Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vergilerin algısı maaşların ballısı

Yazının Giriş Tarihi: 25.06.2024 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.06.2024 21:39

Türk Hava Yolları Genel Müdürü ayda 1 milyon 400 bin TL maaş aldığında, eşine “sevgili karıcığım her şey çok pahalı, biraz daha dikkatli harca” diyor mudur?

Ama milyonlarca emekliden biri olan Hasan amcanın evinde işler hiç de iyiye gitmiyor; Karınlarını, şimdilik Osmangazi Kent Meydanı’nda açılan ‘Halk Lokantası’nda kişi başı 80 TL’ye doyuruyorlar.

Son 4 yıldan buyana zor günlerden geçiyoruz.

10 bin TL emekli maaşı alanların yaşadığı çileyi bilmeyen, onlarla ilgilenmeyen, çektikleri acıyı hissetmeyen, taş kalpli yöneticiler olduğuna inanmak istemiyorum. Varsa eğer, kasıt ararım. Gaddar bir kadro tarafından yönetildiğimizi söyleyenleri çoğu zaman tersledim; Anadolu medeniyetlerinden süzülerek gelen her kim var ise ‘insancıldır’ diye düşünürüm hep. Suyu, havası, gıdası, denizi, gölü, ozanı eksik olmayan bir coğrafyada ‘barış içinde’ yaşamayı öğrenmiş olmalıyız artık.

1-

Bu topraklarda iyilik, merhamet ve cesaret kardeştir. Kin ve nefret lanetlidir. Yumruğunu sıkan ile dişini sıkan bir aradadır çoğu zaman. Yumrukların gevşediği anlarda “Özür mekanizması’ işler, ölüm kutsanmış olsa da silahlar belden çıkmaz. Cebi ile yüreği arasında bir yere sıkışan, istekleri karşılanmayan, ertelenen planların altında ezilenler çoğunluktadır toplumda. Sabırlıdır halk. Bir yörük çadırına gittiğinde ağırlanan misafir, şimdilerde ‘zor geçim şartları’ yüzünden geçmez oldu köylerden.

2-

Genel müdür, satın alacağı otomobil markaları arasında ralli yaparken; emekli Hasan amca ile aynı internet parasını öder. Her ikisi de aynı rakamdan elektrik, doğalgaz ve su faturası yatırır, alkollü içecek ve tütün mamulleri alırken aynı orandan vergi tahakkuk eder.

Biri akşama nerede yemek yiyeceğini düşünürken; diğeri ucuz ekmek kuyruğunda ömür tüketir. Biri özel günlerde pırlanta alırken; diğeri pırlanta madeninde karın tokluğuna çalışan çocuk işçi için gözyaşı döker. Metroda yolculuk yaparken yan koltuktadır Hasan amca ancak uçakta hiç rast gelmezler. Puket Adasında tatile gidenler, Hasan Amca’yı mudanya sahilinde simit yerken fotoğraflarlar. Hasan amca çok çalışmış yorulmuştur ama umutludur.

3-

Halk ekmek fabrikasının (BESAŞ) çıkardığı ekmek yüzde 66 oranında zamlanınca ‘Eyvah’ dedim; “birileri artık daha az ekmek almak zorunda kalacak, çorbanın tuzu azalacak, kuru fasulyenin yağından kısılacak. Hasan amcanın dolabından tereyağı elini ayağını çekecek.

4-

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in uygulamaya çalıştığı ‘IMF’siz IMF Programı’ sayesinde, altta kalanın canı çıkacak, dayanamayan ölecek, batacak, bitecek. İşsizlik artacak, iflas ve konkordatolar patlayacak.

Son 22 yılın birikimi olan ciddi sıkıntıların çözümü için atılan adımların farkında olmalıyız;

* Ücretler, yoksulluk sınırının altında tutuldu.
* Kiralar için belirli bir artış sağlandı. (Temmuz başında bu düzenlemenin kalkacağı kesin.)
* Üreticiye verilen taban fiyatlar enflasyonun altında tutuldu ve çiftçi para kazanamadı.
* Faizler, gerçek enflasyonun değil açıklanan enflasyonun bile altında kaldı. (Negatif reel faiz.)
* Kredi kullanımına sınırlama geldi.
* Carry trade yoluyla döviz girişini veya içerideki dövizin bozdurulması teşvik edildi, kur düşük tutuldu.

5-

CHP’nin Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Metin Karatepe, dün, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştü. Karatepe, 4 saat 18 dakika süren görüşmede Şimşek’e CHP’nin ekonomi konusundaki görüşlerini ve çözüm önerilerini iletti.

Asgari ücrete ara zam yapılması istendi.Emekli aylıklarına enflasyon kadar zam önerildi.

C-Memur ve memur emeklisi maaşlarında yüzde 20'lik artışın yeterli olmadığı açık. Seyyanen zam istendi.

D-Tarımın ulusal güvenlik meselesi olduğu vurgulandı.

E-Buğday ve çay için açıklanan alım fiyatlarının düşük kaldığı, artırılması gerektiği anlatıldı.

F-Düşük gelirli vatandaşların üzerindeki vergi yükünün çok ağır olduğu açıklandı. Vergi dilimlerinin belirlenmesinde asgari ücretin düşülmesi istendi.

G-Düşük gelir gruplarının çok sık kullandığı kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarında aylık yüzde 5'lik çok yüksek faiz uygulanıyor. Bu faize ek olarak yüzde 30'luk vergi alınıyor. Bu verginin sıfırlanması talep edildi.

H-Kamu özel işbirliği (KÖİ) projelerindeki şirketlerin gerçek anlamda vergilendirilmesi gerektiği vurgulandı.

I- Verginin yüksek gelir gruplarından yüksek oranda alınması gerektiği, bir kez daha dile getirildi.

J-YURT DIŞI ÇIKIŞ HARCI

Yurt dışı çıkış harcının alınmaması gerektiği belirtildi.

Türkiye, kapasitesinin yüzde 30’u ile arş-ı aleme çıkar ama önce önümüzdeki dereyi geçmemiz şart!

ÖNERİ: 600 milletvekili ve Diyanet, 2 ay maaş almasın.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.