Nilüfer'de mahalle komiteleri yönetecek!

Nilüfer Belediyesi’nin kurduğu "mahalle komiteleri" ile mahallelere yapılacak hizmetlere artık vatandaş karar veriyor. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ilçe halkının mahalle komiteleri sayesinde demokrasiyi daha fazla yaşadığını, burada alınan kararları ve önerileri belediye olarak dikkate aldıklarını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2014 11:22
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2014 11:22
https://www.bursahaber.com/

Nilüfer ilçesinde 2009 yılında kurulan mahalle komiteleri, 42 mahallede faaliyetlerini sürdürüyor. Komiteler, mahallelerin ortak ihtiyaçlarını belirlemek, halkın karar süreçlerine katılmasını sağlamak gibi konularda çalışmalar yürütüyor. Mahalle komitelerinin şubat ayı toplantısı İhsaniye'de yapıldı. Nilüfer Belediyesi Mahalle Komitesi Sorumlusu İkbal Polat, “Belediye Kanunu'nda katılım kavramı çok önemli bir tutmaktadır. 1930 yılından bu yana kanunda 'hemşehri katılımı' diye bir madde vardır ve hemşerilerin belediye hizmetlerine iştiraki belediye görevleri içerisindedir. Ancak bu katılımın nasıl olacağına ilişkin mekanizmalar Nilüfer Belediyesi sürece müdahale edene kadar oluşmamış durumdaydı” dedi.

Mahalle komitelerinin 2009 yılından itibaren Nilüfer Belediyesi sınırları içerisinde uygulandığını ifade eden Polat, “Buna yerel demokrasi projesi diyebiliriz. Nilüfer demokrasi kentidir. Mahalle komiteleriyle yapılmaya çalışılan, belediyenin yönetim süreçlerine ve karar mekanizmalarına vatandaşların da katılmasını sağlamaktır. Nilüfer'de 42 mahallede oluşturulmuş komitelerimiz var. 2009 yılından itibaren uygulanan bu sistemde, muhtar, aza, okul aile birliği temsilcisi, spor kulübü ve cami derneği başkanı gibi bütün seçilmişler doğal üye olarak komitemizde görüyoruz. Ayrıca seçilmiş üyelerimiz var. Seçilmiş üyelerimiz, bulundukları mahallenin nüfusuna göre, 600 ve bin kişiyi temsil edecek şekilde belirleniyor. Mahallelerde seçim yapıyoruz. Mahalle komitelerimize seçimle gelenlerle hep beraber üyelerimizi belirliyoruz. Bu şekilde mahalle komitelerimizi oluşturuyoruz. 42 mahalledeki bu komiteler her ay düzenli toplantılar yapıyor. Bu toplantılarda mahallenin meseleleri konuşuluyor. Bu sorunlar park bahçeler, ulaşımla ilgili olabiliyor. Mahallenin ortak ihtiyaçları neyse, nasıl bir mahallede yaşamak istiyorlarsa, bunları konuşup, bu ihtiyaçları Nilüfer Belediyesi Kent Konseyi'ne bildiriyorlar. Kent Konseyi, ilgili kurumlarla yazışmalarını yapıp, bu meseleleri takip ediyor. Bu şekilde kamu yönetimi açısından karar süreçlerine katılımı sağlayacak bir mekanizmayı oluşturmuş oluyoruz. Hangi hizmetin nasıl işleyeceğine dair kurallara mahalleliyle birlikte karar veriyoruz" şeklinde konuştu.