Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu çekici zulmü ne zaman bitecek?

Yazının Giriş Tarihi: 28.06.2024 18:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.06.2024 18:14

Bursa’da yıllardır valiler, emniyet müdürleri, şube müdürleri değişiyor ancak hatalı park eden araçlar üzerinden yürütülen çekici zulmü bitmiyor!

Kentimizde belirli (belirlenen!) noktalarda yıllardır süren çekici zulmüne bugüne kadar el atan olmadı maalesef.

Yaklaşık 24 yıl önce dönemin Bursa Emniyet Müdürü Aydın Genç tarafından sona erdirilen çekici zulmü, ondan sonra göreve gelen müdürler tarafından şekil değiştirerek devam ediyor.

AYDIN GENÇ DÖNEMİ

Nasıl mı? Bakın anlatayım. Benim genç bir muhabir olduğum zamanlardı.

Bursa Emniyet Müdürü Aydın Genç’ti. Gerçekten de efsane bir emniyet müdürüydü. Allah’tan başka kimseden korkusu olmayan, kimsenin de gözünün yaşına bakmayan, doğru bildiğini yapan ve gittiği yoldan da asla geri adım atmayan inatçı bir adamdı.

Hal böyleyken, onun döneminde bile kentte müthiş bir çekici terörü esiyordu. Üstelik de polisler eliyle! Kendisine bu konuyu tüm detaylarıyla anlattığımda şaşırmış ve ilgileneceğini söylemişti.

YILLAR GEÇTİ, YÖNTEM DEĞİŞTİ AMA İŞKENCE DEVAM EDİYOR

O dönemde sistem şöyle işliyordu; emniyetten emekli birkaç polis özel park yeri açmıştı. Görevdeki trafik polisleri de çekiciyle çektikleri araçları, bu emekli polislerin otoparklarına çekiyordu. O dönem Aydın Genç, bu işleri bir hamlede bıçak gibi kesip bitirmişti.

Günümüzde ise, sistem farklı çalışıyor ancak vatandaş ezilmeye devam ediyor.

Şu anda şehrin farklı noktalarındaki BURULAŞ’a ait otoparklar kullanılıyor.

Güncel rakamlarla anlatırsak, aracınız çekildiğinde ödediğiniz 55 TL otopark parasını BURULAŞ alıyor.

İnsanların asıl canını acıtan ise çekici için ödenen 900 TL. Genelde 1km bile olmayan mesafede yapılan çekim ücreti için alınan 900 TL. Peki, bu parayı kim alıyor?

İKİ VAKIF ÜZERİNDEN YÜRÜTÜLEN İŞLEMLER

Bu paralar, bölge bölge belirlenerek, iki tane farklı kuruluş arasında paylaşılmış vaziyette.

Birisi Bursa Trafik Vakfı, diğeri de Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Danışmanlık Hizmetleri AŞ.

Bu kurumları kim mi yönetiyor? Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Danışmanlık Hizmetleri AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı görevdeki emniyet genel müdürü yapıyor. Bursa Şubesi’nin başında ise işadamı Faik Çelik bulunuyor.

Yerel olan Bursa Trafik Vakfı’nın Başkanlığı’nı da yine işadamı Galip Sakder yapıyor.

Hani şu bazen yollarda karşınıza çıkan ve ön camında kocaman bir emniyet logosu olan lüks sivil araçlar var ya, heh işte o araçları kullanan arkadaşlar işte.

Yönetimde genelde işadamları oluyor, onlar da araçlarının önünde emniyet logosuyla geziyor ama gariban vatandaşın arabası kap kaç usulüyle doğru otoparka götürülüyor.

BU İŞLEMLER YASAL MI?

Yanlış park eden araçlara yazılan trafik cezaları elbette yasal ve bu paralar direkt hazineye gidiyor. Zaten insanların buna çok da itirazı yok. Yazılan 691 TL’lik cezayı eğer 1 hafta içerisinde öderseniz de 518 TL’ye düşüyor.

Çekici ücretini de peşin ödediğiniz (aracınızı alabilmek için zaten başka bir şansınız yok) halde bir indirim söz konusu değil. Üstelik mesafe 100m olsa, 1km’de olsa aynı ücret alınıyor.

Bu çekici ücretleri, daha doğrusu yanlış park edilen araçların çekilmesi işlemi çoğunlukla yasalara uygun olarak yapılmıyor.

YÖNETMELİĞE UYGUN OLMAYAN İŞLEMLER YAPILIYOR

Karayolu trafik yönetmeliği 119. Maddesine göre, “Başka araçların giriş çıkışını engelleyen, toplu taşıma araçlarının duraklarına 15 metre mesafede bulunan, dönüşlerde, ikinci sıraya park ederek trafiğin akışını engelleyen, sağlık kuruluşlarının, kamu binalarının, emniyetin, itfaiyenin araçlarının giriş çıkışlarını engelleyen ve yaya geçitleri üzerine park eden araçlar çekilir” deniyor.

Özetle yönetmelik; ‘belirgin şekilde trafik düzenini ve trafik güvenliğini etkileyen araçlar çekilebilir’ diyor.

Bu durumlar söz konusu değilse, park yasağı uyarısı olsa bile araçlar çekilmez, sadece hatalı park cezası kesilir.

Ayrıca bu şikayetler artınca 24.12.2019 tarihinde İçişleri Bakanlığı bir genelge yayınlayarak polislere diyor ki; “Park yasağı kuralını ihlal etmiş ve sadece para cezası ile cezalandırılabilecek araçların trafik düzeni ve güvenliğini etkilemediği veya mevzuatta yer alan şartlar oluşmadığı halde araçların otoparklara çekilmemesi gerekiyor.”

Bu genelgeye rağmen neden mi Bursa’da her gün yüzlerce araç çekiliyor? Usulüne göre araç çekilirse bu sayı onlarca araca düşer. Sadece park cezası yazıldığında yukarıda adı geçen vakıflar çok büyük gelirlerden olacaklar.

Meselenin bir de şu yönü var ki, bu vakıflar şeffaf değiller. Her yıl milyonlarca TL para toplanıyor fakat nerelerde kullanıldığı kamuoyuyla paylaşılmıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.