Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kooperatifçilikte Türkiye’de bir ilk

Yazının Giriş Tarihi: 10.07.2024 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 09.07.2024 18:47

Bursa’ya ilk geldiği günden bu yana tanıdığım, attığı adımları yakından izlediğim, ‘Milli Ses Ver Projesi’ ile Ankara’yı uyaran, sanayiciye ‘milli bir üretim modeli’ öneren TSE eski Bölge Müdürü Mustafa Karaman’ı hiç bu kadar sinirli ve rest çeker halde görmemiştim.

Şaşırdım, ümitlendim ve takdir ettim.

Yönetim olarak aidatlarda hiç artış olmasın, bize de maaş ya da huzur hakkı ödenmesin. Bunu yaparsanız bir daha genel kurulda aday olmayacağız” diye sesini yükselten Karaman, örnek bir kooperatif olarak kalmaya özen gösterdiklerini, harcamaları ‘eski yer sahibi Ali Satı’ beye yüklediklerini, yakın gelecekte proje aşamasına geçeceklerini söylediğinde herkes biraz şaşırdı ve kooperatif aidatının neden artırılmadığını anlamaya çalıştı. Karaman geri adım atmadı ama kaybetti. Üyeler çok mutlu oldu ve kooperatif daha da güçlendi.

1-KARAMAN, İDEALİST BAŞKAN

Yıllardır, her fırsatta TSE’yi anlatan, kalite ve standart mücadelesi veren, “Kaliteşehri Bursa” logosunun resmi yazışma, yarışma ve kent girişlerinde kullanılması için çaba harcayan, ülke genelinde 100 bin Türk Bayrağı dağıtan, Karaman Dernekler Yerleşkesindeki bir odadan yönetilen KALBİR’in de başkanı olan Mustafa Karaman, geçen haftasonu katıldığı genel kurulda istediklerini tam olarak yaptıramadı ancak üyelerin büyük takdirini kazandı.

2-KOOPERATİFLER 1 YAŞINDA

Özetleyelim efem;

Mustafa Karaman ve yakın arkadaşları, emeklilik dönemlerinde yaşayacakları bir bölge olan Dikili’de deniz manzaralı bir alanı satın almak için adları Kalite ve Standart olan iki ayrı kooperatif kurarak yola çıktılar. Dostlarını, akrabalarını, huyunu suyunu bildikleri arkadaşlarını kooperatiflere üye yaptılar. (Bu arada hatırlatayım Dikili Kalite Konut Yapı Kooperatifinde üyelikler doldu ancak Standart Konut Yapı Kooperatifinde de çok az pay kaldı.)

Geçtiğimiz haftasonu, Prof. Dr. Erkan Işığıçok’un genel koordinatör, Mustafa Karaman’ın başkan, Ferudun Baykara’nın başkan yardımcısı olduğu SS Dikili Kalite Konut ve Yapı Kooperatifi ile İl Sağlık eski Müdürü Dr. Hüseyin Hüsnü Serdar’ın başkanlığını üstlendiği SS Dikili Standard Konut ve Yapı Kooperatifi’nin genel kurulları vardı.

3-YÖNETİM DİRENDİ

Adları Kalite ve Standart olan iki ayrı kooperatifin kongrelerinde, bugüne kadar hiçbir kooperatifte yaşanmayan ilginç bir tartışma çıktı.

Genel kurulda aidat maddesi görüşülürken, üyelerin “Aidatların artırılması, kooperatif başkanlarıyla yönetim kurulu üyelerine maaş ve huzur hakkı verilmesi” önerisi, ortamda gerginlik yaşanmasına neden oldu.

Öneri oldukça masumdu ancak başkan Mustafa Karaman, kürsüye çıkarak öneri sahipleri nezninde tüm üyelere adeta ateş püskürdü.

Yönetim üyeleri itiraz ederken, SS Dikili Kalite Konut Yapı Kooperatifi Başkanı Mustafa Karaman söz aldı.

Sinirli olduğu gözlenen Karaman konuşmasında; kooperatifler kurulurken başkan ve yönetimler olarak maaş almayacakları sözü verdiklerini anımsatıp, “Eğer bizim bu önerimiz kabul edilmezse yönetimlerdeki arkadaşlarımızla birlikte görev almayız” resti çekti.

Ortam bir anda buz kesti.

4-REST ÇEKTİ AMA OLMADI

Karaman’ı susturmak mümkün değildi; “Ben ve arkadaşlarım; ahlaklı, kaliteli ve standartlara uygun kooperatifçilik anlayışıyla yola çıktık. Yapmış olduğunuz teklifle, bizim hayallerimize ve sevdalarımıza hakaret ediyorsunuz. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. İlk günkü sözümüzdeyiz, maaş ve huzur hakkı almayı reddediyoruz” sözlerini sert bir ses tonuyla haykırdı. Kürsüden indi...

Üyelerden gelen isteğe böylesine tepki gösteren bir başkana daha önce rastlamadım. Gerçekten çok şaşırdım.

Adı Kalite ve Standart olan her iki kooperatifin yönetimlerine buradan teşekkür ederim. Evler bitinceye kadar atılacak adımları planlayın ve üyelerin hayallerini yerine getirirken verdiğiniz sözlerden ödün vermeyin.

NOT-1: ÜYE KAZANDI

Genel kurullarda üyelerin istediği oldu ve 250 TL’lik aidat 500 TL’ye çıkarıldı. Maaş ve huzur hakkı ise sonraki genel kurullara bırakıldı.

Sayın Mustafa Karaman ise ‘Türk kooperatifçilik yaşamına’ ‘İstemezukçu başkan’ olarak geçti.

Yolunuz ve şansınız açık olsun. Dürüstler kazansın.

NOT-2: ELEKTRİKLİ TAKSİ

Bursa’nın ‘ilk elektrikli Taksi’si ile tanıştım. Renault Zoe marka araç, tek şarjla 350 km yol gidebiliyor. Eğer klima sürekli açık kalırsa mesafe 290 km’ye düşüyor. 4 saatte şarj olan otomobil, ikinci elde 865 bin TL.

Adem Titrek arkadaşımıza bol kazançlar dilerim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.