Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Satın alma müdürleri endeksi

Yazının Giriş Tarihi: 01.09.2014 01:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.09.2014 01:05

 

Ekonomiyle ilgili açıklanan veriler genellikle geçmişe yönelik oluyor ve bunun üzerinden değerlendirmeler yapılıyor.

Bu verilerin yorumlanması önemli olmakla birlikte, geleceğe ilişkin öngörüler kişi ve kurumların pozisyon alabilmeleri anlamında daha çok tercih ediliyor.

Bu anlamda Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), geçen yılbaşından buyana Satın Alma Müdürleri Endeksi’ni açıklıyor.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak bu çalışmayı tanıtırken, "Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS), reel sektörün dinamiklerini zamanında yansıtması açısından ekonomik karar alıcılar, piyasa aktörleri ve iş dünyası için öncü gösterge olacaktır" demişti.

2013’ün Ocak ayından buyana düzenli olarak açıklanan SAMEKS’in sonuncusu geçtiğimiz Cuma günü yayınlandı ve endeks Ağustos ayında yüzde 54,1’e yükseldi.

Sanayi ve hizmet sektörlerini içeren SAMEKS bileşik endeksi, Ağustos ayında 2.38 puan artmış durumda.

6 aydır 50 baz puanın üzerinde seyrederek ekonomik canlılığa işaret eden endeksteki bir önceki aya göre gözlenen yükselişin en önemli sebepleri, sanayi sektöründeki siparişlerin artması ve hizmet sektörü iş hacmindeki genişleme olduğu belirtiliyor.

Başta yeni siparişler olmak üzere, girdi alımları ve üretimdeki artışın, sanayi endeksindeki yükselişin en önemli nedenlerini oluşturdu açıklandı.

Üretim alt endeksinin, ağustos ayında yeni siparişlerin ve satın alımların artmasıyla Temmuz ayına göre 3.22 puan artışla 57.03 puana yükseldiği, istihdam alt endeksinin ise, 4.72 puan gerilemiş olmakla birlikte 50 baz puanın üzerinde seyretmesinin sektörde ilave personel alımının devam ettiğini gösterdiği ifade edildi.

Son 4 aydır düşme eğiliminde olan hizmet endeksinin de Ağustos ayında 2.61 puan artarak 53.75 puana yükseldiği, hizmet endeksinin önceki aylara göre artışının sektördeki iyimser görünümü kuvvetlendiğini belirtildi.

Teslim süresi alt endeksinde bir önceki aya göre görülen 8 puanlık düşüşün ise hizmet sektörü firmalarındaki hareketlenmeye işaret ettiği şeklinde yorumlandı.

MÜSİAD Ekonomik Araştırmalar’ın Endeks verilerine ilişkin değerlendirmesi, “Sanayi endeksinde gözlenen artışta, yeni sipariş (4.66 puan), satın alım (3.71 puan) ve üretim (3.22 puan) alt endekslerindeki gözlenen artışlar özellikle dikkat çekicidir. Hizmet endeksi, 50 olan eşik değer üzerinde seyrederek sektördeki iyimser görünüme işaret etmekte ve gerçekleşen artışta iş hacmi (10.25 puan) ve satın alım (6.19) alt endekslerindeki artışlar özellikle dikkat çekicidir. SAMEKS, Temmuz ayında son 6 ayın en dip seviyesini görmüş; Ağustos ayı verisiyle beraber tekrar artış eğilimine dönmüştür. 2. çeyrek sonu itibariyle ekonomik performansta gözlenen hız kaybına karşılık; Ağustos ayı verisi, ekonominin genel gidişatına dair olumlu bir sinyal olarak değerlendirilebilir. 27 Ağustos tarihli Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun faiz indirim kararı ekonomik performansa olumlu yansıyacaktır” şeklinde oldu.

Konjonktürel gelişmelere de değinilen MÜSİAD Ekonomik Araştırmalar’ın yorumunda “Son dönemde Irak’ta yaşanan istikrarsızlık ve siyasi belirsizlik gibi yakın jeopolitik riskler, Rusya-AB ilişkileri ve ekonomilerindeki dengeler, beklentiler denkleminde önümüzdeki aylarda da ağırlığını hissettirecektir” denildi.

MÜSİAD üyesi bini aşkın şirketin satın alma müdürlerinin görüşlerini ortaya koyan beklentiler böyle.

Gerçekleşmeleri izleyip değerlendireceğiz elbette…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.