Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP’de iç hesaplaşma

Yazının Giriş Tarihi: 13.01.2025 00:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.01.2025 00:11

Ana muhalefet partisi Cumhuriyet Halk Partisi, senelerdir kendi içindeki kısır çekişmelerden bir türlü kurtulamadı. Genel merkezde Kemal Kılıçtaroğlu ile Özgür Özel’in koltuk tartışması devam ederken, Bursa yerel politikasında ise Osmangazi ve Yıldırım örgütleri karışık durumda.

İşte bu nedenle, ana muhalefet kendi içindeki tartışmalar ve çekişmelerle uğraşırken halkın gündemi, vatandaşların gündeminden uzak kalıyorlar. Her geçen gün de kendilerine yeni bir seçenek olarak bakmak isteyen vatandaşları belki de sukut-u hayale uğratabiliyorlar. Bizim ülkemizde bir adet vardır, herhangi bir evde, tartışma, kavga, iç çekişme varsa o eve ne kız gerilir, evden ne kız alınır.

CHP’nin de içinde bulunduğu ve minval aynen bu şekilde görüntü veriyor. Hani, 31 Mart mahalli seçimleri öncesinde depar yapıp, Bursa Büyükşehir dahil belediyeleri kazanan CHP örgütlerindeki eski heyecan ve eski kazanma hırsı galiba biraz gerilere itilmiş. Çünkü, şu anda, koltuk kavgası ve örgütün sesinin dinlenip dinlenmediği tartışmaları var. Yapılıyor.

İlk sinyaller Osmangazi ilçesinden gelmişti. Nitekim, Osmangazi CHP örgütünde, muhalifler, parti delegelerini gezip 233 delegenin “Osmangazi ilçesinde ilçe yönetimi ve başkanın değişimi için olağanüstü genel kurul toplansın” istemiyle gerekli imza sayısına ulaşmışlardı.

Ben bu gelişmeleri 27 Kasım 2024 tarihli köşe yazımda, “CHP Osmangazi’de birinci raunt tamam!” başlığı ile ayrıntılı bir şekilde sizlerle paylaşmıştım.

Toplanan imzalarla ilgili olarak ne ilçe başkanlığı ne il başkanlığı ne de genel merkez geçen haftaya kadar herhangi bir işlem yapmamıştı. İlçe Başkanı Cengiz Çelikten geçen hafta çıkıp, “örgüt istiyorsa, kongreyi toplarız. Ben tekrar ilçe başkanlığına adayım” ifadesiyle hem partililere hem de Bursa’ya duyurdu. Genel merkez yönetimi de bir an önce bu tartışmaların son bulması için delegelerin istemlerinin yerine getirilmesini arzu ettiği bilgisi zaten sürekli parti kulislerinde konuşuluyordu.

İlçe yönetimi de kongre için düğmeye bastığı için herhangi bir sıkıntı kalmadı. Şimdi, Osmangazi’de imzacılar arasından iki tane, mevcut ilçe başkanı ile birlikte 3 adaylı bir ilçe kongresi yapılacağı görüntüsü var.

Başkan adayları kim ve kimler tarafından destekleniyor? Örgüt içinde bir takım söylem, yakıştırma ve konuşmalar var. Mesela, ilçe başkanı Cengiz Çelikten’i il başkarı Nihat Yeşiltaş ile Büyükşehir Başkanı destekliyormuş.

Adaylardan Raşit Gürbüz’e ise Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, eski il başkanları İsmet Karaca, Turgut Özkan, Gürhan Akdoğan, Metin Çelik’in destek oldukları konuşuluyor.

İmza toplama konusunda aktif rol oynayan Erdoğan Kaçar’a imza veren delegelerin kendilerine önderlik yapması için destek verdikleri konuşuluyor.

Bu durumda, Osmangazi ilçesinde imzacıların, aynı zamanda örgütün adayı olarak konuşulan reklamcı Erdoğan Kaçar, mevcut ilçe başkanı Cengiz Çelikten ve Mali Müşavir, aynı zamanda Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Raşit Gürbüz’ün ilçe başkanlığı için yarışacakları kesin gibi.

Olayların Osmangazi ilçesindeki CHP içindeki tartışmalar şimdilik bu kadar. Başkan adayları kesin tarihi henüz açıklanmayan kongre için hem partinin önde gelen isimleri hem de delegelerle mahalle toplantıları veya kapı ardı buluşmalarla kongre çalışmalarını başlatmışlar.

Gelelim, CHP yıldırımda esen lodos ve kamuoyuna yansıyan şimşek çakmalarına.

CHP Yıldırım'da yeni yılın ilk günü istifa depremi yaşanmıştı. CHP Yıldırım örgütünde İlçe Başkanı İlhami Gün'e tepki gösteren 5 yönetim kurulu üyesi istifa etmişti.

İlçe Sekreteri : Rüstem Toksöz, İlçe Saymanı : Muhammet Karasu, İlçe Eğitim Saymanı : Burak Celep, Muhtarlardan Sorumlu Başkan Yrd. : Sibel Demirbaş, Esnaf ve Stk’ lardan Sorumlu Başkan Yrd. : Semih Esen . Yönetim kurulu üyeleri istifa için sundukları dilekçede karar alma süreçlerinden dışlandıklarını ifade etmişlerdi.

İstifa eden üyeler, başkan İlhami Gün'ü ilçe örgütünü bir patron gibi yönetmeye çalıştığını da eklemişti. CHP Yıldırım'da birkaç gün geçtikten sonra 3 istifa haberi daha geldi! Sevda Kayışoğlu, Alişan Kılıç, Fatih Yılmaz da istifa etti. Bu istifalarla yönetim 12 kişinin altına düştü.

2 bin 820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’na göre, CHP’nin ilçe yönetim sayıları bir başkan ve 14 yönetim kurulu üyesi olmak üzere toplam 15 kişiden oluşuyor. Yönetime 14 asil üye ile beraber 7 tane de yedek üye seçiliyor. Yıldırım’da şimdiye kadar toplamda 8 asil yönetim kurulu üyesi ilçe başkanı İlhami Gün’e olan tepkilerini öne sürüp istifa etmiş durumda.

Yönetimin düştüğü iddia edilse de, istifa edenlerin yerine yedeklerden tamamlama yapılarak, bir eksikle yönetimin devam edebileceği yorumları var. Neler olur veya olmaz bilemiyoruz. Çünkü, yönetimin düşmesinin ardından gözler CHP Genel Merkezi'ne çevrildi.

Bunu bir kenara yazalım. Peki, örgüt içinde konuşulanlara göre, Yıldırım ilçesindeki istifalar ve yönetimin düşürülmesi ne amaçla yapılıyor? Hani açıklandığı gibi, ilçe başkanının yönetime sormadan karar alıp uygulaması iddiaları mı var işin merkezinde, yoksa Büyükşehir ve il yönetiminin ilçe başkanına olan tavırları mı etkili oluyor?

Parti örgütünün cevap beklediği sorular böyle. Çünkü, İl Başkanı Nihat Yeşiltaş daha önce Yıldırım ilçe başkanı idi. Bu yönetim seçimlerini de bire bir desteklemişti. Şimdi ne oldu da Yıldırım’da kara kediler gezmeye başlayıp, şimşekler çakıyor?

Yıldırım’daki CHP içindeki tartışmalar birde, ilçe başkanı İlhami Gün’ün silahlı tehdit iddiası, sorumlu tutulan ve tehdit iddiasıyla suçlanan Rüstem Toksöz’ün karşı hakaret ve iftira iddiasıyla şikayetleriyle de olaylar Adliye koridorlarına taşınmış oldu.

Görülen o ki, Osmangazi ve Yıldırım başlayan alevlenme, örgüt içindeki gelişmeleri ve CHP’nin halkın gözündeki iktidar alternatifi imajını zedeliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.