Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tatar: Toplumun engelli algısını değiştirmeliyiz

Erzurum Bölgesi Tabip Odası Genel Sekreteri Doç. Dr. Abdulgani Tatar, engelliler ile ilgili problemlerin çözümünde birinci planda toplumun engelli algısının değiştirmek gerektiğini söyledi. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir...

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2013 15:40
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2013 15:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Tatar: Toplumun engelli algısını değiştirmeliyiz
Erzurum Bölgesi Tabip Odası Genel Sekreteri Doç. Dr. Abdulgani Tatar, engelliler ile ilgili problemlerin çözümünde birinci planda toplumun engelli algısının değiştirmek gerektiğini söyledi.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Doç. Dr. Abdulgani Tatar, “Engellilerle ilgili kanunlar ve sosyal yaşamla ilgili birtakım uygulamalar mevcut olsa da toplumdaki engelli bireylerin oranı ile bu uygulamalardaki engellilerin dikkate alınması oranı maalesef aynı düzeyde değildir.” dedi.

Engellilerle ilgili sosyal hayattaki düzenlemelerin yeterince dikkate alınmadığından yakınan Doç. Tatar şunları kaydetti: “Bir işyerinde çalıştırılması zorunlu engelli birey oranı toplumdaki engelli oranına ne derece yakındır. Engellilerin eğitimi için imkanlar engelli sayısı ile uyumlu mudur? Sosyal hayattaki düzenlemeler ne oranda engellileri dikkate almaktadır. Şehircilik planlamalarında, binaların mimarisindeki eksiklikler henüz yeterince giderilmiş değildir. Bugün resmi rakamlar ülkemizde 1,5-2 milyon engelli olduğunu bildiriyor ancak üretkenlik anlamında aynı oranda sosyal hayata katılım görmek mümkün değil. Engelliler arasında en fazla bireyin olduğu grup zihinsel engelliler olmakla birlikte bunların eğitimi için yeterli eğitim kurumu bulunmamaktadır. Engellileri toplumun yardıma ihtiyaç duyan bireyleri algısından çıkarıp, toplumun üretken bir parçası olduğunu göstermek gereklidir. Bu konuda en büyük görev yerel yönetimlere ve sivil toplum kuruluşlarına düşmektedir.”




En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.