Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

23 Nisan kutlamaları

Yazının Giriş Tarihi: 24.04.2016 01:42
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.04.2016 01:42


Polatlı Devrim İlkokulu ve Bursa Atıcılar İlkokulu’nda her yıl görevli olarak katıldığım 23 nisan törenlerinin heyecanını aradan geçen 43 yıl boyunca unutamadım.

Bayram sevinci yaşadığımız bahar günü tören için alınan özel kıyafetler ve her yıl mikrofonda çocuk heyecanı ile okuduğum şiirleri acaba şaşırır mıyım? Korkularını yaşadığım kalbi titreten tatlı heyecanlar hala bugün gibi hafızamda tazeliğini korumakta.

23 Nisan kutlamalarında okul önlerinden geçerken baktığımda öğrencilerden çok veli olması bir hayli düşündürücü yalnız güne istinaden değil tabi her gün yaşanmakta! olan bu olay halkın neredeyse tamamını ürkütmüş, Oysa biz çocukluğumuzda çok daha uzun mesafelerde bulunan okullara rahatlıkla yalnız gidip geliyorduk.

Heykel'e çıktığımızda katılacağımız törende buluşacağımız partili dostlarımız vardı DP Osmangazi Belediye Başkanı ve Milletvekili adayı Naile Şenyuva, İlçe başkan yardımcısı Gülten Hanlı, Ahmet Kılıç Demokrat partililer olarak vardı,CHP, Vatan partisi Atatürkçü düşünce derneği , Cumhuriyetçi kadınlar derneği Osmangazi şubesi , Lösev , Bursa kadın kuruluşları Lions federasyonu ağırlıklı törene Vali Yardımcısı eşlik etti. Törene Belediye başkanlarının yanı sıra AK Parti İl Başkanlığı da çelenk koymuştu.

***

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmi tatil günlerinden ve ulusal bayramlarından biridir. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmiştir ve konu itibarı ile dünya genelindeki tek çocuk bayramıdır.

Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Milli Bayramı'yla birleştirilen Hakimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmi olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi.

Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır.

Günümüzde bayrama birçok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca 1933'te Atatürk'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki başkan ve memurların yerine geçmesi şeklinde devam etmektedir…


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.