Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Emekliye hüsran

Yazının Giriş Tarihi: 01.07.2024 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.06.2024 23:26

Yaklaşık 16-17 milyon emekli Temmuz zammını beklerken, iktidar kanadından gelen bilgilere göre takriben yüzde 26 enflasyon zammı verileceği konuşuluyor. Üstelik bu zam kök maaşın üzerine yapılacakmış, bu takdirde günümüzde 6,250 lira kök maaşı olan milyonlarca emekli var. Bu maaşı veya biraz üstünde alanlar 10 bin lira maaş almaya devam edecekler.

Devlet kurumu TÜİK'in verdiği uydurma enflasyon oranlarıyla yüzde 26 oranını bulan iktidar enflasyon zammı haricinde bu kez hariçten verilen Refah payını vermeyeceklerini söylüyor. Bir nevi emekli kesimine "ölün" diyor.

Emeklinin merakla beklediği kök maaş düzenlemesinin torba taslağına girmediği aktarıldı. Dolayısıyla maaşı 10 bin TL altında olanlar hiç zam alamayacak.

Milyonlarca emekli 3 Temmuz’da belli olacak 6 aylık enflasyon verisini bekliyor. Bu veri ile memurların emeklilerin alacağı zam oranı ortaya çıkacak.

Kulislerde ise kök maaşa düzenleme yapılıp yapılmayacağı konuşulurken bomba bir haber gündeme düştü.

İddiaya göre, hükümetin Meclis'e sunacağı torba yasa taslağına emeklilerle ilgili kök maaş düzenlemesi girmedi.

Dolayısıyla 10 bin TL altında maaş alan emekliler hiç zam alamayacak. Ancak son sözün Cumhurbaşkanı Erdoğan’da olduğu belirtildi.

Kök maaşın torba taslağına girmemesi yaklaşık 3,6 milyon emekliyi ilgilendiriyor.

Kök maaş düzenlemesinin yasa taslağına dahil edilmemesi eleştirilere sebep oldu.

NASIL HESAPLANIYOR?

Örneğin, kök maaşı 8 bin TL ise ve tahmini 6 aylık enflasyon farkı %25 olarak açıklanmışsa, en düşük emekli maaşı olan 10 bin TL'nin artırılmadan kalması durumunda, oransal zamdan yararlanamayacak.

Bu durumda, maaşa herhangi bir zam yapılmamış olacak.

MEMURLAR DA ETKİLENECEK

Ortalama memur maaşı yüzde 20 zamla 44.798 TL, yüzde zamla 45.171 TL olacak. 6 ayda, 4 milyon memura 9 milyar TL eksik ödeme yapılacak.

BÜYÜK TASARRUF MU, BÜYÜK HİLE Mİ?

Emekli ve memurlar, zamlı elektrik faturalarını öderken, maaşlarında bu artışı göremeyecek. Bu, büyük bir tasarruf hamlesi olarak sunulsa da hokus pokus ile 20 milyar TL eksik ödeme yapılmış olacak.

Elektrik zammı, emekli ve memurların maaşlarını nasıl etkiliyor? Prof. Dr. Aziz Çelik, zamların arka planını açıkladı.

Prof. Dr. Aziz Çelik, gelen elektrik zammı üzerine sert eleştirilerde bulundu. Zammın emekli ve memura maliyetini ortaya koydu. Emeklilere ve memurlara 6 ay boyunca yaklaşık 20 milyar TL daha az ödeme yapılacağını belirtti. Bu durumun büyük bir hokus pokus olduğunu vurguladı.

Elektriğe gelen yüzde 38’lik zam, 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe giriyor. Bu artış, Haziran 2024 enflasyonuna yansıtılmayacak.

Temmuz ayıyla birlikte asgari ücretli çalışanların zam almadığı bir döneme girilirken, elektrik fiyatlarına ek olarak akaryakıt, sigara ve alkollü içkilerin vergilerine yüzde 20 oranında zam yapılacağı duyuruldu. Zamların 1 temmuzdan itibaren başlayacağı için emekli maaşına zammı almadan elinden uçmuş oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.