Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yıkıma tazminat

Yazının Giriş Tarihi: 21.02.2020 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.02.2020 00:02

Şantiye binasının izinsiz yıkıldığını iddia eden müteahhit, belediyeden usulsüz yıkım iddiasıyla tazminat kazandı.

Olay, Osmangazi ilçesinde yaşandı. Adli davaya konu olan iddialara göre, Osmangazi Belediyesi, Çeltikli Mahallesi’ndeki bir inşaatın yapımı için düzenlenen geçici prefabrik şantiye merkezini yıktı. Müteahhit firma, yıkılan şantiyenin inşaat alanında olduğunu, inşaat yapımı için zorunlu olduğunu, ayrıca belediyenin kendilerine ruhsat verdiğini, şantiye binasının yıkımı içinde ne Belediye Encümen Kararı nede kaçak olduğuna dair kendilerine tebliğ edilen zabıt ve yıkım kararı olmadığını iddia ederek, mahkemeye başvurdu.

Dava, Bursa 3. İdare Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, 20 Haziran 2019 tarih ve 2018/ 257 Esas, 2019/ 688 karar sayılı kararıyla Osmangazi Belediyesi’ni 136 bin TL tazminat ödemeye mahkum etti.

Dava dosyasında yer alan iddialar ve bilgilere göre, Belediye Yapı Kontrol Yıkım ekipleri, Çeltikçi Mahallesi 4 bi8 508 ada ve 11 numaralı parselde yapılan geçici olarak yapılan prefabrik şantiye binasını 1 Şubat 2017 tarihinde kullanılması mümkün olmayacak şekilde iş makinelerinin de yardımlarıyla yıktı.

Daha sonra, bu binanın yıkımına ait olduğu öğrenilen 21 Şubat 2017 tarih ve 402 sayılı Encümen kararı, müteahhit şirkete tebliğ edilip, arsadaki şantiye binasının izinsiz olduğu gerekçesiyle yıkılacağı bildirildi.

Bu durumu görünce şaşkına dönen inşaat şirketi yöneticileri, binanın 1 Şubatta yıkılmasına rağmen yıkım kararının 21 Şubatta alınmasının, manidar olduğuna kanat getirip soluğu adliyede aldı.

İdare Mahkemesi, önce yıkım uygulaması yapıldığı ve sonradan da Encümende alınan yıkım kararı arasında tarih uyuşmazlığı bulunduğu iddiasını kabul ederek,

 9 Ocak 2017 tarih ve 2017/ 493 esas, 2017/ 1849 karar sayılı kararıyla Encümenin 1 Şubat 2017 tarihinde fiilen yıkılan prefabrik şantiye binası için yıkımın gerçekleşmesinden tam 21 gün sonra şantiye binasının yıkılacağına dair 21 Şubat 2017 tarihinde verdiği 402 sayılı Encümen kararını iptal etti.

Belediyenin yaptığı itirazlara rağmen, bu karar kesinleşti.

İnşaat şirketi bu kez Belediyenin yaptığı izinsiz yıkım nedeniyle mağdur olduğunu gerekçe gösterip yeni bir dava daha açtı. 3. İdare Mahkemesi’nde görülen davada, hukuka aykırı yıkım nedeniyle organizasyon ve iş planının bozulduğunu öne süren müteahhit şirketin 100 bin TL’lik manevi tazminat isteği kabul edilmedi. Fakat, Mahkeme, istenilen 249 bin 995 lira 47 kuruşluk maddi tazminat davasındaki rakamı fiili zarar tutarı olarak belirlenen 136 bin 279 lira 39 kuruş olarak karara bağladı.

Belediyenin yaptığı itirazlar üzerine üst mahkemede, 3. İdare Mahkemesi’nin kararını onadı. Böylece, usulsüz ve hukuk dışı yıkım iddiası nedeniyle Osmangazi Belediyesi 136 bin 279 lira 39 kuruş olarak mahkemece belirlenen maddi tazminat tutarını faizleriyle beraber ödemek zorunda kaldı.

Konunun ortaya çıkması üzerine, Osmangazi Belediyesi bünyesinde, bu olayla ilgili olarak yıkım kararı olmadan yıkım yapan görevlilerin kimliklerinin belirlenip belirlenmediğini, haklarında hangi yasal işlemlerin yapıldığını sordum. Fakat, konuyla ilgili detaylı bilgi sahibi olamadım. . 

Yine, bu olayda Belediye tazminat ödemeye mahkum edilmesi nedeniyle ortaya çıkan bir kamu zararı var. Mahkeme kararında belirtildiği gibi hukuka aykırı olarak yapıldığı iddia edilen yıkım nedeniyle, belediye bütçesinden ödenen tazminat, kanun önünde, görevlilerin şahsi kusurlarından olaşan bir kamu zararı olarak göze çarpıyor.

Belediye bu kamu zararına yol açan görevlilerden ödenen paranın faizleriyle birlikte tahsil edilmesine dair herhangi bir çalışma yapıp yapmadığına dair de bilgi almakta güçlük çekiyorum. Yine, bu görevliler hakkında hizmet nedeniyle görevlerini kötüye kullanma ve kamu zararına yol açma iddiasıyla adli öve idare soruşturma başlatılıp başlatılmadığına dair bilgiler konusunda da belediye yönetiminin pek bilgisi yok gibi. Yada bana konuyla ilgili bilgi vermek istemediler.

Fakat, bir haber gönderdiler:

Aynen şöyle;

Osmangazi Belediyesi, kaçak yapılarla mücadeleye hız kesmeden devam ediyor. Belediye ekipleri, Çukurca Mahallesi’nde kaçak olarak inşa edilmiş 2 katlı binayı yıktı.

Osmangazi Belediyesi, kaçak yapılarla mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor. Yapı Kontrol Müdürlüğü ekipleri, Çukurca Mahallesi’nde kaçak olarak inşa edildiği tespit edildikten sonra yasal işlemleri tamamlanan 2 katlı binayı yıktı. Çevik kuvvet ekiplerinin geniş güvenlik tedbiri aldığı yıkımda, 2 katlı bina iş makinesi ile yıkıldı. Yıkım sırasında herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

Belediye yetkilileri, vatandaşları ruhsatsız ve kaçak yapılaşmaya yönelmemeleri konusunda uyarırken, kaçağa asla izin vermeyeceklerini belirtti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.