Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kayıp oylar; Kızgınlar CHP’ye küsenler YRP’ye oy vermiş

Yazının Giriş Tarihi: 08.05.2024 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.05.2024 17:46

Türk siyasetinde Anavatan Partisi’nin siyasi çöküşünün başladığı 1989 mahalli seçimlerinden 35 yıl sonra yaşanılan ve 31 Martta yapılan mahalli seçimlerin sandık sonuçlarına göre, ortaya ilginç tablolar çıkmaya başladı.

Girdiği her seçimden başarı ile çıkan AK Parti bu kez umduğunu bulamadı. Sandık sonuçlarına göre ise de AK Parti 14 Mayıs seçimleriyle 31 Mart seçimleri arasında geçen 9 aylık süre içinde 6 milyon 400 bine yakın oy kaybına uğradı.

Bu rakam, pek çok muhalefet partisinin sandıklarda alamadığı, almış olsa ise baraj sorunları olmayacağını gösteren bir rakam.

Seçim sonuçları ve yapılan analizlerle, AK Parti içindeki çalışmalarla ilgili zaman zaman sizlere bazı bilgileri veriyorum. Bu kez, gelen bilgiler ise, seçmenler arasında sandık boykotu yapan 3 milyon kişinin AK Parti’ye bağlı olmasına rağmen, ekonomik sıkıntılar nedeniyle sandığa gitmemeyi tercih ettiği ve uyarı görevini yerine getirdiği düşünülüyor.

Diğer 3 milyon civarındaki seçmenlerin arasından gelen değerlendirmelere göre çıkarılan sonuç;

AK Parti’nin 31 Mart seçimlerindeki kayıp oylarından çoğunluğu, çeşitli bahanelerle partiye kızan seçmenlerin Cumhuriyet Halk Partisi’ne destek olduğu yönünde. Bunun incelenmesine bakıldığında ise, aday belirleme yöntemi ve adayların değerlendirmesi ilk sırada yer alıyor. Yani, partili seçmenler bazı adayları beğenmemiş, istememiş. Bu nedenle de “Kazanmasın!” düşüncesiyle sandığa gidip oy kullanmamışlar.

İkinci sırada, ekonomik sıkıntılar nedeniyle bunalan vatandaşlar, mahalli seçimlerde muhalefete destek olup hükümete, “güç ve kuvvet bizde, yetki bizde” mesajını iletmek istemiş.

Üçüncü sıradaki neden, emekli maaşları, hükümetin ekonomik alanlardaki önlemlere rağmen, çarşı, Pazar ve market fiyatlarındaki yükselişlerin önlenemeyişi var.

Dördüncü sırada ise, parti içi mücadele dikkat çekiyor. Adaylar ve listelerde halkın önceliklerine değil de parti yönetimlerinin isteklerine göre isimlerin sıralamalara yazıldığı konuşuluyor.

Yerel seçimlerde ciddi bir oy kaybı yaşayarak tarihinde ilk kez ikinci parti konuma düşen ve yönettiği pek çok şehri kaybeden AK Parti’ye neden oyların verilmediğine dair yeni bir araştırma yapıldı. Araştırmada, 31 Mart yerel seçimlerinde, 14 Mayıs milletvekilliği seçimleri arasında 6.4 milyon oy kaybeden AK Parti'nin oylarının hangi partilere gittiği belirlendi.

Sandıktan çıkan sonuçlarla birlikte CHP'nin başarısı kadar AK Parti'deki oy kaybı da dikkat çekmişti. MetroPoll Araştırma, AK Parti'nin sadece 10 ayda kaybettiği 6,4 milyon oyun hangi partilere dağıldığını yaptığı anket sonucuyla duyurdu.

Bu konudaki gelişmeleri sizlere aktaran bir yazar olarak bende yeni gelişmelerden sizleri haberdar etmek istedim.

Araştırmada 2.3 milyon oyun 2 partiye dağılmış olduğu görüldü. Bu partiler ise 1.3 milyon oy ile CHP ilk sırada tercih edilmiş. , 1 milyon oy ile Yeniden Refah partisi ikinci sırada tercih olarak belirlendi.

Anket katılımcılarına "31 Mart Yerel Seçimlerinde hangi partiye oy verdiniz?” sorusu yöneltildi.14 Mayıs seçimlerine AK Parti'ye oy verdiğini belirten katılımcıların 18,6 milyonu yine AK Parti'ye, 12.2 milyonu ise CHP'ye oy verdiğini bildirdi. Türk siyasetinin yeni gözdelerinden olan ve oy oranlarını sürekli artıran Yeniden Refah Partisi’ne oy verdiğini belirtenlerin sayısı 1 milyon olarak hesaplandı. MHP’yi tercih edenlerin sayısı 450 bin olarak kayıtlara geçti. 3 milyon kişi ise sandığa gitmediğini veya geçersiz oy kullandığını ifade etti.

Anket sonuçlarını değerlendiren MetroPoll Araştırma başkanı Özer Sencar, "AK Parti 14 Mayıs milletvekili seçiminde aldığı oyun yaklaşık 6.4 milyonunu 31 Mart yerel seçiminde kaybetmiş. Bunun yaklaşık 1.3 milyonu CHP'ye, 1 milyonu da YRP'ye gitmiş. 3 milyonu da sandığa gitmemiş veya oyunu iptal etmiş" ifadelerini kullandı.

Peki, bu sonuçlara göre, AK Parti seçmeninin tercihi neden CHP’ye kaydı? Sorusuna verilen cevap nedir?

Çıkan sonuçların özeti; Seçmenler AK Parti ve AK Parti yönetimlerine mahalli seçimler bahanesiyle güzel bir ders verdiler. Kazanma şansı en yüksek olan CHP olduğu içinde, CHP’nin kazanması ve verilen dersin başarıya ulaşması adına CHP’ye oy vermişler.

Seçim sonuçlarıyla ilgili yeni bir gelişmeden daha söz edelim. Yüksek Seçim Kurulu, yapılan bütün itirazları değerlendirip, karara bağlayıp, 6 Mayıs tarihi itibariyle kesin sonuçları açıkladı. Böylece, sandık sonuçları da internet sitesinde yayınlanmaya başlandı. AK Parti genel merkez yönetimleri de özel birimler oluşturulup, bütün illerdeki sandık ve seçmen tercih sonuçlarını değerlendirmeye başlamış.

Bu çalışmanın amacı ise, “AK Parti hangi sandıklarda 2019 seçimlerinde kaç oy aldı? 14 Mayıs seçimlerinde kaç oy aldı? 31 Mart seçimlerinde kaç oy aldı? Kayıp, kaçak oylar ise siyasi partilere nasıl dağıldı. Oy kullanmaya gelmeyen, seçimleri boykot eden seçmenlerden hangileri daha önce AK Parti’ye oy vermişler? “

Bu incelemenin ne gibi sonuçlar çıkarılacağını da merakla bekliyoruz.

Çarşı, Pazar ve sokaklarda karşılaştığım ve AK Partili seçmenlerden bazıları ise en kısa zamanda gerekli ekonomik iyileştirmeler ve partinin etkili, yetkili kurullarında değişimler olmazsa, yapılacak olan seçimlerde yine AK Parti’ye oy vermeyeceklerini, boykota devam edeceklerini ifade ediyorlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.