayın muhtarım dile kolay 35 yıllık görev süreci ,bizlere aklınızda olan hiç unutmadınız birkaç ananızıpaylaşır mısınız?

 --- O kadar çok fazla anı var ki   , hangi birini söyleyeyim,  diye düşünüyorum.

    Mustafa Bozbey Başkanken Nilüfer Belediyesi'nde sağ olsun , her altı ayda bir muhtarları toplayıp direkt isteklerini sorardı . Ben de orada Çalı’ya hizmet yapılmadığını hizmetin gelmediğini söyledim. Çivi çakılmadığını söyledim . Mahalle komitelerinde yazmamıza, çizmemizi rağmen hizmet gelmiyordu.  O  dönemde, Çalı’dan  bir meclis üyesi vardı başkanın  yanında , hizmet daha fazla  gelmesi  gerekirken hiç gelmedi  , baltalandı. Ben hiçbir hizmet gelmediğini söylediğimde bana  başkan “asfalt yapıldığını” söyledi. Ben de “ Asfalt yaptınız ama asfalt parası olarak 14.000 lira aldınız benden “dedim . Benim gibi  bir garipten demeyi de ekledim.  O da bana  “sen misin garip” dedi.  Sonrasında benden ne istediğimi  tekrardan sordu. Ben de “Uzay İstasyonu” istediğimi söyledim  .Uzay İstasyonu dediğimde salondaki müdürler  dahil herkes güldü. Aslında  ben onu komedi türünde söylemedim  efendim  dedim. Bunda gülünecek bir şey yok aslında , ben sizden çok küçük şeyler istedim olmuyor , nasıl olsa olmayacak diye Uzay İstasyonu istedim. Dedim.

    Bir de Kaymakam bey ile böyle bir diyalog yaşamıştım zamanında. Büyükşehir Belediyesi'nin Ulaşım Daire müdürü ulaşım sorunlarıyla  ilgili muhtarları toplamıştı.  Orada herkes  ulaşım sıkıntılarıyla ilgili bir şeyler  söylüyordu.  Bende orada,  Çalı’nın  çok göç alan bir mahalle olduğunu  nüfusumuzun  şu anda 14.000’nin üzerinde Sanayi ile birlikte 30 binin üzerinde  olduğunu ve 320 fabrikamızın  olduğunu ve mevcut iki otobüsün ihtiyacı karşılamadığıyla ilgili   birçok yere dilekçe ile başvurmuş olmama rağmen  maalesef bu sayıyı  arttıramadım, bir türlü olumlu cevap gelmedi efendim dedim .”Bundan sonra ben sizden otobüs istemiyorum herhalde bu çok zor daha basit  bir şey isteyebilir miyim “ dedim. Buyur Muhtarım  dedi. Ben  “Çalı’ya havayolu ulaşımı ve bir de raylı sistem istiyorum” dedim. Kaymakam bey oturuyordu ,  kalktı muhtarım dedi okul için ne kadardır bekliyorsunuz? dedi  . “20 senedir bekliyoruz” dedim . “Bunun  içinde  40 sene beklersin” dedi.  Önemli değil “Allah ömür verirse bekleriz , sonuçta ben de burada söylediklerimin kayda geçmesini istiyorum kaymakamım” dedim konu kapandı. Buna benzer bu süreçte daha neler neler yaşadık tabii her zaman amacımız Çalı’ya hak ettiği hizmetlerin  gelmesi nedeniyleydi. Bizim sonuçta yaptırım gücümüz yok, bu manada , 700 yıllık Osmanlı köyünü  temsil edebilmek  büyük sorumluluk. Hak ettiği hizmetleri buraya getirebilmek çok önemli,  bu manada 35 yıldır uğraştım ,  çabaladım.

Sayın Muhtarım ,bu bağlamdasayın Mustafa Bozbey ile de dostluğunuz uzun yıllardan beri var siz nasıl devam etmediyseniz,Sayın Başkan da seçimleri kaybetti, bu tesadüfle ilgili neler söylemek istersiniz?

 --- Onun için de bir formül ürettim  ben  . Seçimde Vatandaş ne derse o olur ,sandığa girmek var çıkamamak da  var ,  vatandaşın dediği olur saygı göstermek gerekiyor . Şimdi ben tabii bu devlet işleriyle köy işleriyle uğraştığımızdan dolayı 1984'ten bu yana , şimdi dernek kurmayı düşünüyorum “Muharip  Devrikler Kulübü” adı altında, buraya işte Başkan Bozbey, kurucu üye ben , bütün devrik  muhtarları  toplayıp çay kahve içeceğiz sohbet edip ağırlayacağız. Bu dernekle ilgili yer bakmaya başladım.

31 Mart seçimleri öncesi Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdemdaha adaylık sürecindeziyaretinize gelmiş sanırım bu konuyu biraz açar mısınız, bizlere Sayın muhtarım?

  --Daha önceki toplantılarda ben, “bu kadar görev yaptığım süre içerisinde, 35 yıllık süreçte hiçbir belediye başkanının koluna giremedim dedim, yani kol kola beraber istişare yaparak güzel iyi hizmetler veremedim” dedim.  “Yoksa bende mi bir arıza var diye” söylenmiştim. 31 Mart  öncesinde Turgay Bey Çalı’ya geldiğinde,  onu karşıladım benim hemen koluma girdi “bundan sonra seninle birlikte çalışacağız” dedi  . Ben bunu kaç sene önce  söylemiştim  Başkanım dedim. Bu olay beni o kadar çok mutlu etti ki , hayırlısı olsun tabi o bizim başkanımızdır , her zaman Çalı ile ilgili Nilüfer ile ilgili her türlü şekilde yardıma hazırım. Turgay beyin kazanması  bence Nilüfer'in kazanmasına vesile oldu . Turgay Bey çok değerli bir insan, Nilüfer için kendini adamış bir insan. Nilüfer ilçemiz için büyük bir kazançtır, ben  onu siyasi olarak görmüyorum Turgay Bey bana göre partiler üstü bir lider , tam bir lider. Ayrıca ona buradan belediye başkanlığı sürecinde başarılar diliyorum  ,  başarılı olacaktır da zaten. Başarı onun karakterinde var.

Son bir sorum kaldı muhtarım , tabii 35 yıllık bir süreç 1980'li yıllardan günümüze bu manada Çalı Mahalle halkına neler söylemek istersiniz onlara son olarak?

   --Çalı halkına teşekkür ediyorum. 35 sene bu göreve beni layık gördüler ve sonra da tamam dediler . Ben 700  yıllık Çalılıyım,   gidecek yerim yok .Yeni gelen arkadaşa başarılar diliyorum bu manada  . 35 yıldır elimden gelen her şeyi yapmaya çalıştım burada. Bütün vatandaşlarıma , halkıma hakkımı helal ediyorum ,onlar da bana haklarını helal etsinler. Onlara buradan tekrardan sevgi saygılarımı gönderiyorum ,sağlık sıhhat afiyet ve mutluluklar diliyorum.  Diyerek sözlerini tamamladı.

HABER VE FOTORAF ÖZKAN YILDIRIM