Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bursalı Mimarlardan örnek kampanya

Bursalı mimarlar, Mimar Sinan'nın adının korunması için kampanya başlattı. Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Can Şimşek, mimari değer ihtiva etmeyen hiçbir yapıya Mimar Sinan'ın adının verilmemesi gerektiğini savundu.

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2014 14:10
Haber Güncellenme Tarihi: 09.04.2014 15:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Bursalı Mimarlardan örnek kampanya

Akademik Odalar Birliği Yerleşkesi'ndeki (BAOB) Mimarlar Odası Şubesi’nde yapılan basın toplantısında, Bursalı mimarlar, Mimar Sinan'ın adını korumak için kampanya başlattıklarını kamuoyuna duyurdu. Elektik Mühendisleri Odası Şube başkanı Remzi Çınar’ın da katıldığı ortak basın açıklamasında konuşan Mimarlar Odası Şube Başkanı Can Şimşek, Mimar Sinan gibi eşine az rastlanır bir bir ustanın adının uygun yerlere verilmesini talep etti. Kaçak yapılaşmanın en yoğun olduğu Mimar Sinan Mahallesi’nin büyük mimarın adını taşımasını ironik olarak yorumlayan Şimşek, “Mimar Sinan adının, mimari açıdan hiçbir niteliği olmayan, alelade projelendirilmiş ve uygulanmış yapılara, kent silüetindeki yeri, ölçeği, cephe oranları, yapım tekniği ve kullanılan malzemeleriyle hiçbir mimari karakteristiği olmayan binalara, gelişigüzel yapılmış yollara, köprülere ve benzeri yapılara verilmesinden büyük üzüntü duyuyoruz. Bilhassa tarihi il merkeziyle dünya kültür mirası açısından önemli bir yeri olan, büyük ustanın bile ‘ilk dönem mimarisini bozarım’ endişesiyle eser vermekten kaçındığı ve dokunmaya kıyamadığı Bursa’da, kaçak yapılaşma oranının en yüksek olduğu mahallelerden birinin adının Mimar Sinan Mahallesi olması, Türk mimarlığı adına kabul edilebilir değildir” ifadelerini kullandı.
Mimar Sinan’ın adını küçültecek türdeki kötü örneklerin isimlerinin değiştirilmesi için kampanya başlattıklarını dile getiren Can Şimşek, “İyi niyetli de olsa, Sinan adının verildiği yerleşim bölgelerinin, binaların, yolların, köprülerin, mimari vasıftan yoksun oluşu, onurlandırmanın ötesinde Mimar Sinan’ın adına zarar vermektedir. Mimari niteliği akademik ve mesleki alandaki bilimsel değerlendirmelerle kabul görmeyen, proje yarışmaları ve seçkileri ile mimari niteliği mimarlarca tespit ve tescil edilmeyen hiçbir yapıya Sinan adının verilmemesini istiyoruz. Bu doğrultuda Bursa’daki ve ülke genelindeki 'Mimar Sinan' adı verilen bütün yapıların ve alanların tekrar değerlendirilmek üzere ele alınması ve koca Sinan’ın adını küçültecek kötü örneklerin adlarının değiştirilmesi için kampanya başlatıyoruz. Bu kampanya için TMMOB Mimarlar Odası’nın ülke genelindeki tüm şubeleriyle iş birliği yapacak, bu şubelerin etki alanları içindeki belediyelerle temasa geçeceğiz. Kampanyanın başarıya ulaşması hususunda Bursa ve Türkiye kamuoyunun desteğini bekliyoruz” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.