Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Otomotiv teklerse ‘Bursa’ hastalanır!

Yazının Giriş Tarihi: 09.07.2024 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.07.2024 22:31

Türkiye’nin otomotiv başkenti Bursa’da, Oyak-Renault, TOFAŞ ve Karsan ile her zaman gurur duyduk.

Alman Bosch ve yerli TOGG markalarının modern yatırımları da hem kente hem de ülkeye büyük katkı sağladı. Bursa son 50 yılda otomotivden milyarlarca dolar döviz kazandı, sanayici mükellef milyonlarca TL vergi ödedi.

Ancak pandemi ve sonrasında ihracat kalemleri arasında ilk sırada olan otomotiv sektöründe motor tekledi.

1-GERİLEME

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre; Türkiye otomotiv endüstrisinin haziran ayı ihracatı yüzde 12,4 azalarak 2 milyar 617 milyon dolar olarak kayıtlara geçti.

Ülke ihracatında yine ilk sırada yer alan endüstrinin aldığı pay ise şimdilik yüzde 14,1.

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik’in ‘kuyruğu dik tuttuğunu’ söylemeliyim. Hiç bir zaman ‘Öldük, bittik, kurtarın’ demedi ve sektördeki paydaşlarına umut verdi. Çelik; “Geçen ay uzun bayram tatilinin de etkisiyle tüm mal gruplarında ihracat azalırken, Birleşik Krallık’a (İngiltere) yüzde 20, İspanya’ya yüzde 7, Romanya’ya yüzde 23, Birleşik Devletler’e (ABD) ise yüzde 3 artış kaydettik. Yılın ilk altı aylık döneminde ise ihracatımız yüzde 2,3 artışla 17 milyar 701 milyon dolara yükseldi” dedi. Eğer ihracat sürekli düşerse; yıl sonu hedefleri tutmaz ve sektör daha büyük bir şok yaşayabilir. Oyak-Renault ve TOFAŞ çalışanları şu an 1 ay izin kullandığına göre; Temmuz ayı verileri de pek içaçıcı gelmeyecektir.

2-YAN SANAYİ

Otomotiv yan sanayi haziran ayı ihracatı da yüzde 11 oranında azalarak 1 milyar 50 milyon dolar oldu.

A-Binek otomobiller ihracatı yüzde 4 azalarak 942 milyon dolar;

B-’Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı’ yüzde 3 azalışla 394 milyon dolar;

C-Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı yüzde 14 azalışla 177 milyon dolar;

D-Çekiciler ihracatı da yüzde 83 azalışla 30 milyon doları ancak yakalayabildi.

Yan sanayi alanında ‘en fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, bu ülkeye yönelik ihracat yüzde 20 oranında azaldı. ABD’ye yüzde 2, Rusya’ya yüzde 13, ihracat düşüşü; Romanya’ya yüzde 79 ihracat artışı sektöre moral verdi.

Binek otomobillerde önemli pazarlardan Fransa’ya yüzde 17 ihracat düşüşü yaşandığını da not edelim.

3-TEDARİK SANAYİ

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda ise Birleşik Krallık’a yüzde 20, Slovenya’ya yüzde 15, Belçika’ya yüzde 5, Hollanda’ya çok yüksek oranlı ihracat artışı; İtalya’ya yüzde 13, Fransa’ya yüzde 36, İspanya’ya yüzde 21, Avustralya’ya yüzde 18 ihracat düşüşü görüldü.

Otobüs-Minibüs-Midibüs ürün grubunda ise Fransa’ya yüzde 24, Almanya’ya yüzde 44 ihracat düşüşü; İspanya’ya yüzde 59, Birleşik Krallık’a yüzde 15, ABD’ye yüzde 66 ihracat artışları yaşandı.

4-İNGİLTERE PAZARI

Haziranda en büyük pazar olan Birleşik Krallık’a ihracat yüzde 20 artarak 322 milyon dolar oldu. Almanya 319 milyon dolar ile ikinci büyük pazar olurken, ihracat yüzde 18 azaldı.

Fransa’ya otomotiv ihracatı da yüzde 21 azalışla 315 milyon dolar oldu. İspanya’ya yüzde 7, Romanya’ya yüzde 23, ABD’ye yüzde 3 ihracat artışı yaşanırken, İtalya’ya yüzde 7, Slovenya’ya yüzde 2, Polonya’ya yüzde 35 ve Belçika’ya yüzde 30 ihracat düşüşü oldu.

5-AB ÜLKELERİ

Ülke grubunda yüzde 68 pay ile ilk sırada yer alan AB ülkelerine ihracat yüzde 12 azalarak 1 milyar 787 milyon dolar oldu. Diğer Avrupa Ülkeleri yüzde 14 pay ile ülke grupları arasında ikinci sırada yer aldı. Bağımsız Devletler Topluluğuna yüzde 18 ve Afrika Ülkelerine yüzde 28 ihracat düşüşü yaşandı.

Daha dikkatli olmalı ve ‘bazı gerçekler’ ilk ağızdan bakanlara ve Beştepe’ye anlatılmalıdır. Ekonominin lokomotif kenti Bursa ise taşıyıcı sektörü de otomotiv ve yan sanayisidir. Binlerce ailenin geçimini sağladığı sektör için atılacak adımlar mutlaka bulunmalıdır.

NOT: ÇİN BÜYÜK OYUNCU

Çinli BYD firmasının yaklaşık 1 milyar dolar yatırımla Manisa’da üreteceği yıllık 150 bin elektrikli araç için imzalar atıldı. BYD, yıllık 3 milyon adetlik elektrikli otomobil satışı ile tam bir dünya devi.

NOT:THY’DEN İYİ ANLAŞMA

Türk Hava Yolları, Airbus'tan sipariş ettiği 350 uçağın parçalarının Türkiye'de üretilmesi için anlaşmaya vardı. Anlaşma ile 30 Türk firması, 20 milyar dolarlık iş yapacak. Hayırlı olsun, muhteşem bir gelişme bu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.