Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Memur ve SSK’lı TÜİK’e kilitlendi

Yazının Giriş Tarihi: 03.07.2024 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.07.2024 17:23

Elektriğe yüzde 38, ekmeğe yüzde 66 zam açıklandı. Sigaraya yüzde 15, akaryakıta hemen her 7 günde bir ortalama 2 TL, alkollü içeceklere yüzde 20 ÖTV zammı bugün yarın açıklanacak. Et, süt, yumurta, meyve, sebze ve süt ürünleri olan peynir, tereyağ ve yoğurt gibi olmazsa olmaz gıda ürünlerinin fiyatlarını market market dolaştığınız için siz benden daha iyi biliyorsunuz.

Türk-İş’in yaptığı araştırmaya göre; 4 kişilik ailenin açlık sınırı 18 bin TL’ye, yoksulluk sınırı ise 61 bin TL’ye yükselmiş durumda. Çarşı-pazar gezen bir vatandaş olarak “ev kirası” vermeden yaşayabilmek için her eve ortalama 30.000 TL girmesi gerekiyor artık.

1-AYAKTA DURMAK ZOR

Taneyle alınan domates, salatalık ve patates gördü bu gözler. Dilim karpuz-kavun, bir bardak ayçiçek yağı, 250 gram toz şeker, yarım kilo deterjan, askıda ekmek, askıda çay, pazarcıda pos cihazı, ikinci el giyim mağazası, evde üretebildiği ne varsa e-ticaret yoluyla satışlar, 1 milyon gencin okullardan kayıt alması, doktorların kaçabilmek için Almanca kursuna olan talepleri, köylerde genç kalmaması, küçük ya da büyükbaş hayvan sayısının hızla azalması, köylerde her arazinin satışa koyulması, köylünün bankalara ipotekli yaşamı, en ucuz semtte dahi kiraların 10.000 TL’den başlaması artık sıradanlaştı.

2-MEMUR BEKLEMEDE

Böylesi bir ortamda memur ve emekli, bugün açıklanacak haziran ayı enflasyon rakamlarına odaklandı. Çünkü maaş zammı doğrudan bu rakamlara bağlı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun açıkladığı enflasyon verilerine göre, memur maaşlarına baz teşkil eden Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) mayısta yüzde 3,37 yükselirken, ocak-mayıs döneminde tüketici fiyatlarında yüzde 22,72'lik artış yaşandı. Böylece 5 aylık dönemde, maaşlara yapılan yüzde 15'lik zam oranı aşılırken enflasyon farkı verilmesi durumu ortaya çıktı.

Memurlara toplu sözleşme gereği, bu yılın ikinci yarısı için temmuzda yüzde 10 zam verilecek, ayrıca buna enflasyon farkı da eklenecek.

3-ENFLASYON FARKI

Toplu sözleşme gereğince, enflasyon farkı 6 aylık dilimler halinde hesaplanıyor. 2023 yılı ikinci 6 aylık döneminde enflasyon yüzde 37,57 olarak gerçekleşirken, kamu görevlileriyle memur emeklilerinin aylık ve ücretlerinde enflasyondan kaynaklı artış ve ilave zamla 2024 yılı ocak ayından geçerli olmak üzere toplamda yüzde 49,25 artış yapılmıştı.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri de maaşlarını bu yılın ilk 6 aylık enflasyonu oranında zamlı alacak. SSK emeklisi olarak aldığımızın maaşın sadece kiraya yettiğini itiraf etmeliyim. Kallavi bir zam yapılmalı ve kalıcı olmalı.

4-6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcı Anketi'ne göre haziran ayında enflasyon yüzde 2,52 olacak.

Bu tahmine göre 6 aylık enflasyon oranı yüzde 25,81'e yükselecek. Oluşacak enflasyon farkı yüzde 6,40 olacak.

TCMB piyasa katılımcıları anketi tahminine göre emekliler yüzde 25,81 oranında zam alacak. Bu zam oranı kök maaşlara uygulanacak.

1-Kök maaşı 10 bin lira olan bir emeklinin maaşı 12 bin 581 liraya;

2-15 bin lira olan emekli maaşı 18 bin 871 liraya;

3-20 bin lira olan emekli maaşı 25 bin 162 liraya yükselecek. “Yetmez ama evet” diyen bir vatandaş kitlesi olduğu için yine en azla yetinmenin yolları bulunacak. Refahtan alınamayan paylar, geleceğe ertelenecek.

5-MEMUR MAAŞLARI

Haziran enflasyonu bugün yüzde 2,42 olarak açıklanırsa eğer; memurun enflasyon farkı yüzde 9,4 olacak. Zam oranı ise yüzde 20,35 olarak gerçekleşecek.

Bu senaryoda en düşük memur maaşı 39 bin 544 lira olacak. En düşük memur emekli aylığı ise 17 bin 739 liraya yükselecek. Harcar mısınız yoksa yarına mı bırakırsınız bilemem.

Bence hemen yatırım yapın; çay, şeker, ayçiçek yağı, peynir ve zeytin alın! Evde küçük çaplı bir girişimci örneği oluşturun. Eşiniz istediğinde O’na pahalı satın.

Memurunu, işçisini, girişimcisini, kurum ve kuruluşlarını gözden çıkarmayan devletler, öncelikle ‘geçinebilecek düzeyde’ ücret ve maaş belirlerler. Aksi halde merhum cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın başbakanken söylediği gibi; ‘memur işini bilir’, işçi ise işi savsaklar.

Bu böyle biline.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.