Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dağ Yöresi bu gömleği yırtmalı

Yazının Giriş Tarihi: 25.09.2024 14:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.09.2024 14:16

Bursa’nın Dağ Yöresi olarak bilinen; Keles, Orhaneli, Büyükorhan ve Harmancık olmak üzere 4 ilçemizi kapsayan bölge, yıllardır adeta sağlıklı bir insana deli gömleği giydirilmiş vaziyette duruyor.

Seksenli yıllardan sonra Bursa’ya yapılan sanayi yatırımlarıyla iş imkânları artıp, şehir yaşamı cezbedici bir hale gelince, dağ ilçelerimizden de adeta bir kavimler göçü başladı.

Yıllarca devam eden bu göç ile gençler şehre gelirken, köylerin çoğunda sadece yaşlılar kaldı. Bazı dağ ilçelerimizde kimsenin oturmadığı hayalet köyler bile oluştu.

TERSİNE GÖÇ MUTLAKA BAŞARILMALI
Başta bölge insanı olmak üzere, Bursa üzerine kafa yoran herkes bu göçün tersine çevrilmesi gerektiğinde hem fikir ancak tam bir yol haritası da çizilebilmiş değil.

Geçtiğimiz günlerde Bursa Haber TV’deki programıma konuk olan Keles Belediye Başkanı Ali Doğru ile de bu konuları konuştuk.

Merak edenler, programın tamamını bu linkten izleyebilir:

https://www.facebook.com/watch/live/?mibextid=qi2Omg&ref=watch_permalink&v=1037847230875171&rdid=Rl7P4uBHqXLtPNIj

Başkan Ali Doğru’nun, Bursa’da yaşayan ama yılın yarısından çoğunu Keles’te geçiren hemşehrilerinden ikametgâhlarını Keles’e almaları yönünde bir talebi var.
Başkan, şu anda resmi nüfusu 11 bin 200 olan Keles’in, bu sayede 30-35 bin nüfusa ulaşacağını ve bu sayede belediyenin bütçe imkânlarının da ciddi bir artış göstereceğini söylüyor.

YATIRIMDA EN ŞANSLISI KELES
Dağ ilçeleri arasında en şanslısı Keles çünkü özellikle Recep Altepe zamanında Büyükşehir Belediyesi ilçeye ciddi yatırımlar yaptı.

BESAŞ’ın süt ürünleri fabrikası Keles’te. Bursa’nın en büyük ve en güzel yaylası olan Kocayayla da Keles’te.

Büyükşehir Belediyesi’nin Kocayayla’da yaptığı 24 adet bungalov ev ile kıl çadırlar Keles Belediyesi’ne verildi ve bugün bu tesisleri ilçe belediyesi işleterek gelir elde ediyor.
Başkanın verdiği rakama göre bu evler yıllık yüzde 70 doluluk oranıyla hizmet veriyor.

Hem doğal güzelliği, hem de imkânları ele alındığında Bursa’nın en iyi çadır ve karavan kamp alanı yine Kocayayla’da.
Günlük kamp bedelini (250 TL) ödeyen çadırlara ve karavanlara, isterlerse ek bir ücret alınmadan elektrik kullanma imkânı da veriliyor.
Çok sayıda tuvalet de bölgede hizmet veriyor. Bu kamp alanları, özellikle yaz aylarında çok ciddi bir ilgi de görüyor.

Keles Belediye Başkanı Ali Doğru, bu kamp alanlarını geliştirerek, içerisinde duşların da olduğu yeni bir alan oluşturacaklarını ifade etti.

Başkan Ali Doğru, bölgede tarım ve hayvancılık ile kırsal turizmi geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını, BEBKA desteğiyle Kocayayla’da Gençlik Kampı yapacaklarını, Kocasu Deresi’nde rafting parkuru oluşturacaklarını, Gelemiç’te seyir terası inşa edeceklerini, köy kooperatiflerini destekleyip ortak çalışmalar yapacaklarını, Keles’e gübre üretim tesisi kazandıracaklarını, Kocayayla’da yöresel köy ürünleri satış noktası ve Pınarcık köyünde yöresel ürün satış yeri ve dinlenme tesisi yapacaklarını da ifade etti.

BÖLGE İÇİN NELER YAPILMALI?
Benim kanaatime göre Uludağ ve dağ yöresi Bursa için bir hazine değerinde.

Bu bölgelerde tamamen tarım ve hayvancılıkla ilgili üretim tesislerine (Soğuk hava depoları, tarım ürünlerinin işlenmesi üzerine tesisler, hayvancılıkla ilgili et kombinası gibi) odaklanılmalı.

Bunların yanı sıra, bölgenin en büyük itici gücü, turizm alanında yapılacak çalışmalar olacak.

Dağ yöresinde oluşturulacak planlı kırsal alanlar, ara sıra kentten kaçmak isteyen, sıcak havalarda nefeslenecek bir yazlık arayan insanlardan büyük ilgi görecektir.

Mesela geçtiğimiz günlerde tesadüfen öğrendim ki, meslektaşımız Gazeteci İhsan Aydın, Büyükorhan’da bungalov evlerden oluşan bir otel yatırımı yapmış. Üstelik 4 yıldır da bir ortağıyla beraber işletiyormuş.

Eşsiz doğal güzellikler bozulmadan yapılacak tesisler, eğer tanıtımı iyi yapılırsa yaz ve kış aylarında, özellikle de hafta sonlarında boş kalmayacaktır.

Doğru yer seçimleriyle yapılacak konaklama tesisleri, Türkiye’nin her yerinden insanları bölgeye çekecektir.

Eğer yapılacak tesislerle dağ bölgesi bir çekim merkezi haline getirilebilirse, tersine göç de mutlaka başlayacaktır.

Hafta içi tarlasında, hafta sonu bu tesislerde çalışacak çok sayıda insan gücü olacak. Bölgedeki insan sirkülâsyonu arttıkça, köylüler için de ürünlerinin çoğunu yerinde satma imkânı doğacak.

BÜYÜKŞEHİR NE YAPAR?
Burada en büyük mesai yine Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne düşüyor.
Dağ yöresine önem verdiğini bildiğim Başkan Mustafa Bozbey, yine bölgeden bir ismi, Keles’in Baraklı köyünden olan (Nilüfer Belediyesi’nden eski mesai arkadaşı) meslektaşımız
Ersin Yaşar’ı, Dağ Yöresi Koordinatörü olarak atadı.

Üstelik Büyükşehir Belediyesi’nde böyle bir pozisyon ilk defa oluşturuldu.
Ersin Yaşar, sürekli 4 dağ ilçesine gidiyor; muhtarlarla, vatandaşlarla, başkanlarla ve diğer yetkililerle görüşerek
talepleri ve sorunları raporlayarak Başkan Bozbey’e iletiyor.

Özellikle Tarım AŞ üzerinden çiftçilere destek olacaklarını sürekli vurgulayan Bozbey, dağ yöresi için de mutlaka harekete geçecektir diye bekliyorum.

Umarım gerekenler yapılır da, klasik tarımla başaramadığımız tersine göçü, turizm ve tarımsal sanayi yatırımlarıyla başlatırız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.