Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ukrayna bölünmeye devam ediyor!

Ukrayna’nın güney doğu bölgesinde yer alan Donetsk kentinde kamu binalarını işgal eden Rusya yanlısı gruplar bağımsızlık ilan etti. Interfax’ın bölgeden edindiği bilgiye göre, merkez yönetim binasında toplantı yapan grup “Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin” kurulduğunu ilan etti.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2014 15:28
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2014 16:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Ukrayna bölünmeye devam ediyor!

 

Toplantıda alınan kararda, “Donetsk Halk Cumhuriyeti adına sadece Yüksek Konsey konuşma hakkına sahip. Diğer ülkelerle olan ilişkilerimiz ve sonrasındaki gelişmeler kamuoyu ile tartışılarak ve referandumla karar verilecek?” denildi.

 

Ukrayna’da 25 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Donetsk kentinin Rusya’ya katılmak için referanduma gideceği kaydedildi. Tarih olarak 11 Mayıs öncesi belirlendi.

 

Donetsk bölgesinin toplam 4,3 milyon nüfusu bulunuyor. Rus nüfus ise yüzde 38 civarında.

 

Donetsk’in bağımsızlık ve Rusya ile birleşme çalışmalarına Moskova’dan henüz bir açıklama gelmedi. Kiev yönetimi Rusya’nın doğu ve güney Ukrayna’da istikrarsızlık oluşturduğunu ve bölgeye askeri müdahalede bulunacağını iddia ediyor. Gösterilerin başladığı Harkov ve diğer kentlerde ise durumun kontrol altında olduğu belirtiliyor.

 

GÖSTERİCİLER DÜN MEYDANLARA DÖKÜLDÜ

Ukrayna’nın doğu illerinde gerilim Pazar sabahı tırmanmaya başladı. Özelikle Harkov, Donetsk ve Lugansk şehirlerinde Rusya yanlısı göstericiler meydanlara döküldü.

Güvenlik güçlerinin “kan dökülmesin” düşüncesiyle Rusya yanlısı göstericileri müdahale etmemesi neticesinde üç şehirdeki yerel yönetim binaları göstericilerin eline geçti.

  

RUSYA YANLILARI UKRAYNA'DA HÜKÜMET BİNALARINI BASTI

Buralarda halk yönetimi kurduklarını ilan eden göstericiler “Biz Kiev yönetimini tanımıyoruz. Darbecilere değil, yakında Harkov’a gelecek Başkan Viktor Yanukoviç’e itaat edeceğiz. Ukrayna’nın federal bölgelere dönüştürülmesini istiyoruz. Ukrayna’nın geleceği Rusya ile birlikte” şeklinde sloganlar atmaya başladılar. Ayrıca işgal edilen tüm binaların gönderinden Ukrayna bayrağı indirilerek Rus bayrağı dikilmesi de dikkat çekti.

 

Kiev’deki batı yanlısı yönetim ise doğu illerindeki gelişmeleri Rusya’nın Kırım’ı işgali ardından Ukrayna’da ikinci hareket planına geçtiğini ilan etti.

 

 

Ukrayna Cumhurbaşkanı vekili Aleksander Turçinov Pazar akşamı açıklama yaparak, “Rusya’nın durmak niyetinde olmadığı artık ortada. Ukrayna’yı tamamen parçalamak istiyorlar. Rusya sınırına yakın Harkov, Donetsk ve Lugansk’ta çalkantıların kimin tarafından sipariş edildiğini herkes çok iyi biliyor. Bölgede kontrolü kendi elime alıyorum” açıklamasını yaptı.

 

Ukrayna’da 25 Mayısta yapılacak Cumhurbaşkanı seçimlerinin favori adayı Peter Poroşenko ise “Artık Rusya’nın Ukrayna üzerinde oynadığı oyun tüm açıklığıyla ortada. Bu durumda bizim artık NATO’ya girmemiz zaruri hal alıyor. Gündemimiz artık Putin’e dur diyebilmek değil, nerede durdurabileceğimiz boyutu alıyor” şeklinde açıklama yaptı.

 

KIRIM'DA UKRAYNALI BİNBAŞI ÖLDÜRÜLDÜ

Ukrayna Savunma Bakanlığı Kırım Basın Merkezi Başkanı Vladislav Seleznyov, Kırım'da görevli Ukraynalı Binbaşı Stanislav Kraçevskiy'in Rus askerler tarafından öldürüldüğünü, Yüzbaşı Artyom Yarmolenko'nun da rehin alındığını söyledi.

Seleznyov, sosyal paylaşım sitesinde yaptığı açıklamada, olayın 6 Nisan saat 22.50'de Kırım'ın Novofyodorovka köyündeki Sak Havacılık Üssü'nün askeri personelinin kaldığı lojmanın beşinci katında meydana geldiğini belirtti.

 

Olay sırasında Ukrayna subaylarının silahsız olduğunu belirten Seleznyov, Kraçevskiy'in otomatik silahla açılan ateşle öldürüldüğünü, Yarmolenko'nun da Rusya Federasyonu Sorgu Bölümü görevlileri tarafından Sivastopol'e götürüldüğünü söyledi.

 

Seleznyov, Karaçevskiy ve Yarmolenko'nun 9 Nisan'da Ukrayna'ya gitmelerinin planlandığı bilgisini de paylaştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.