Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yükselen Gümüş Fiyatları Yeni Küresel Krizin Habercisi mi?

Yazının Giriş Tarihi: 01.02.2021 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.02.2021 00:03

Yaklaşık bir ay önce birkaç ekonomi gazetecisi arkadaş ile görüşürken konu hangi yatırım aracının daha çok kazandırdığına gelince gümüşe dikkat dediğimi hatırlıyorum.

Karşılığı olan emtianın alım satımında fiyatların gerçeği yansıttığı ekonomide temel kurallardan birisi olduğu unutulmamalı.

İşte dünya piyasalarında geçtiğimiz Perşembe gününden beri yaşananlar…

Ama önce 2008’de tüm dünyayı saran ABD’de kaynaklı mortgage krizini hatırlayalım, ABD'deki konut fiyatları 2000'li yıllar boyunca büyük bir yükselme göstermişti. Bu yükselmenin bir nedeni de kolaylıkla elde edilebilen ipotekli satışlar (mortgage) yani alıcıda karşılığı olmayan, neredeyse tamamı borç para ile yapılan alış veriş idi. Sürekli olarak yükselen konut fiyatları piyasalarda aşırı derecede iyimser bir hava yaratmış, bankaların düşük gelirli ailelere konut almak için kolayca kredi sağlamalarına yol açmıştı. Konut fiyatları inişe geçince birdenbire bu kredi piyasası çökmüş, kredi faizlerini ödeyemeyen düşük gelirli ailelerin iflas etmelerine ve konutlarına el konmasına neden olmuştu.

Şimdi de Perşembe gününden bu yana insanların bankalardan aldığı, fiziki karşılığı olmayan digital altın ve gümüşü kiralayıp, elinde altın ya da gümüş olmadan bu şekilde satışlar yaparak manipülasyonla fiyatları baskılayan küresel finans çevrelerine karşı isyan bayrağı açılmış durumda.

Altın ve gümüşte durum karşılıksız basılan paralardan farksız değil.

Sanal olarak alınıp satılan altın ve gümüşün karşılığı gün gelecek istenince ne olacak diye başta ABD ve global finans çevreleri kara kara düşünüyor?

Merkez Bankalarının en çok korktuğu durum altın ve gümüşe olana talebin durdurulamaz olması. Ekonomistler, sanal piyasalarla bunu bir yere kadar yapılabileceğini ancak gerçek canlı altın gümüş talebinin fiyatlarda önlenemez yükselişi getireceğini ifade ediyorlar.

“Altın sonuçta kralların parasıdır, dolar sahte altındır” derler. Ama yakın tarihe baktığımızda dolar ile alış verişini kesenlerin sonu da ortada.

Analistler, altın ve gümüş fiyatlarının şu an olduğunun kat kat üzerinde değerlerde olabileceğine dikkat çekip, fiziki altın ve gümüş bulmak çok değerli olacak diyorlar.

Uzun vadede, fiziki olmayan bir başka ifadeyle açığa yapılan her yatırım riskli olacak desek yeridir herhalde.

Sonuç olarak, küresel iklim değişikliği ve kuraklığa eklenen Covid-19 pandemisinin etkisiyle temel gıda maddelerinin ve bilhassa buğday başta olmak üzere hububat ile diğer emtia fiyatları yakından tabibe devam edilmeli diyoruz.

Çünkü yine hububat başta olmak üzere bu emtiaların ana üreticileri kendi ihtiyaçları nedeniyle ihracatı azaltır veya keserse işte o zaman gıda fiyatları tavan yapar da gıda savaşları başlar…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.