Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bugün 23 Nisan neşe doluyor insan

Yazının Giriş Tarihi: 22.04.2021 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.04.2021 00:00

Ulusal egemenlik, milli birlik ve beraberliğinin ilk temelinin atılıp dünyaya duyurulduğu 23 Nisan 1920 senesinde Türkiye Büyük Millet Meclisini oluşturarak, bağımsızlık yolundaki en önemli adım atıldı.

Atatürk ve silah arkadaşları, ülkemizin içinde bulunduğu savaş ortamı ve dünyanın içinde bulunduğu sıkıntılı durumlarda, ülkemizi yeniden inşa edebilme adına böylesi bir adım atarken, 23 Nisanda demokratikleşme yolunda atılan ilk adımı da dünya çocuklarına bayram olarak armağan etti.

Evet, bizler bugün bir 23 Nisan gününde daha erişmenin huzuru, mutluluğu ve gururu içindeyiz.

Milletin ses verdiği ve hep beraber, “biz bu vatan için ölmeye hazırız” şeklinde düşünce ile yeni bir devlet, Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı atıldığı gündür 23 Nisan.

Hepimizin mutlu olduğu, “çok şükür bugünleri de gördük” diye halimize, vatanımıza, milletimize şükür ettiğimiz gün bugün.

Ne mutlu bizlere.

Aradan 101 sene, bir asır ve bir yıl geçmesine rağmen, bizler, o tarihlerde yaşanılan olayları bizlere anlatıldığı kadarıyla dinlediğimizde bile tüylerimiz diken diken oluyor. Atalarımızı, rahmet ve şükranla anarken, bizlere bugünleri yaşatan Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşlarını, kader arkadaşlarını da gururla anıyoruz. Hatırlıyoruz.

Ne mutlu bizlere ki, böylesine önemli ve kanının son damlasına kadar bu vatanın bağımsızlığı için mücadele eden bir ülkenin çocuklarıyız.

Bugünün çocukları, yarının büyükleri olacak düşüncesiyle hareket eden Mustafa Kemal Atatürk, işte bu nedenle 23 Nisan’da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılması, göreve başlaması nedeniyle kutlanmakta olan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını, ülkesine ve vatana sahip çıkacak gençlerin, bireylerin yetişmesi için çocuklara armağan etmiş.

İşte bu nedenle bizler, çocuklarımıza, yarının gençleri ve geleceğin söz sahibi olacak çocuklarımıza şunları söyleyebiliyoruz;

“Etrafına iyi bak. Bugün gördüğün politikacı, asker, polis, doktor, öğretmen, sanatçı, mühendis ya da farklı niteliklere sahip tüm yetişkinler dün, önceki gün onlarda aynen senin gibi bir çocuktu. Hepsi çok çalıştı, hayaller kurdu. Bu ülke için projeler geliştirdi. Düşündü. Eğitim aldı. Okudu. Büyüdü. Şimdi bu ülkeyi idare eden kadroları oluşturdular. Bu örneğe dikkat et. Her çocuk çok değerli, çünkü geleceği sizler şekillendireceksiniz. Başta Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere emanetlerimize sizler sahip çıkacaksınız. Yapabileceklerinin sınırı yok. İlken, ben yaparsam olur düşüncesi olsun. Atalarımız, Çanakkale Savaşı, İstiklal Savaşı, Kurtuluş Savaşı sırasında vaz geçmeden, ölümden korkmadan düşmanla mücadele etmişler. Kazanmışlar. Vazgeçme yeter.”

Hatırlamakta fayda var. 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramımız nasıl oluştu. 23 Nisan’ın önemi ve anlamı nedir?

TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 1980 darbesi döneminde Millî Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi.

Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan, saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır. Günümüzde bayrama birçok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca, 1933'te Atatürk'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir.

23 Nisan'ın Türkiye'de ulusal bayram olarak kabul edilmesinin nedeni, 1920'de o gün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılmış olmasıdır. Milletvekillerinin belirlenişi ve Ankara'ya gelişi çok kısa bir zamanda gerçekleşmiştir. Milletvekili seçimleri Atatürk'ün Ankara'da bir meclisin toplanacağını ve neden toplanması gerektiğini açıklayan 19 Mart 1920 tarihli bildirisiyle başlamış, yine Atatürk'ün 21 Nisan'daki genelgesiyle de meclisin açılacağı tarih duyurulmuş ve milletvekillerinin Ankara'ya gelmesi istenmiştir. 23 Nisan 1920'de Ankara'da Türkiye Büyük Millet Meclisi açılmıştır. O günkü ilk toplantıya daha önce belirlenen 337 milletvekilinden sadece 115'i katılabilmiştir.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın ortaya çıkışında 3 ayrı bayramın payı vardır. Çocuk Bayramı tamamen ayrı bir kavram olarak gelişirken, Ulusal Egemenlik ve 23 Nisan Bayramları baştan ayrı bayramlarken, birleşmişler; en son da onlara Çocuk Bayramı katılmıştır.

23 Nisan dünya çocukları arasında sevgi, kardeşlik ve dostluk bağları güçlenerek tüm insanlığın huzur ve barış içerisinde yaşayabilecekleri bir dünyanın temelidir. 23 Nisan kutlu olsun!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.