DÜNYANIN YAYI BURADA: YAYKUL

Otomotiv sektörü başta olmak üzere, savunma sanayiden eğlence sektörüne yay klips parça üretimi sağlayan Yaykul Yay ve Klips Sanayi ve LTD. ŞTİ. sahibi Enver Yaykul, sektörün inceliklerini, taleplerini ve sıkıntılarını Bursa Haber Gazetesi’ne anlattı.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursahaber.com/

FİRMA HAKKINDA

Otomotiv sanayi başta olmak üzere hemen her sektöre özel yay ve klips parçalarının üretimini gerçekleştiren firma alanında kendi markasını oluşturarak ülkemiz için bir marka değeri yaratmıştır. Vizyonu olan sürekli gelişim hedefinden sapmayan Yaykul Yay ve Klips şirketi, hem yurt dışına kaliteli ürünler sunarak hem de yerli piyasaya aynı standartlarda hizmet vererek katma değer yaratan bir firma olup, alanında örnek teşkil edecek bir kuruluştur. Günümüz itibariyle üretimlerinin %20’si ihraç edilirken, %80’i ise iç piyasaya başta otomotiv yan sanayi olmak üzere, beyaz eşya elektrik, savunma sanayi, aydınlatma, tarım ve makine sanayine satılmaktadır.

18 YILLIK TECRÜBE

Çıraklıktan beri bu sektörün içinde olan Enver Yaykul, 2000 yılında klips üzerine bir şirket açtı. Ortak olduğu bu şirketten ayrılarak Yaykul’u 2003 yılında açan Enver Bey’in 50 kişilik kadrosu var. Otomotiv sektörüne tedarikçi olarak iş yapan firma baskı yayı, çekme yayı, form yayı, tel bükme, torsiyon yayı ve metal klips, üretimi yapmakta. Firma geniş üretim yelpazesiyle Bursa’da bu alanda hemen her çeşit yay ve klips üreten tek firma olma özelliğini de taşıyor. Yaykul Yay ve Klips Ltd. Şti., tecrübeli kadrosuyla ve yüksek kalitesiyle 18 yıldır aynı sektörde hizmet vermenin gururu yaşıyor. Firma sahibi Enver Yaykul, hammadde olarak Çelik tel paslanmaz tel ve sac kullanılan firmada tedarik sıkıntısından ve döviz dalgalanmalarından kaynaklı finansal sıkıntılardan bahsetti. Özellikle paslanmaz tel ve paslanmaz sacı yurtdışından tedarik ettiklerini belirterek kur değişikliklerinin sorunlara yol açtığını aktardı.

PANDEMİDEN NASIL ETKİLENDİ

Salgın sürecinde işlerini kapatmadıklarını belirten Yaykul, “Otomotiv sektöründe kilit vuran firmalar oldu. Hiç satışı olmayan firmalar oldu fakat biz kapatmadık üretimi hiç durdurmadık” dedi. Tofaş, Renault gibi büyük fabrikaların bu dönemde üretimi durdurduğunu belirten Yaykul, bu durumdan büyük firmalar için çalışan yan sanayinin de etkilendiğini belirtti. İkinci el araç satışının artmasını da üretimin durmasına bağlayan Enver Bey, geniş yelpazeli bir üretim sistemleri olmasından kaynaklı olarak pandemi döneminin kendi firmalarını fazla etkilemediğini açıkladı. Rakiplerinin bile işlerine kilit vurduğu bu dönemde kendilerini şanslı hissettiklerini belirten Enver Yaykul, bu süreçte eleman çıkarımı da yaşamadıklarını mevcudu koruduklarını aktardı. Geçtiğimiz Eylül ayından itibaren sektörün yavaş yavaş iyileşmeye geçtiğini belirterek kendi firmalarının da birçok projede faaliyete hazırlandıklarını söyledi.

BİLGİ, TECRÜBE VE DİNAMİZM

15 yaşından beri bu işin içinde olan Yaykul, bu işte esas olanın tecrübe olduğunu söyleyerek, yıllar içinde edindiği bilgiler ışığında bu alanda uzmanlaşmanın önündeki en önemli sıkıntının yetişmiş ve tecrübeli eleman sıkıntısı olduğunu belirtti. Nitelikli üretim yapabilmek için malzeme ve kaplama bilgisinin gerekliliğinden bahseden Enver Bey, bu alanda mühendisliğin bile yetersiz kalabildiğini ekledi. Çalışanların makine kullanımında yetkinliğe ulaşabilmek için bilgi düzeylerine ek olarak ortalama 2 yıl boyunca tecrübe kazanması gerektiğini aktaran Tecrübeli İş İnsanı, edilen tecrübenin yanı sıra sürekli kendini yenilemenin ve teknolojideki gelişmelere karşı dinamik olmanın elzem olduğundan bahsetti. Sektörlerinin özel ve uzmanlaşma gerektirdiğini yayın kendi kinetik enerjisini üretebilen tek ürün olduğunu söyleyerek örneklendiren Yaykul, kadrolarında yetkinliğini ispatlamış tecrübeli personelini mühendis istihdamı ile destekleyerek belli standartların üzerinde üretim yapabildiklerini söyledi.

AMACIMIZ İÇERİDEKİ VERİMLİLİĞİ ARTTIRMAK

Maliyetleri düşürmek için yapılan alıp satma ile maliyetlerin bir yere kadar düşürülebildiğini belirten Enver Bey, amaçlarının içerden kalite ve verimliliği arttırmak olduğunu söyledi. Bu doğrultuda 2017 yılından bu yana kalite ve verimliliği artıran üretim sistemi olan Japonya menşeili Kaizen felsefesini benimsediklerini ve firmalarında başarıyla uyguladıklarını kaydeden Tecrübeli İş İnsanı, Güneş enerji sistemleri üzerine de çalışmalar yaptıklarından ve bu alanda da yüksek kaliteli ortopedik malzemelerle her türlü sac ve paslanmaz malzemeyi işleyebilecek kapasitelerinin olduğunu aktardı.

İtalya, Almanya, Fransa, İngiltere gibi ülkelerin pandemi süreciyle beraber duran üretimlerini tamamen kapatarak üretimi Romanya’ya taşımayı düşündüklerini söyleyen Yaykul, “Bu durumda bize çok fazla iş kaymış oldu. Avrupa’ya nakliye açısından çok hızlıyız” diyerek oluşan bu fırsatı iyi değerlendirdiklerini belirtti ve yılın ilk iki ayı itibariyle geçen yıla nazaran %30 artışla 350 teklif veren firmalarının bu performansından memnun olduğunu aktardı.

KALİFİYE ELEMANI DA KENDİMİZ YETİŞTİRİYORUZ

Üretim sektörünün genel olarak diğer sektörlerden bazı farkları vardır. En temel farklardan biri de üretim sektöründe duyulan yetişmiş eleman ihtiyacıdır diyen Yaykul, bu ihtiyaçlarına göre istihdam yarattıktan sonra kendi elemanlarını yetiştirdiğini, bu bakımdan üretim tesislerini kalifiye eleman yetiştiren bir okula benzettiğini belirtti. Firma olarak milli sanayi ve milli sermayeye katkıda bulunma hedeflerini anlatan Yaykul, ihracatı geliştirmek ve global pazarda uluslararası rekabet üstünlüğü elde etme amaçlarına ulaşmak için, kendi özgün parçalarını üretip bunları patentlemeyi hedeflediklerini aktardı. Türkiye’de üretilmeyen ürünlerinin çalışmalarına başladıklarını kaydeden Yaykul, “Kısa vadede kendi aparatlarımızı da kendimiz yapabilme aşamasına gelebilmeyi hedefliyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

ADRES.

ALAATTİNBEY MAH. 624.SOK. NO: 9, 16120 NİLÜFER/BURSA

İLETİŞİM:

TEL: 0224 482 20 11 - 0224 482 20 36

FAX: 0224 482 20 43                                                                                                                              

HABER: Özge Işkın - Cevdet Yıldız