Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nerede kalmıştık?

Yazının Giriş Tarihi: 25.04.2024 13:37
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.04.2024 13:43

Bursa Haber Gazetesi’ndeki en son köşe yazımı 2018 yılında sizlerle paylaşmış ve çalışmaya devam ettiğim halde, yazılarıma yaklaşık 6 yıl ara vermiştim. Nedenlerine hiç girmiyorum ancak bugün ‘Nerede kalmıştık?’ Diyerek tekrar başlıyorum.

Peşinen söylemem gerekir ki, aradan geçen bu 6 yıl, Bursa için tam bir kâbustu! Kentin değişiminin en büyük motor gücü olan Bursa Büyükşehir Belediyesi, maalesef yanlış ellerde çok kötü yönetildi.

2017 yılında uyarmıştım

Yine bu sütunlarda 26 Kasım 2017 tarihinde yayımlanan “Makam aracı haram mı?” Başlıklı yazımda; (https://www.bursahaber.com/yazarlar/cihat-ozkan-90/makam-araci-haram-mi-15330) Alinur Aktaş’ın Bursa'yı fetheden İnegöllü bir komutan gibi davrandığını ve yeni atamaları da bu yönde yaptığını belirtmiştim. Ne yazık ki, bu tavrı hiç değişmedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kadro yapısıyla öyle bir oynandı ki, kurumsal hafıza neredeyse sıfırlandı. Yapılan İnegöl ağırlıklı liyakatsiz atamalarla da başarılı işlere imza atılması mümkün olmadı.

Bursa’nın kayıp yılları

Alinur Aktaş’ın 6,5 yıl görevde kaldığı süreçte, Bursa resmen yerinde saydı. Sürekli göç alan ve büyüyen bir şehir olan Bursa’da, birçok konfor alanında gerileme yaşadık.

Yapılan az sayıdaki işlerin büyük çoğunlu da, bakanlıkların yatırımlarıyla gerçekleştirildi. O kadar eleştirdiğimiz Recep Altepe’yi mumla arar hale geldik. Alinur Aktaş, belki de Bursa’nın en başarısız büyükşehir belediye başkanı olarak tarihe geçti.

Bunları neden yazdım?

Ölünün arkasından konuşmanın pek bir faydasının olmadığı gibi, siyasi mevtaların ardından konuşmak da beyhude görülebilir.

Aradan geçen 6,5 yılda, farklı mecralarda bu eleştirilerimi sürekli dile getirdiğim, istenmeyen gazeteciler listesine girdiğim, sonrasında basamak atlayarak yasaklı gazetecilerin arasına terfi ederek belediyenin etkinliklerine çağrılmadığım ve son olarak da, besleme basın tarafından hedef alındığım için şimdi bunları gönül rahatlığıyla yazabiliyorum.

İş yok, borç çok!

Belediyelerde bir dönemi değerlendirirken en iyi yöntem parayı takip etmektir. Yatırım bütçelerine, yapılan hizmetlere ve borca bakarak o kişin ne kadar başarılı olduğunu çok net görebilirsiniz.

Bakın Alinur Aktaş 2017’de göreve atandığında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin borcu 3,2 milyar TL civarındaydı. Alinur Aktaş’ın 1,5 yılı atama ve 5 yılı da seçimle iş başına gelerek geçirdiği toplam 6,5 yılın sonunda, belediyeyi (kendi açıklamasına göre) 7,1 milyar TL borçla bıraktı.

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk’ün açıkladığı borç miktarı ise tam 20 milyar TL!

Sonuç itibarıyla, Alinur Aktaş, Recep Altepe’nin onda biri kadar bile iş yapmadığı halde, bıraktığı borç ortada. Peki, bu kadar bütçe ne oldu? Bu paralar nereye gitti?

Bozbey’e düşen görev
Siyasette sanki yazılı olmayan kurallar ve siyasi partiler arasında zımni bir anlaşma var. Belediyeler el değiştirse de, maalesef gerçek anlamda bir hesap sorma gerçekleşmiyor ve yapılanlar, yapanın yanına hep kâr kalıyor.

O yüzden, mevcut şartlar da göz önüne alındığında elbette Mustafa Bozbey’den bir ‘temiz eller operasyonu’ beklemiyorum.

En azından son yaşanan BUSKİ yolsuzluğu gibi kamuoyuna mal olan davaların sonuna kadar takipçisi olmasını umuyorum.

Kendi mesleğimiz açısından da, yıllarca büyük bir kibirle yönettiği ve toplamda yüz milyonlarca lirayı bulan bütçelerin nasıl dağıtıldığını, sadece belediye bütçesiyle kalmayıp, başta Kültür AŞ olmak üzere şirketler üzerinden de, besleme basın olarak semirenlere neler ödendiğini açıklamasını bekliyorum.

cihatozkan@gmail.com

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.