Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zafer inananlarındır!

Yazının Giriş Tarihi: 02.09.2021 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.09.2021 00:04

Şanlı Türk tarihimiz binlerce zafer ve yüz binlerce kahramanlık öyküsü ile dolu. Bizler, bu anlatılanları dinlediğimizde tüylerimiz diken diken olurken bir yandan da yokluklarla mücadele etmek zorunda kalan Atalarımızın, sıkıntılı günlerde vatanlarını savunma adına yaptıkları mücadeleler göğüslerimizi kabartıyor.

İşte biz böyle bir milletiz.

Tarihimizin her sayfası şanlı kahramanlık öykülerimizle dolu. Zaferlerle dolu.

Dünyayı dize getiren Türkler olarak yazılmış ismimiz tarihe.

Çanakkale’de ise, “Çanakkale geçilmez, Türkler yenilmez!” diye yazmışlar Türk ordusu ve atalarımız için.

Atalarımız, 22 Ağustos 1071 tarihinde Malazgirt’ten Anadolu’ya gelip bu toprakları kendilerine vatan yapmışlar. Aynı atalarımız yine Haçlı Ordusuyla savaşırken, ülkemizi işgal eden, Haçlı zihniyeti ile 22 Ağustos 1921 tarihinde Sakarya’da bir kez daha karşılaşmışlar. Ülkemizi işgal eden, vatan topraklarında kanlı çizmeleri ile dolaşan, insanlarımızı öldüren, katleden düşmanlara karşı büyük bir mücadele ve sonrasında 30 Ağustos tarihinde Afyon Kocatepe’de kazanılan Büyük Zafer.

İşte bu nedenle, Türk Milleti olarak bizler her yıl 30 Ağustos'ta kutlanan Zafer Bayramımızı kutluyoruz. Tabi, Türk tarihini bilmeyen, yabancılara aşık ve onların yaşantısına özenen, Atalarımızın bizlere emanet ettiği bu cennet vatanımızın nasıl bir vatan toprağı haline geldiğinden bir haber olanlara ve 30 Ağustos nedir ve neden kutlanır? Sorularıyla konuşanlara cevap olması için yazıyorum.

Zafer Bayramı, Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ulusal ve Milli bayramıdır. Her yıl 30 Ağustos günü kutlanır. Zafer Bayramı, 1922 yılında 26 Ağustos'ta başlayıp, 30 Ağustos'ta Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi'ni diğer ismiyle Büyük Taarruzu unutmamak için kutlanan bayramdır. İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de, 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eden Milli bir zaferimizdir.

Zafer Bayramı, ilk defa 30 Ağustos 1923 günü Afyonkarahisar, Denizli, Kahramanmaraş, Ankara ve İzmir'de kutlanmıştır. Resmî olarak Zafer Bayramı ilân edilmesi 1935 yılının Mayıs ayında olmuştur. Zafer Bayramı, tüm yurtta törenlerle kutlanır.

23 Ağustos - 12 Eylül 1921 tarihleri arasında yapılan Sakarya Savaşı'yla Yunan orduları gerilemek zorunda kaldı. Bu uzun zamandır Türk ordularının elde ettiği ilk başarıdır. Sakarya Savaşı'ndan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Mustafa Kemal'e mareşal ve gazi unvanları verildi. Tarihin bu dönüm noktasından sonra Yunan ordusunun ve diğer işgalci güçlerin topraklardan atılma kararı alınır. Sad planı adı verilen taarruz planı ocak ve nisan aylarında iki kez ertelenir. Taarruzun hazırlıkları tam anlamıyla ağustos ayında tamamlanır.

Batı cephesinin kuzeyindeki ve güney cephesindeki Türk birlikleri, büyük bir gizlilik içinde Kocatepe bölgesine kaydırıldı.

Merkez İstanbul’da bulunan cephane depolarından silah ve cephane gizlice Anadolu topraklarına getirtildi. İtilaf Devletleri tarafından tahrip edilerek kullanılmaz hâle getirilen toplar onarıldı. Yeni silahlar satın alındı. Orduya taarruz eğitimi yaptırıldı. Gazi Mustafa Kemal'in başkomutanlığını yaptığı Türk ordusu, 26 Ağustos 1922'de düşmana saldırdı. Birkaç saat içinde düşman mevzileri ele geçirildi. Düşmanlar, 30 Ağustos'ta düşman çember içine alındı. Sağ kalanlar esir alındı. Esirler arasında Yunan Başkomutanı Trikopis de vardı.

Bu savaş, dünya tarih kitaplarında Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak adlandırıldı.

Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra Yunan orduları İzmir'e kadar takip edildi. 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden temizlenmiş oldu.

Böylelikle, ülkemiz, vatan topraklarımız işgalci düşmanlardan temizlendi. Pek çok düşman askeri, kaçmaya bile fırsat bulamadan denize döküldü.

İşte bu yazılanlar, Türk’e Kefen biçmeye çalışanların akıllarının başına gelmesine yol açtı.

Şimdi, 30 Ağustos’u neden kutluyoruz? diyenlere verdiğimiz bu cevaplara şunu eklemek gerekiyor. 30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz'u anmak için her yıl 30 Ağustos'ta Zafer Bayramı kutlanır. Bizlerde, ömrümüz vefa ettiği sürece kutlayacağız. Bizden sonra gelen nesillere bu olayları, savaşları, kurtuluş destanlarımızı anlatıp, hatırlatmak ve unutmamaları içinde 30 Ağustos Zafer Bayramını kutlamalarını isteyip, bekleyeceğiz.

Mustafa Kemal Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasının ardından Yunan orduları İzmir'e kadar takip edilmiş olup 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştur.

İşgal birliklerinin ülke sınırlarını terk etmesi daha sonra gerçekleşse de 30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil eder. 1926'dan itibaren bu bayram Zafer Bayramı adıyla kutlanmaktadır.

Bu vesile ile bir kez daha bu vatan uğruna şehit olanları rahmetle ve minnetle anıyoruz. Bu savaşlarda gazi olanlardan Allah razı olsun. Bugün bizler hür ve bağımsız bir ülkede, vatan topraklardınız üzerinde özgürce yaşayabiliyorsak, onların yüzü suyu hürmetine yaşadığımızı unutmayalım.

Ne mutlu Türküm diyene….

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.