Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yenişehir Celal Bayar Havaalanı

Yazının Giriş Tarihi: 13.09.2021 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.09.2021 00:03

Bir önceki dönem MHP Osmangazi belediye meclis üyesi ve grup sözcüsü kıymetli dostumuz, Cemil Aydın'ın uyarısı ile bir konudan haberdar olmuştuk. Halk dilin de Gazcılar olarak bilinen, lakin resmiyette adı Celal Bayar caddesi olan caddenin isminin değiştirilmesi için Ak partili bir meclis üyesinin verdiği önergeden bahsetmişti. Cemil Aydın bu önergeye şiddetle karşı çıkmış ve biz Demokrat partili dostlarını uyararak çok doğru bir iş yapmıştı. Bu konu da Cemil bey dostumuza teşekkürü borç biliriz.

Bir kaç gün önce Eczacı dostumuz Nazif Kara'yı ziyarete gitmiştim, bir kaç ilaç alma sebebiyle, tanıdığım en kibar ve nezih insanlardan biri olan Nazif Kara hemşehrim olmasının yanısıra 11 yıl önce benim tarafımdan Demokrat partiye üye yapılmıştı. İlerleyen süreçlerde Belediye meclis üyesi, Merkez karar kurul üyesi ve Osmangazi belediye başkan adayı olmuştu. Nazif Kara 22 ağustos 1986 tarihinde vefat eden ilk sivil Cumhurbaşkanımız ve Demokrat partinin ilk genel başkanı olan merhum Mahmut Celal Bayar hakkında yazdığım köşe yazısını okumuştu, ardından Umurbey de ki anma törenin de bir araya gelmiştik. Sohbet konumuz Celal Bayar olunca, üstte anlattığım Cemil Aydın beyin uyarısını anlattım.

Konu dönüp dolaşıp Celal Bayar gibi hem savaş hem demokrasi kahramanı olan bir kişiliğe Bursa nın neden sahip çıkmadığı oldu. Yalnızca Gazcılar caddesine ismi verilmiş olup, bunun da halk tarafından bilinmeyip günümüz de dahi ''gazcılar'' olarak telaffuz edilmesi de ayrı bir ayıptır. Sohbet sonucunda çıkan ortak kararımız ise 2000 yılında faaliyete geçen Bursa Yenişehir hava limanına Celal Bayar isminin verilmesidir.

Yenişehir hava limanı Buraya yakışacak en güzel isim CELAL BAYAR'DIR

Bursa Yenişehir Havalimanı, 1944'te bir askeri üs olarak kurulan tesis, askeri havaalanına yapılan ilave tesislerle birlikte sivil hava ulaşımına hazır hale getirilerek Bursa Havaalanı adıyla, 3 Kasım 2000 tarihinde hizmete girdi. Sivil-askeri amaçla kurulan Hava Meydanının Bursa il merkezine uzaklığı 50 km olup 3000x45 ve 3000x30 metre boyutlarında iki adet beton kaplama pisti bulunmaktadır. Bursa-Yenişehir Havaalanı'nın 3 Kasım 2000 tarihinde resmi açılışı yapılmıştır. Aydınlatma ve benzeri eksiklerinin tamamlanmasını müteakiben faal olarak açılması 1 Haziran 2001 tarihinde olmuştur.

21.05.2001 yılında Bakanlar Kurulu, 2001/2444 sayılı karar ile Bursa-Yenişehir Havaalanı'nı daimi yolcu giriş-çıkış hava hudut kapısı olarak tespit etmiştir. Böylelikle Yenişehir Havaalanı uluslararası hava trafiğine de açılmıştır.

Yenişehir Havalimanı'na ilk yolcu seferleri 28.12.2002 tarihinde Rusya ve Ukrayna'dan Uludağ'a yılbaşını geçirmek üzere gelen turistleri taşıyan uçaklarla başlamıştır. Tarifesiz (charter) olarak yapılan bu seferler bugün de aynı dönemlerde yapılmaya devam etmektedir. Bunu müteakiben 2004 Hac mevsiminde, Yenişehir Havaalanı ilk hacılarını da uğurlamaya başlamıştır.

Türkiye Cumhuriyetinin ilk sivil Cumhurbaşkanı ve Demokrat partinin ilk genel başkanıdır Merhum Mahmut Celal Bayar. Ömrü mücadele ile geçmiş istiklal savaşı ve Demokrasi kahramanıdır. 1883 yılında Bursa Gemlik İlçesine bağlı Umurbey köyünde doğmuştur. 1903'te, İnegöl'ün yerlilerinden ve eşrafından Refet Bey'in kızı Reşide Bayar ile evlendi, bu evlilikten Refii (1904-1941), Turgut (1911-1983), Nilüfer Gürsoy (1921-) adlarında üç çocuğu olmuştur.

1908 yılında İkinci Meşrutiyet'in ilanından sonra İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne katıldı. 1918 yılında Müdafaa-i Hukuk-ı Osmaniye Cemiyeti'ne girdi. 1913 yılı sonunda İzmir'e gelen Celâl Bayar, İttihat Terakki Cemiyeti'ne katmak için spor yapan ve aralarında Adnan Menderes'in de olduğu Altay'lı gençleri davet etti ve 1914 yılının 16 Ocak tarihinde Altay spor kulübü fiilen kuruldu. Celâl Bayar, Şark İdadisinde faaliyet gösteren Altay'ın kuruluşu için para yardımında bulundu.1920-

12 Ocak 1920'de toplanan son Osmanlı Mebusan Meclisi'ne Saruhan Sancağı milletvekili olarak katıldı. Millî Mücadele'nin başlaması ile birlikte Anadolu'ya geçerek bu harekete fiilen Galip Hoca olarak katıldı. Bu mücadelenin kazanılması sırasında Batı Anadolu'da faaliyet gösterdi. Aynı zamanda 1. Dönem TBMM'nde Saruhan (Manisa) Milletvekili olarak görev aldı. 1921'de İktisat Vekili oldu.

Hindistan Müslümanlarının Türk İstiklal Harbine yardım olarak aralarında toplayıp gönderdikleri altınları kullanarak, 1924 yılında Mustafa Kemal'in emriyle Türkiye İş Bankası'nı kurdu ve bu Banka'nın ilk Umum Müdürü oldu. 1932-1937 tarihleri arasında İktisat Vekilliği, 1937-1939 yılları arasında Başvekillik yaptı. 1943 yılına kadar İzmir Milletvekili olarak siyasi hayatını sürdürdü.

1960 darbesi

On yıl cumhurbaşkanlığı yapan Celal Bayar, 27 Mayıs 1960 darbesiyle askeri cunta tarafından iktidardan indirildi. Cuntacıların kurduğu özel mahkeme olan Yassıada Mahkemesi tarafından idama mahkûm edildi (15 Eylül 1961). Yaşı nedeniyle idam cezası daha sonra müebbet hapse çevrildi. Yassıada'dan Kayseri bölge cezaevine nakledilen Bayar, 7 Kasım 1964 tarihinde rahatsızlığı nedeniyle serbest bırakıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.