Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sıkıntılı günler

Yazının Giriş Tarihi: 20.08.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.08.2020 00:00

Mart ayından bu yana geçen süre içinde yaşadık mı, öldük mü görüntü pek belli değil. Bu yakıştırma ile yazıma başlamadan önce hepimizin merak ettiği konuları sizlerle paylaşacağım.

Birinci merak, okullar açılacak mı, açılmayacak mı?

Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalarda çelişkili ifadelerin yer alması üzerine, bakanlık yeni bir genelge yayınlayıp, zihinlerdeki soruları cevaplandırdı. Örnek, ilköğretimde 8. Sınıflar, ortaokullarda ise 12 sınıflar eğitim katkı kursları için okullara gelip gidecekler. Bu uygulama hem özel okullarda hem de devlet okullarında aynı. Bunun dışında, kurs açtıkları belirlenen, öğrenilen okullarla ilgili, kurs merkezleriyle ilgili gerekli yasal işlemler yapılacak.

Okulların ara sınıflarında eğitim görenler ise yine online yani, bilgisayar başında, televizyon başında eğitimlerine devam edecekler.

Yeni bir soru daha, ilkokula yeni kayıt yapılan, ortaokula yeni kayıt yapılan, liselere kayıt yapılan öğrencilerin hal ve durumları ne olacak?

Milli Eğitim ilgilileri, bu konuda Bakanlık genelgesinin açık olduğunu, derslerin elektronik ortamda verileceğini ifade ediyorlar. Tabi, bu uygulamalara ilkokul son sınıflar, 8. Sınıflar ile lise son sınıflar 12 sınıflar dahil değil.

Okullar, 21 Eylül’e kadar bu şekilde eğitim verecekler. Sonrasında, genel durum ve yaşanılan olaylara, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun tavsiyelerine göre işlem yapılacak.

Okullarla ilgili soru işaretleri bu açıklamaya rağmen bitmedi. Çünkü, pek çok veli., çocuklarını okullara göndermeme niyetinde. Bazı veliler ise “aman şu okullar bir an önce açılsın da çocuğumuz evden uzaklaşsın…” derdine düşmüşler.

Gelelim en büyük sıkıntıya. Salgın ve Pandemi ile ilgili olarak son yapılan açıklamalar, insanların yüreklerini ağızlarına getirecek düzeyde. Normalleşme adımları atılırken, sosyal mesafe korunması, maske ve temizlik kurallarına uyulması gerekiyor. Bu olaylar vaz geçilmesi mümkün olmayan ve vaz geçilmesi teklif dahi edilemeyecek olan sağlık kuralları. Oysa ki, çevremizdeki pek çok kişi ne maske kullanmayı nede temizlik kurallarına uymayı kendisine alışkanlık haline getirmemiş.

O zaman neler oluyor?

Virüs yayılıp çoğalıyor. İnsanların sağlıkları ve yaşamları tehdit altına giriyor.  Bu durum ülkemizde yeni önlemlerin alınmasına yol açtı.

Türkiye'de 65 yaş üstünün koronavirüs salgınından korunmaları için yeni kısıtlamalar geldi.. 30 ilimizde 65 yaş ve üstü vatandaşların düğünlere gitmeleri veya dışarıya çıkmaları da kısıtlandı.

Bu iller şu şekilde: Malatya, Şanlıurfa, Düzce, Siirt, Kayseri, Elazığ, Van, Bartın, Aksaray, Bursa, Batman, Kırıkkale, Sivas, Kütahya, Ankara, Erzincan, Eskişehir, Kırşehir, Ordu, Muş, Mardin, Kastamonu, Manisa, Yalova, Kahramanmaraş, Balıkesir, Tunceli, Giresun, Tekirdağ, İzmir.

Ancak, Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklaması yaşlılar kadar en az gençleri de ilgilendiriyor. DSÖ, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının en büyük yayılma nedeni olarak enfekte olduğunun farkında olmayan genç yetişkinlere yönelik dikkat çeken açıklamalar yaptı.  Genç insanlarda vakaların artmaya başladığını, yaşlıların ve risk grubunda olanların tehlikeye atıldığını söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Patı Pasifik Bölge Direktörü Takeshi Kasasi, "Epidemi değişiyor. 20'lerinde, 30'larında, 40'larında olanlar gittikçe daha fazla yayılmayı artırıyorlar. Pek çoğu enfekte olduğunun farkında değil" dedi.

İşte bu durum sağlık açısından, toplum sağlığı ve halk sağlığı açısından çok önemli bir konu. İnsanlar, virüs taşıdığının farkında olmayan taşıyıcı iseler ve toplum içinde tehlike arz ediyorlarsa ne gibi önlemler alınacak?

Bu bilinmiyor. Sıkıntılarda burada başlıyor.

Bir kişi, hasta olduğunun farkına varmadan virüs taşıyıcı ise o kişinin nasıl belirleneceği ve tedavi edileceği belli değil. Çünkü, normal hastaların belirtilerini taşımıyorlar. Normal yaşantılarını sürdürüyorlar. Bu durum bazı doktorlarımız tarafından, toplum içinde yaşayan ve dolaşan bombalar olarak nitelendiriliyor.

Allah, bizleri bu bombalarla karşılaştırmasın. Amin inşallah.

Bursa'da 65 yaş ve üstündekileri 08.00-10.00 ve 16.30-19.30 saatlerinde toplu taşıma araçlarını kullanamayacak. Ayrıca Bursa Valiliği'nin kararında "65 yaş ve üstü vatandaşlarımızın (gelin, damat ve sünnet çocuğunun birinci ve ikinci derece yakınları hariç) düğün, nişan, nikah, sünnet gibi etkinliklere katılmasının yasaklanmasına; cenaze ve sünnet merasimleri sonrası mevlit ve dua merasimlerine katılmasının yasaklanmasına; sosyal faaliyetlerle kalabalık organizasyonlara katılmasının ve sinema, konser, tiyatro, gösteri merkezi gibi yerlere girişinin yasaklanmasına; alışveriş merkezlerine, çarşı ve diğer alışveriş yerlerinde (hipermarket, teknoloji ve yapı marketleri gibi) kalabalık olmayan 08.00-14.00 saatlerinde bulunmalarına, diğer saatlerde girişlerinin yasaklanmasına; spor merkezleri,spor tesisleri ve spor salonlarında takım ve temas halindeki sporlar, eğlence amaçlı maçlar (futbol, basketbol, voleybol, tekvando, güreş, karate gibi) veya kişilerin birbirleriyle yakın temasını gerektiren antrenman ve faaliyetlere bireysel sporcu olarak, ayrıca tüm spor müsabakalarına seyirci olarak katılmasının yasaklanmasına karar verilmiştir" ifadeleri yer aldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.