Krizi fırsata çevirmeliyiz

İş dünyasında önemli projelere imza atan Barutçuoğlu Ukrayna ile Rusya savaşı ile ilgili, ‘Bu tür ortamlar fırsatta yaratır sıkıntı da. O yüzden hazırlıklı olanlar fırsata çevirir. İş hayatındakiler ve ülkeler de aynı şekilde’ dedi.

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.bursahaber.com/

Barutçuoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Barutçuoğlu, iş dünyası ve ekonomi gündemine dair Bursa Haber Gazetesi’ne önemli açıklamalarda bulundu. İş dünyasında önemli projelere imza atan Barutçuoğlu, ‘Bursa’ya geldiğimde Kastamonu’da aldığım maaşın 3’te 1’ini almaya başladım. Benim aldığım maaş ev kirasına yetiyordu. Hürriyet Mahallesi’nde kiracıydım. Eşimin parasıyla geçimimizi sağlıyorduk. Kendi çapımda ek iş ile kazanç sağlamaya başladım. Pazarlama yaptım birçok iş yaptıktan sonra biraz sermaye biriktirip öğretmenliği bıraktım. Eğitim araçları konusunda pazarlama yaptım. Arsa işi o zaman çok cazipti ve oradan temin ettiğim sermayeyle Ekmasan’ı kurdum. Fırın makine sektöründe bir boşluk var. O sektöre giren Türkiye’nin 3. firmasıyım o dönemde. Çok kısa sürede imalata başladım ve 83 yılında ilk fırını piyasaya sürdükten sonra 86’da Organize Sanayi Bölge’sinde fabrika kurdum. Ondan sonra Demirtaş’taki OSB çalışmaları faaliyetlerini başlattık. Orada bir fabrika kurduk. Şu anda da çok başarılı bir sanayi bölgesi konumunda’ dedi.

PANDEMİ KRİZDİR

Ülke ekonomisine dair önemli açıklamalarda bulunan Barutçuoğlu, ‘Bu tür ortamlar fırsatta yaratır sıkıntı da yaratır. O yüzden hazırlıklı olanlar fırsata çevirir hazırlık sız olanlar kriz yaşar. Pandemi krizdir. Hazırlığı olan kafalar bu krizi fırsata çevirmiştir. İş hayatındakiler ve ülkelerde aynı şekilde. Biz pandemi sürecini biraz sıkıntılı atlattık. İş hayatında gerekli destekler sağlanamadı. Türkiye’de hep yardım yapıldığı söylenir, ama sadece bir dönem çalışanlarımızın maaşı ödendi onun dışında pek yardım almadık. Şuanda da kredi işlerinin yürüdüğünü düşünmüyorum. Fırsata çevirebilirdik. Kronik problem cari açık, onu nasıl çözeceğiz dış ticaret rakamlarını iyileştirerek. 2018 yılında yüzde 97 iken şuan yüzde 80 civarında… Türkiye konumu olarak stratejik bir öneme sahip. İlk baştan ekonomik politikalar ortaya çıktığında ihracatı arttıracağız ve cari açık dengesini olumlu etkileyeceğiz. Şimdi bakıyorum merkez bankası rakamlarına cari açık daha da büyümüş. Peki nasıl oluyor bu?  Türkiye ithalatla büyüdü. Türkiye inşaat sektörüyle büyüdü. Üretime dayalı büyüme olmadı. İhracat lojistik üssü olacak bir ülkede ihracat artmadığı için olumlu yansımıyor. Bizim cari açık problemini çözmemiz lazım. Enflasyonunda arkasında olan dövize ihtiyaçtır. Kendimizi kandırmayalım önümüzdeki senede bu rakamlarla devam edecek. Dünyada enflasyon var. Bardağın dibi gözükmüş biz hala yarısını dolu görüyoruz. Bizim yıllardır hedefimiz yüzde 5. Ama durum ortada. Devlet devlet olmalı, merkez bankası, adalet sistemi, eğitim sistemi , savunma sistem, güvenlik gibi bunların hepsinde gelişmiş ülkelerin standartlarında yapı olmalı. Serbest rekabet koşullarının sağlanması lazım. Adalet olmadan yatırım olmaz. Devlet bazı konularda şefkatli bazı konularda demir yumruk olmalı.Şuan da Türkiye’nin her alanda sıkıntıları var’dedi.

BUNA BİR DAHA MEYDAN VERİLMEMELİ

KPSS ile ilgili Barutçuoğlu, ‘Bu çok büyük haksızlık, insanların rekabet gücünü elinden alamazsınız. Gelişmenin en büyük engeli budur. Birilerinin hangi şekilde aldığı hiç önemli değil, o soruları alıp kullanan haksız rekabet ne olursa olsun önüne geçmek lazım. Devletin görevi budur. Devlet adaleti sağlamak zorundadır. Sayın Cumhurbaşkanı’nın da yaptığı doğrudur. Anında tepki vermesi. kim senin yanına kar kalmamalı. Bunun arka sında mutlaka soruşturmalardan birçok sey çıkacak . Buna bir daha meydan verilmemeli’ dedi.