GÖNÜLLERİN KÖPRÜSÜ BİLDEF

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursahaber.com/

HABER: Özge IŞKIN -  Cevdet YILDIZ

Ramazan Alp 1970 Adıyaman  doğumluyum.  Diyarbakır'da bir süre yaşadıktan sonra 1992 yılında Bursa’ ya yerleştim 12 yıl Almanya’ da çalıştım tekrar Bursa’ya döndüm evliyim biri erkek dört çocuk sahibiyim ticaretle uğraşıyorum.                                                                                                                     

SİVİL TOPLUMA HİZMETİ ÖNEMSİYORUM                                                                                      

Adıyamanlılar Dernek Başkanı'yım. Aynı zamanda Bursa İl Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı'yım. Tabii Tabii Avrupa'da kaldığım dönemlerde de yine sivil toplum kuruluşlarının içinde aktif görevlerde bulundum. Aynı zamanda üç tane de şiir kitabım var. Hemşeri derneklerindeki temel amaç doğdukları yerden, doydukları yere geldiklerinde doğdukları yerdeki kültürü, doydukları yerlerde yaşamak veya yaşatmak. Gelecek nesillere aktarmak, gelenek, göreneklerine, örf, adetlerine bu minval üzerindedir.Hemşeri dernekleri biliyorsunuz seksenlerde, doksanlarda yoğun göç alan kentlere gelenlerin birbirleriyle tanışma ve tutunma amacı ile hemşeri dernekleri o yıllarda oluşmaya başladı. Adıyamanlılar Derneği de bu amaçla kuruldu bende şu an Adıyamanlılar Derneği başkanıyım.  Tabii buradaki amacımız bizim Adıyaman'dan göç edenlerin burada diğer hemşerileriyle kaynaşacağı, tanışacağı, dayanışma içerisinde olacağı minval üzerinde o dernek çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

BİLDEF TÜRKİYE’DE BİR İLK

 Türkiye'de de ilk örneği Bursa'da var. Böyle bir federasyonun başka da bir yerde olduğunu hatırlamıyorum. Yani otuz beş farklı kültürden, farklı bölgeden derneğin bir araya gelmesi önemli diye düşünüyorum Bu kuruculardan biri de Adıyaman'dır. Bir dönem Niğde Dernek Başkanımız, iki dönem başkanlık yaptı. İki dönemdir de ben genel başkanlık yapıyorum Türkiye'de bizler zaman zaman Sağcı solcu. Alevi, Sünni, Türk, Kürt, laik, anti laik diye birbirimize düşürüldük. Niye düşürüldük?   Birbirimizi tanımadığımız için düşürüldük.Siyasi görüşü inanç yapısı, etnik kimliği önemli değil bizim için insan olması önemli. Dolayısıyla biz birbirimizi tanımadığımız için birileri Türkiye'yi çok rahat karıştırabiliyorlar bu minval üzerinde oluştu. Aslında dedi ki bizim birbirimizi tanımamız lazım. Sekiz tane o günkü dernek başkanı arkadaşımızın arkadaşımız bir araya geldiler. BİLDEF’i oluşturdular. Temel amaç birbirimizi tanımak, birbirimizle kaynaşmak, birlikte hareket etme kardeşlik hukukunu tesis etmek üzerineydi. Milletin de temel amacı bu zaten. Bu birlik beraberliği sağlamak, kardeşlik hukukunu canlı tutmak dolayısıyla şimdi bakıyorsunuz bizim içimizde Ağrı Derneği de var. Bitlis Derneği de var. Edirne Derneği de var. Çanakkale Derneği de var. Bursa Derneği de var. Antalya da var. Giresun'da var, Çorum'da var, Niğde'de var Türkiye'nin her yerinden var. Otuz, otuz beş yine. Evet. Dolayısıyla şimdi arada ön yargı olur mu? Olmaz. Arada kalın duvar olur mu? Olmaz.  

BİLDEF KAMU YARARINA ÇALIŞAN DERNEK STATÜSÜ KAZANDI  

BİLDEF’i n kuruluş amacı, farklı toplum kesimleri arasında birlik beraberlik ve kardeşlik hukukunun tesis etmek, uzlaşı kültürünü oluşturmak ve daha iyi bir toplum idealini hayata geçirmekti. Şunu unutmamak gerekir. Bir birini tanımayan insanlar arasında sevgi saygı olmaz. Ön yargılar olur, kalın duvarlar oluşur. Ancak BİLDEF ön yargıları kırdı, kalın duvarları kaldırdı, sevgi, saygı, hoşgörü ikliminin yeşertti. Çok şükür bunu başardık ve yaptığımız çalışmaların ödülü olarak da bu ünvanı elde ettik.Zira BİLDEF huzur ve güvenin teminatıdır. Birbirimizi tanıma kapısıdır. Kısacası bu hak edilmiş bir ünvandır. Bu aşama da Bursa Milletvekilimiz Sn. Hakan Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanımız Sn. Süleyman Soylu'nun destekleriyle Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın imzaladığı kararname ile BİLDEF  Kamu Yararına Çalışan Dernek sayıldı                                                                   

KÜLTÜR TURLARI DÜZENLİYORUZ                                                                                                           

2018 yılında Bitlis'e gittik. O zamanlar terörde biraz tırmanmış yine zaman zaman biliyorsunuz tırmanıyor. Bazı gittiğimiz arkadaşlar dediler ki ya biz gidiyoruz ama ya Bitlis'te bu aralar çok terör faaliyetleri var. Başımıza bir iş gelmesin. Federasyon olarak, dernek başkanlarını götürmüştük, kırk kişi. Sonra gittik, Bitlis'e. O düşüncede olan arkadaşlarımız Bitlis'i, Van'ı, Gördükleri zaman dediler.  Burası da Bursa kadar güvenli yermiş. Sonra biz geçen sene GAP gezisi yaptık Mardin'den başladık. Mardin Batman, Diyarbakır, Adıyaman, Malatya, Urfa, Antep'ten döndük. Biz Türkiye'nin her tarafını dolaşacağız Hakkari’ye gideceğiz. Çünkü Hakkari yine batıdan doğuya bakış açısı biraz farklıdır Hakkari'yi de görelim. Hakkari'de ülkemizin bir parçası. Bayrağımızın dalgalandığı bina alan ve oralar bizim ülkemiz. Oralarda da ön yargıları kırma babında bir Hakkari gezimiz de olacak. Bununla birlikte Balkanlar'a da gideceğiz o Balkan coğrafyası bizim gönül coğrafyamız. Kafkaslara  bir gezimiz olacak. Mart ayında Çanakkale gezimiz olacak Yani birlikteliğe sağlama adına  kaynaşma kültürünü geliştirme adına bu tür gezilere devam edeceğiz.                                        

 Ankara'dan öteye gitmemiş arkadaşlarımız vardı birçoğunda güvenlik endişesi vardı. Diyarbakır Valisi Münir Karaalioğlu Bursa'nın eski valisiydi. Onunla orada görüştük sohbet ettik. Bizimle ilgilendi. Dedi ki bize Şu anda Diyarbakır Bursa kadar güvenlidir. Gecenin üçünde de çıkıp rahat rahat gezebilirsiniz dedi. Bir sıkıntı yok. Ya arkadaşlarımızın bakış açısını değiştirdik ön yargıların kurtuldu arkadaşlarımız bölgede gördükleri ilgi ve kültür farklılıklarında zenginliğimiz olduğu konusunda ortak görüş hakim oldu.35 il bir araya gelmesi Bursa için büyük bir nimet Bursa bir göçmen şehri. Bunu da kabul etmek zorundayız. Hepimiz birer göçmeniz. Balkanlar'dan, Kafkaslar'dan gelmişiz, İç ve orta doğu Anadolu'dan gelmişiz önemli değil. Önemli olan Bursa'yı özümseyerek burada yaşıyoruz.BİLDEF  bu anlamda Türkiye de bir ilk bu zenginliğimizi de önemsiyoruz.

BURSA’ YA ÇOK ÖZELLİKLİ DERNEKLER YERLEŞKESİ ŞART                                                              

Türkiye’nin çeşitli yerlerinde örnek dernekler yerleşkesi varken bizim bursa da böyle bir imkanımız yok maalesef  bazı köy derneklerine ilçe derneklerine  belediyelerin yer verdiklerini çok iyi  bilen biriyim. Ama koskoca bir federasyona geldiği zamanda sağ olsun yerel yöneticilerimiz pek şey yapmıyorlar. Bunu da biz BİLDEF olarak en kısa zamanda çözeceğiz. Çözemezsek de benim aslında hayalimde şöyle bir şey var. Yerel yönetimlerin bir dernekler yerleşkesi yapması lazım. Ben örnek olarak Tuzla'yı gidip gördüm, gezdim bizzat Her derneğe iki katlı bir yer vermiş. Oradan spor tesisleri var. Tiyatro alanları var. Kafeterya alanları var. Etkinlik alanları var. Parklar var ve bir de dernekler yerleşkesi var orada dernekler bir araya geliyor hem de her türlü sosyal etkinliklerini yapıyorlar. Salonları kullanıyorlar, geceler yapıyorlar,  tiyatrolar düzenliyorlar, futbol turnuvaları düzenliyorlar. Bursamıza ivedilikle böyle bir dernekler yerleşkesi acilen yapılmalı.

ANADOLU GÜNLERİ ÇOK GÜZEL GEÇTİ

Anadolu Günleri 5.cisini düzenledik 32 ilimiz katıldı. 17 ilimiz sadece valilik belediyeleri aracılığıyla katıldılar 15 ilimizde yöresel lezzetleri, el sanatlarıyla katıldı. Yani Valiliği gelmedi ama oradaki yöresel ve lezzetlerine yönlendirdiler. Veya el sanatı yapan arkadaşları yönlendirdiler. Dolayısıyla otuz iki ilin katılımı oldu Anadolu günlerine. 32 ilin burada temsil edilmesi, bir araya gelmesi de önemli bir şey. Bizim 35 il derneğin bir araya geldiği gibi bu illerin içerisinde 32 ilin de kendi kültürlerini buraya getirmesi apayrı bir şey aslında bu turizm açısından da çok önemli İki bin kişi geldi Anadolu’dan Bursa'ya Bu iki bin kişiyle birlikte sadece Anadolu günlerinin devam ettiği zamanlarda İstanbul'daki de, Balıkesir'deki de, Eskişehir'deki de, Bilecik'te, Kütahya'daki yaşayan hemşerilerimiz de geldiler örnek vereyim. Diyelim ki Nevşehir ilimiz geldi. Niğde ilimiz geldi. O gün. Anadolu Günleri'ne katıldı. O dernek başkanlarımız İstanbul'u yakın yerlerdeki hemşerilerinide davet ettiler Bu hemşerilerimiz hepsi Bursa'ya geldi. Yüz bini aşkın katılımcı oldu                                                                                            

FUTBOL TURNUVALARIYLA DOSTLUKLARIMIZI PEKİŞTİRİYORUZ

 Halı saha turnuvamız var futbol turnuvası ile Burada illerimizi kaynaştırıyoruz. Bu turnuvada yaklaşık altı yüze yakın gencimiz, yirmi dört ilimiz katıldı. Yani otuz beş ilimizden bazıları katılamadı. Yirmi dört ilimiz katıldı. Her il yirmi otuz tane genciyle Futbol turnuvasına katıldı. Bunlar yine dediğim gibi birbirinden koptuk. Büyük şehirlerin özelliği. Bu birisi belki Malatyalıydı. Ötekisi Çanakkaleliydi. Bir ötekisi Afyonluydu, bir ötekisi Nevşehirliydi Bu gençler bir araya geldiler, birbirleriyle kaynaştılar, birbirleriyle dostluk oluşturdular.  Bir il kendi arasında bir turnuva yapabilir. Bu ayrı bir şey. Kurumlar arası turnuvalar yapılabilir. Bunlar ayrı bir şey.  Ama illerin bir araya gelip de bu sosyal faaliyette bulunmaları apayrı bir şey. Altı yüz tane genç ve biz o gençlerle bazen zaman zaman konuşuyoruz görüştüğümüzde şunu şu tepkileri alıyoruz. Ya başkanım yaptığınız turnuvada halen biz arkadaş falan kişiden falan ildeki kişiden arkadaş olduk kişiyle. Halen arkadaşlarımız sürüyor Ne güzel. Ya kaynaştırma babındaydı bu futbol turnuvamız her yıl geleneksel  devam edecek.