Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Madencilerin helal parası ve 19 Mayıs

Yazının Giriş Tarihi: 19.05.2014 09:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.05.2014 09:51

 

Bir haftadır tek gündem Soma… Bence aylarca, yıllarca gündemden düşmemeli.

Eskiden hacı adayları “Kabe’ye haram para ile gidilmez, en helal para madencilerinkidir” diye paralarını madencilerin paralarıyla değiştirirlermiş.

Helal ile haramın karıştığı günümüzde resmi rakamlara göre 301 madencinin, her birisi ayrı hüzün dolu yaşamların yitip gitmesi ve tarifi mümkün olmayan büyük acı...

Yazılanlara, söylenenlere eklenecek ne kaldı ki?

İşte hafızalara kazınan birkaç söz…

“Çizmelerimi çıkarayım mı? Sedye kirlenmesin”

“Üzülme anne, babamın iş elbiselerini koklarız”

“Gün, kömürden daha kara”

“Hiç bir kömür ısıtamayacak babaları madende ölmüş çocukların yüreğini”

“Karanlıklar içinde yaşadınız, ışıklar içinde yatın”

“Karanlıkta aydınlığı arayan adamlar, mekanınız cennet olsun”

1999 depremi sonrası dillere pelesenk olan “sesimi duyan var mı?” sözü gibi, bunlar da unutulmayacak.

Gerçi toplum olarak unutmak gibi zayıf bir yönümüz var ama tarih hatırlıyor, kimsenin endişesi olmasın.

Bir de tabii ki anneler, babalar, eşler, çocuklar, kardeşler unutmuyor. Hele o özlemek var ya, işte en zoru da o…

* * *

Hafta içerisinde Soma’dan kalan birkaç sütunluk yerde enflasyon beklentisinin artması, bankacılık sektöründe kredi hacminin azalması, işsizliğin yine çift haneye yükselmiş olması ekonomik konular olarak yerini aldı.

Bursa’da PERYÖN Güney Marmara Şubesi tarafından bu yıl 12. kez düzenlenen “Değişen Dünya Gelişen İK” ana temalı İnsan Kaynakları Zirvesi gündemde yerini aldı.

Bir de İstanbul Sanayi Odası’nın imalat sanayinin küresel rekabet gücünün gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla düzenlediği 12. Sanayi Kongresi vardı.

“21. Yüzyılla Büyük Yüzleşme” temasıyla düzenlenen Kongreye katılan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, “Sanayi ürünü ihracatımızda orta teknolojili ürünlerin payı artarken, ileri teknoloji gerektiren ürün ihracatının payı bir türlü artmıyor. Türkiye’yi bir dünya devi yapmak istiyorsak, sanayicilerimizin sorularına hızla çözüm bulmak ve ileri teknoloji üretiminde atılım yapmak zorundayız” diyerek önemli mesajlar verdi.

Zaten Soma faciası da ileri teknolojiye geçemediğimiz için yaşanmadı mı?

Bu hafta da Ankara’da TOBB’un Genel Kurul toplantısı var. İş dünyasının büyük başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu bakalım genel ekonomiyi nasıl değerlendirecek, son 1 yılda toplumsal anlamda yaşananlar ve bunların ekonomiye yansımaları ile ilgili neler söyleyecek.

İzleyip yazacağız.

***

Bugün 19 Mayıs. Büyük kurtuluşa başlangıcın 95. yıldönümü. Kutlu olsun…

Haklı olarak gündem Soma… Madencilerin helal parası ile birlikte Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışıyla ilgili söylediklerini de hatırlamak gerekir. Tarih dedik ya…

Nutuk’ta şunlar yazıyor;

“1919 yılı Mayısının 19 uncu günü Samsun'a çıktım. Genel durum ve görünüş: Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu topluluk, Genel Savaşta yenilmiş, Osmanlı ordusu her yanda zedelenmis, koşulları ağır bir "Ateşkes Anlaşması" imzalanmış. Büyük Savaşın uzun yılları boyunca, ulus yorgun ve yoksul bir durumda. Ulusu ve yurdu Genel Savaşa sürükleyenler, kendi başlarının kaygısına düşerek, yurttan kaçmışlar. Padişah ve Halife olan Vahdettin, soysuzlaşmış, kendini ve yalnız tahtını koruyabileceğini umduğu alçakça yollar araştırmakta. Damat Ferit Paşa'nın başkanlığındaki Hükümet, güçsüz, onursuz, korkak, yalnız padişahın isteklerine uymuş ve onunla birlikte kendilerini koruyabilecek herhangi bir duruma boyun eğmiş. Ordunun elinden silâhları ve cephanesi alınmış ve alınmakta...” diye devam ediyor.

Arzu edenler resmi kaynak olarak http://www.meb.gov.tr/belirligunler/19mayis/index.html adresinden devamını okuyabilirler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.