Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Konyalı dershaneciler dönüşümde gelinen noktadan tedirgin

Konya ve ilçelerinde faaliyet gösteren dershanelerin sahip ve yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de destek verdiği bir basın toplantısıyla kapatma/dönüştürme sürecinde gelinen noktadan tedirgin olduklarını açıkladı....

Haber Giriş Tarihi: 03.12.2013 17:43
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2013 17:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Konyalı dershaneciler dönüşümde gelinen noktadan tedirgin
Konya ve ilçelerinde faaliyet gösteren dershanelerin sahip ve yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de destek verdiği bir basın toplantısıyla kapatma/dönüştürme sürecinde gelinen noktadan tedirgin olduklarını açıkladı. Dershaneciler, kapatma/dönüştürme planının 2 yıla yayılmasını yeterli görmemekle beraber hükümetin önceki açıklamalarına göre bir mesafe olduğunu söyledi.

    Dershane yöneticileriyle aynı bölgede hizmet veren çeşitli dernek ve vakıfların temsilcileri, dershanelerin kapatılması/dönüştürülmesi süreciyle ilgili görüş ve düşüncelerini kamuoyuna açıklamak amacıyla geniş katılımlı bir basın toplantısı düzenledi.

    Yerel ve ulusal basından çok sayıda gazeteci tarafından takip edilen Konya Anemon Otel'deki basın toplantısında dershaneciler adına Sabah Dershaneleri Genel Müdürü Erkan Aydın, sivil toplum kuruluşları adına da Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği (AKTİSAD) Başkanı Soner Cesur konuştu. "Toplum olarak bizleri birebir ilgilendiren bir alan olan eğitim sistemindeki aksaklıkların giderilmesini bizler de istiyoruz. Bunun için eğitimde yapılacak bütün reformların yanında ve içinde olmak istiyoruz." diyen Soner Cesur, Milli Eğitim'in tek problemi dershanelermiş gibi gösterilmesi ve bunların kapatılmasıyla bütün sorunların şıp diye ortadan kalkacağı hissi verilmesinin doğru olmadığını kaydetti.

    AKTİSAD Başkanı Soner Cesur, genç bir nüfusa sahip Türkiye'de herkesin iyi bir okula gitmek istemesinin, bunun için sıralama sınavları yapılmasının ve bu sınavlara hazırlayan kurumlar olmasının zorunlu olduğunu kaydetti. Soner Cesur, bu zorunluluk ortada dururken, orta ve lise eğitimine destek mahiyetinde takviye eğitim vererek öğrencileri sınavlara hazırlayan dershanelerin kapatılmak/dönüştürülmek istenmesinin dershane sahipleri, öğretmenleri, çalışanları ve dershanelerde eğitim gören öğrenci ve velilerinin maddi-manevi zarar görmesine sebep olacağını söyledi.

    Basın toplantısında "Dershaneler neden kapatılmak/dönüştürülmek isteniyor?" sorusunu tekrar soran Sabah Dershaneleri Genel Müdürü Erkan Aydın, bu sorunun cevabının açık, net ve kabul edilebilir bir şekilde halen verilemediğini vurguladı. Aydın, "Bize göre 'kapatılma' ,size göre 'dönüştürülme' denilen bu projeye yataklık eden 5580 sayılı kanunun değişen maddelerindeki bütün ifadeler 'yapılabilir, olabilir' gibi net olmayan cümleler içermektedir. Bu ifadelerin net ve açık olmaması kamuoyunu tedirgin etmekte, güven vermemektedir." dedi. Erkan Aydın, "Maddi durumu iyi olmayan aileler çocuklarının ders ve bilgi açığını nereden kapatacak? Dershaneler kapatılınca ortaya çıkacak 'Fırsat eşitsizliği' nasıl çözülecek? Türkiye’de eğitimin derslik, nitelik, öğretmen açığı ve uyuşturucu, alkol ve şiddet gibi daha ciddi sorunları varken ilk yapılacak iş dershaneleri kapatmak mı olmalıdır? Özel dershaneler biriliği açıkladı. 3 bin 858 dershaneden sadece yüzde 5 i dönüşüme uygun. Geriye kalan yüzde 95 in ve buralarda istihdam edilen öğretmen ve çalışanların akıbeti ne olacak? 250 binden fazla (38 i intihar eden) öğretmen adayı atanmayı bekliyor. Bu öğretmenler atanamazken, 50 binden fazla dershane öğretmeni nasıl atanacak? Dershane öğretmenlerinin sınavsız mülakatla Milli Eğitime alınması adaletsizlik değil mi? İşsiz kalan öğretmenler ve yardımcı personel geçimlerini nasıl sağlayacaklar?" sorularının hala tatmin edici şekilde cevaplanamadığını kaydetti.

    Toplantıda söz alan Konya Ticaret Odası Özel Öğretim Komitesi Meclis Üyesi Teoman Yılmaz ise "Öncelikle dün hükümet sözcüsü Bülent Arınç tarafından yapılan açıklamalar yine net ve anlaşılır değildi. Bizim her an belirttiğimiz yol haritası yine yoktu. Dershanelere verilen iki yıllık süreyi yeterli görmemekle beraber önceki açıklamalara göre bir mesafe olduğunu düşünüyoruz." şeklinde konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.